MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Οι δανειστές θέλουν να χρυσώσουν το χάπι του 4ου μνημονίου δίδοντας στην κυβέρνηση peanuts για το χρέος

Ένα ύπουλο παιχνίδι με στόχο να παγιδεύσουν την κυβέρνηση και να χρυσώσουν το χάπι του επικείμενου νέου μνημονίου στον Αλέξη Τσίπρα παίζουν οι δανειστές. Και απ” ότι φαίνεται το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο να το καταπιεί προφανώς γιατί γνωρίζει τι ακριβώς έπεται μετά. Εκλογές και αντίο εξουσία.

Οι δανειστές κατά τη συνήθη πρακτική έχουν φέρει την κυβέρνηση οριακά όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση και δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να την κλείσουν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, το οποίο ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήριζε ως κρίσιμο και καθοριστικής σημασίας. Ήθελε να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος.

Τώρα, ωστόσο, με τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά να αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια οι δανειστές τρενάρουν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μιλούν για ένα έκτακτο Eurogroup 19 Δεκεμβρίου και αξιώνουν από την Ελλάδα να πάρει επιπρόσθετα σκληρά μέτρα. Ετοιμάζουν δηλαδή να μας φορέσουν ένα 4ο μνημόνιο.

Για να πέσει η κυβέρνηση στη φάκα του νέου μνημονίου και να το δεχθεί όπως έκανε και με το προηγούμενο οι δανειστές, με ενορχηστρωτή τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ρίχνουν το τυράκι των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τα οποία είναι αστεία και μηδαμινής αξίας.

Όπως διαρρέεται στον Γερμανικό Τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα Handelsblatt «τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος» γράφει η Handelsblatt και προσθέτει ότι στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

Κατά την Handelsblatt, όλα αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060». Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Κυβερνητικές πηγές (στο Βερολίνο) αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Πρόκειται για αστειότητες. Τα μέτρα αυτά είναι άνευ ουσίας. Το να μειωθεί το χρέος που βρίσκεται πάνω από το 175% του ΑΕΠ σήμερα κατά 21,8 % το 2060 είναι να γελάει κανείς αν σκεφθεί μάλιστα πώς υποτίθεται πώς τα επόμενα μόλις λίγα χρόνια θα έπρεπε να βρίσκεται στο ποσοστό του 120% για να είναι βιώσιμο.

Εκείνο που επιδιώκουν οι δανειστές είναι να εγκλωβίσουν την κυβέρνηση. Να την αναγκάσουν να υπογράψει ένα ακόμη μνημόνιο (και η ίδια δεν είναι καθόλου άμοιρη ευθυνών) και να τις δώσουν ένα ξεροκόμματο κλείνοντας της έτσι και το στόμα να ζητάει συνέχεια ελάφρυνση του χρέους. 

Προετοιμάζουν όπως φαίνεται το κλίμα, αφού με μεγάλους τίτλους ο Γερμανικός Τύπος και όχι μόνο προαναγγέλλει «τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα» και προς τούτο μάλιστα το Σαββατοκύριακο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου