MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Κωνσταντοπούλου – Σακοράφα: Επανασύσταση της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος

Με τη μορφή του Σωματείου – Θα δηλώσει και παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ 

Στην επανασύσταση της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο χρέος με τη μορφή σωματείου προχώρησαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Σοφία Σακοράφα, δηλώνοντας μάλιστα ότι η επιτροπή θα παραστεί ως πολιτική αγωγή (σ.σ. κατά του κατηγορουμένου) στη δίκη για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ θα οργανώσει και δημόσιες ακροάσεις για να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με το χρέος και τα μνημόνια. 

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το μεσημέρι της Δευτέρας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι η Επιτροπή Αλήθειας που είχε συσταθεί από τη Βουλή επί δικής της προεδρίας είχε τεκμηριώσει τον παράνομο χαρακτήρα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Όπως είπε όμως, ύστερα από τις τελευταίες εκλογές η Επιτροπή διαλύθηκε και υπέστη «διωγμό και καταδίωξη» καθώς αφαιρέθηκαν τα πορίσματα από τη Βουλή, κλειδώθηκαν τα γραφεία της και κατασχέθηκαν τα αρχεία. 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου εξήγησε ότι τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να συνεχίσουν συγκροτώντας μια νέα επιτροπή με τη μορφή σωματείου το οποίο θα βρίσκεται στην υπηρεσία της κοινωνίας. Στόχος της Επιτροπής στην οποία πρόεδρος είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου, είναι η αποτύπωση της αλήθειας και η διεκδίκηση της διαγραφής και μη αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, καθώς το τελευταίο δεν έχει συγκροτηθεί νόμιμα από το λαό, παρότι κυβέρνηση και δανειστές κάνουν ότι μπορούν για να συγκαλύψουν την πραγματικότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε. 

Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα μετέχει στην Επιτροπή έχοντας ιδιαίτερο ρόλο στον συντονισμό με ανάλογες προσπάθειες σε άλλες χώρες, είπε χαρακτηριστικά «Στόχος μας είναι να εκθέσουμε τους μηχανισμούς που παράγουν κοινωνική δυστυχία. Η επιτροπή μας δημιουργεί ανησυχία σε όσους μας θεωρούσαν ως μια ενόχληση, μια απειλη για την κυβερνητική πολιτική. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Είμαστε μια τελείως ανεξάρτητη προσπάθεια, δεν λογοδοτούμε σε κανέναν πολιτικό προϊστάμενο και είμαστε ανοιχτοί σε όλους του πολιτικούς χώρους». 

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν:

Η νεοσυσταθείσα Επιτροπή έχει στόχο να τεκμηριώσει τον παράνομο χαρακτήρα του χρέους και να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Στα άμεσα βήματα περιλαμβάνεται η σύνταξη δύο πορισμάτων σχέση με το χρέος, ένα για το ρόλο των τραπεζών και ένα δεύτερο για το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ θα εξετάσει και το ζήτημα της υπερχρέωσης των ιδιωτών. 

Θα παρέμβει επίσης ως πολιτική αγωγή στην ποινική δίκη για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ θα συνεχίσει τη συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων ανάμεσα σε άλλα και με δημόσιες ακροάσεις προσώπων που έχουν γνώση του θέματος ή συμμετείχαν σε σχετικές διαδικασίες.

Η Επιτροπή έχει στόχο να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με το δημόσιο χρέος και τη διαπραγμάτευση, μελετώντας και αναδεικνύοντας τη νομική και την ουσιαστική πλευρά και δημιουργώντας ένα Νομικό Παρατηρητήριο το οποίο θα διαφωτίζει την κοινή γνώμη με ανακοινώσεις.

Θα γίνουν ενέργειες για να αναδειχθούν διεθνώς οι παρανομίες σε σχέση με το ελληνικό χρέος και θα συνταχθεί «Μαύρη Βίβλος» η οποία θα τεκμηριώνει την κατάλυση της Δημοκρατίας μέσω του χρέους και της χρεοκρατίας.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το Χρέος ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου υπογράμμισε ότι οι αποκαλύψεις της επιτροπής βασίζονται στην επιστημονική αλήθεια και στόχος είναι να αναδειχθεί η ουσιαστική πολιτική σκοπιμότητα που βρίσκεται πίσω από τις ενέργειες για το ελληνικό χρέος.

«Το μεγάλο πολιτικό σχέδιο είναι η άλωση των λαών και των εθνικών κρατών που διατηρούν ακόμα τη δύναμή τους, για να μπορέσει η παγκόσμια εξουσία να συγκεντρωθεί σε ένα χώρο ή ένα παγκόσμιο κράτος. Με το χρέος επιβάλουν ένα πολιτικό καθεστώς, διαλύουν τη μεσαία τάξη και καταλύουν τις εθνικές επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασιμάτης. «Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει μια υπερεθνική δύναμη -είπε ο κ. Κασιμάτης-. Είναι μια δύναμη που φαίνεται αήτηττη αλλά δεν είναι, γιατί από κάτω υπάρχει ο λαός και η κοινωνία». 

Ο οικονομολόγος Eric Toussaint, μέλος της επιτροπής και επιστημονικός υπεύθυνος της επιτροπής επέκρινε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι αρνείται να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του χρέους και αποδέχεται απλές διευθετήσεις (επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων) οι οποίες δεν θα προσφέρουν στη χώρα και θα έχουν ως αποτέλεσμα να συνεχίστεί η καταστροφή των κοινωνικών δικαιωμάτων. 

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης, ταμίας της Επιτροπής, ανέφερε ότι εάν δεν γίνει διαγραφή του χρέους, αλλά απλή επαναδιευθέτηση, αυτή θα συνοδευτεί από ένα τέταρτο μνημόνιο το οποίο θα είναι σκληρότατο και θα δεσμεύει τη χώρα για πάρα πολλά χρόνια.

Ο οικονομολόγος Daniel Munevar είπε ότι η επιτροπή έχει τεκμηριώσει το γεγονός ότι τα προγράμματα διάσωσης είχαν στόχο την υποστήριξη άλλων συμφερόντων, κυρίως των τραπεζών και όχι του ελληνικού λαού, ενώ και οι διαπραγματεύσεις για το PSI έγιναν χωρίς συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ο οικονομολόγος Patrick Saurin είπε ότι η επιτροπή λογιστικού ελέγχου που έχει συσταθεί στη Γαλλία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 60% του γαλλικού χρέους είναι παράνομο και αποτελεί ένα εργαλείο για την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, οι οποίες δεν χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, αλλά μόνο τις μεγάλες εταιρείες. 

Ο καθηγητής πανεπιστημίου Σταύρος Τομπάζος, από την Κύπρο, εξήγησε ότι μπορεί η Κύπρος να παρουσιάζεται ως ο «καλός μαθητής» όπου το πρόγραμμα πετυχαίνει και βγαίνει από την κρίση, αλλά πρόκειται για ψέμα και υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια η ανεργία έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων διατηρούνται στα ίδια επίπεδα.

Ο Ισπανός Sergi Cutillias ανέφερε ότι η ελληνική επιτροπή αποτελεί έμπνευση για τους Ισπανούς και υπογράμμισε ότι στη σημερινή μεταβιομηχανική εποχή όπου η οικονομία κυριαρχείται από το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο θα πρέπει να θεσμοθετηθούν «δικαιώματα του δανειστή», κατ΄ αναλογία των εργασιακών δικαιωμάτων που θεσπίστηκαν στη βιομηχανική εποχή, δικαιώματα που μπορεί να βάλλονται ή να καταργούνται αλλά είναι αναγνωρισμένα.

Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου