MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Σε ποιες περιοχές της Ευρώπης βρίσκονται οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες;

Κι όμως, δεν είναι πρώτη η Ελλάδα!...

Η Κομισιόν δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία για το έλλειμμα του ΦΠΑ στα κράτη μέλη της ΕΕ, βάσει στοιχείων του 2014.

Συνολικά στην ΕΕ, η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ ανήλθε στο τρομακτικό ποσό των 159,5 δισ. ευρώ!

Σε απόλυτους όρους, τα υψηλότερα ελλείμματα ΦΠΑ σημειώθηκαν στις εξής χώρες:

Ιταλία (36,9 δισ. ευρώ),
Γαλλία (24,5 δισ. ευρώ),
Γερμανία (23,5 δισ. ευρώ)
Μεγάλη Βρετανία (17,8 δισ. ευρώ)
Πολωνία (9,3 δισ. ευρώ)
Ρουμανία (7,1 δισ. ευρώ)
Ισπανία (6,2 δισ. ευρώ)
Ολλανδία (4,9 δισ. ευρώ)
Ελλάδα (4,9 δισ. ευρώ) 

Να σημειωθεί ότι σε ποσοστά, το έλλειμμα ΦΠΑ κυμάνθηκε από το υψηλότερο 37,9% στη Ρουμανία και το χαμηλότερο ποσοστό του 1,2% στη Σουηδία.
Ιστορικό

Τον Απρίλιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ – Προς έναν ενιαίο χώρο ΦΠΑ. Το σχέδιο καθορίζει άμεσες και επείγουσες δράσεις για την αντιμετώπιση του ελλείμματος ΦΠΑ, καθώς και μακροπρόθεσμες λύσεις στρατηγικού χαρακτήρα για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και τη βελτίωση της είσπραξης του ΦΠΑ σε όλη την ΕΕ. Περιγράφει τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία ενιαίου χώρου ΦΠΑ στην ΕΕ, και τον τρόπο προσαρμογής του συστήματος ΦΠΑ στην πραγματικότητα της εσωτερικής αγοράς, στην ψηφιακή οικονομία και στις ανάγκες των ΜΜΕ.

Το 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για να αποκατασταθεί η αρχή της επιβολής του ΦΠΑ στο διασυνοριακό εμπόριο εντός της ΕΕ. Κάθε χρόνο στην ΕΕ, η διασυνοριακή απάτη αποτελεί την αιτία για 50 δισ. ευρώ έλλειμμα ΦΠΑ. Το νέο σύστημα αναμένεται να μειώσει τη διασυνοριακή απάτη κατά 80% (περίπου 40 δισ. ευρώ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τώρα τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν ουσιαστική συζήτηση προκειμένου να καταλήξουν σε ένα οριστικό σύστημα ΦΠΑ που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι



Πλήρης έκθεση σχετικά με τη μελέτη του 2016 για το έλλειμμα ΦΠΑ

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τις συχνές ερωτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου