MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Το ΔΝΤ, το ESM, η ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ

ΔΝΤ: Το δημόσιο χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο χωρίς την αναδιάρθρωση του, ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι ανεπαρκή και ασαφή. Απαιτούνται λύσεις που θα οδηγήσουν στην πτωτική του πορεία μακροπρόθεσμα, με χρονικό ορίζοντα το 2060 και όχι τέτοιες που παρέχουν προσωρινή ανακούφιση – ενώ ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ από το 2018. 

Η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να εμπεριέχει μία επιμήκυνση της περιόδου χάριτος, καθώς επίσης αναβολές στην καταβολή των τόκων έως το 2040. Ειδικότερα, η ωρίμανση (λήξη) των ευρωπαϊκών δανείων θα πρέπει να επεκταθεί έως το 2070 – ενώ τα επιτόκια όλων των δανείων των EFSF και ESM, τα οποία δεν θα πληρώνονται έως το 2040, θα πρέπει να διαμορφωθούν κάτω του 1,5% για 30 χρόνια, από το 2040 έως το 2070 (πηγή). 

ESM (Σόιμπλε): Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχητικής αποτίμησης της κατάστασης του ελληνικού χρέους – αφού είναι διαχειρίσιμο, εάν βέβαια οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν πλήρως. Έχουν δοθεί ήδη στην Ελλάδα εξαιρετικά ευνοϊκά μακροπρόθεσμα δάνεια – ενώ μόλις αποφασίσθηκαν νέα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης. 

Εκτός αυτού, η Ευρώπη έχει σαφώς δεσμευθεί να υποστηρίξει την Ελλάδα με μία επί πλέον ελάφρυνση, εάν χρειαστεί μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 – υπό την προϋπόθεση ότι θα υιοθετηθούν όλες οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Άλλωστε τα δημοσιονομικά μέτρα του 2016 είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, από ότι αναμενόταν (πηγή). 

ΝΔ: Η κυβέρνηση είναι ανίκανη και παίζει με τη φωτιά για άλλη μία φορά, με άγνοια κινδύνου και χωρίς συναίσθηση εθνικής ευθύνης – ενώ δίνει το δικαίωμα στις πιο ακραίες φωνές της Ευρώπης να επαναφέρουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, ως την ενδεικνυόμενη λύση. 

Εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση και δεν εξασφαλίσουμε την προβλεπόμενη χρηματοδότηση, στις αρχές Ιουλίου το σενάριο του GREXIT θα επανέλθει με μαθηματική ακρίβεια. Το αίτημα της κοινωνίας είναι η πολιτική αλλαγή – μίας κοινωνίας που απορρίπτει συνειδητά πια το λαϊκισμό, το ψέμα και την ανικανότητα του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει χάσει ουσιαστικά την πολιτική του νομιμοποίηση. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί εκλογές διότι ξέρει πως θα τις χάσει – ενώ το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η παραμονή της στην εξουσία, με κάθε τρόπο και ανεξαρτήτως κόστους για τον ελληνικό λαό (πηγή). 

ΣΥΡΙΖΑ: Τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν σημαντικά το 2017 – υπενθυμίζοντας πως η άμεση προτεραιότητα μας, όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση το 2015, ήταν να αποφύγουμε τις χρεοκοπίες των τραπεζών, καθώς επίσης να αποτρέψουμε τον κίνδυνο για «κούρεμα» καταθέσεων. 

Είναι ανάγκη να επαναξιολογηθεί ο νόμος για το ΤΧΣ, αφού το δημόσιο υποεκπροσωπείται στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ, καθώς επίσης στα διοικητικά τους Συμβούλια – επειδή η παρουσία των εκπροσώπων του είναι αντίστοιχη των ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο σε αυτές. 

Τοποθετήσεις μας 

ΔΝΤ: Παρά το ότι είμαστε ανέκαθεν εναντίον του Ταμείου, κρίνοντας από τον τρόπο που λειτούργησε στις χώρες που αναγκάσθηκαν λόγω των εξωτερικών κυρίως χρεών τους να το καλέσουν, ενώ θεωρούμε πως πρόκειται για μία εγκληματική συμμορία που προωθεί τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, εν προκειμένω και εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, οι προτάσεις του αποτελούν ασφαλώς μία λύση για την Ελλάδα – αφού ουσιαστικά τάσσεται υπέρ του παγώματος ενός μέρους των δημοσίων χρεών συμπεριλαμβανομένων των τόκων, με επιτόκια χαμηλότερα από το ρυθμό ανάπτυξης, καθώς επίσης με πολύ ήπια μέτρα, αφού εισηγείται πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ.
Εάν λοιπόν οι προτάσεις του αυτές συνοδευόταν από αναπτυξιακά μέτρα, καθώς επίσης από εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει πράγματι ανάγκη η χώρα (καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους, ένα ορθολογικό φορολογικό σύστημα, ένα σωστό επιχειρηματικό πλαίσιο, ιδιωτικοποιήσεις που δεν θα συμπεριλαμβάνουν τις εταιρείες κοινωνικής ωφελείας, αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών και του δημοσίου κοκ.), τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να τα καταφέρει – πολύ περισσότερο εάν η Γερμανία έπαυε να απομυζεί την Ευρωζώνη με την πολιτική της φτωχοποίησης του γείτονα που εφαρμόζει, πιεζόμενη από τη νέα κυβέρνηση των Η.Π.Α. που φαίνεται πως δεν θα επιτρέψει στον κ. Σόιμπλε να συνεχίσει να παράγει πλεονάσματα εις βάρος όλων των άλλων κρατών. 

ESM: Πρόκειται για το βραχίονα της γερμανικής κυβέρνησης, σκοπός της οποίας είναι η μετατροπή των χωρών της Ευρωζώνης σε δικούς της σκλάβους χρέους, σε κράτη της Lidl, μέσω του ευρωπαϊκού ΔΝΤ, στο οποίο θέλει να εξελιχθεί το ESM – έτσι ώστε να ηγείται αυταρχικά στην ήπειρο μας, αποκτώντας την ανεξαρτησία της από τις Η.Π.Α. και αποκλείοντας την επιρροή της Ρωσίας. 

Αυτά που προτείνει δε για την Ελλάδα η πιο αχάριστη χώρα του πλανήτη (άρθρο), είναι ασφαλώς καταστροφικά – ενώ θα χρησιμοποιήσει τη δεύτερη αξιολόγηση για να πετύχει τα σκοτεινά της σχέδια πριν ξεκινήσουν οι ευρωπαϊκές εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία, ενδεχομένως και στην Ιταλία. Επίσης την απειλή του GREXIT, παρά το ότι δεν έχει καμία δυνατότητα να το επιβάλλει – αφού η συμμετοχή μίας χώρας στη νομισματική ένωση είναι αμετάκλητη, οπότε η έξοδος μπορεί να συμβεί μόνο εκούσια και υπό την προϋπόθεση της ταυτόχρονης εξόδου από την ΕΕ (ανάλυση). 

ΝΔ: Εν προκειμένω στηρίζει την πολιτική του κ. Σόιμπλε παίζοντας το παιχνίδι του, ελπίζουμε ακούσια και από απλή ανοησία – αφού τάσσεται υπέρ της διπλής πίεσης που ασκείται εναντίον της Ελλάδας: της αξιολόγησης και του GREXIT. 

Με δεδομένο δε το ότι, συνεχίζει να έχει ως πρόγραμμα της τα μνημόνια, θεωρώντας πως η άνοδος της στη διακυβέρνηση της χώρας είναι νομοτελειακή, δεν προσφέρει καθόλου καλές υπηρεσίες στην πατρίδα της – αποτελώντας, μάλλον χωρίς να το συνειδητοποιεί, την πέμπτη φάλαγγα της γερμανικής κυβέρνησης, παρά το ότι το ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τη νέα πολιτική του προέδρου Trump, αποτελεί μία πολύ καλύτερη επιλογή. 

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται οι ανοησίες, αφού δεν αυξάνονται μόνο τα κόκκινα δάνεια αλλά, επίσης οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές των Ελλήνων απέναντι στο δημόσιο, καθώς επίσης στους υπόλοιπους οργανισμούς του. Για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια πρέπει προηγουμένως να επανέλθει η χώρα σε μία βιώσιμη πορεία ανάπτυξης, να αυξηθούν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς επίσης οι τιμές των παγίων – όχι να μειωθούν απλά τα κόκκινα δάνεια από τη διενέργεια κατασχέσεων και πλειστηριασμών. 

Όσον αφορά τις τράπεζες, τα τεράστια λάθη του ίδιου οδήγησαν στον αφελληνισμό τους – ενώ δεν απέφυγε τις χρεοκοπίες των τραπεζών, αφού ουσιαστικά πτώχευσαν και τελικά ιδιωτικοποιήθηκαν κοστίζοντας στους φορολογουμένους πάνω από 40 δις €. Εκτός αυτού, το δημόσιο συνεχίζει να εγγυάται τις οφειλές των τραπεζών με περίπου 90 δις € – οπότε τα χρέη τους στο σύστημα Target 2 της ΕΚΤ αποτελούν ουσιαστικά κρυφό χρέος της Ελλάδας, εάν τυχόν οι τράπεζες χρεοκοπήσουν.

Αλέξης Ζακυνθινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου