MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

"Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω"! - Φοροδοτική ικανότητα πολιτών, τέλος: 375 εκατ. ευρώ «τρύπα» στα έσοδα μέσα σε 3 εβδομάδες!

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ 

του Μανώλη Ποτάκη 

"Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος". Αυτή η βασική αρχή των καταρρακωμένων οικονομικών είναι αυτή που επικρατεί σήμερα στα δημόσια οικονομικά. 

Με τις συνολικές υποχρεώσεις των πολιτών προς το δημόσιο να πλησιάζουν τα 95 δισ, ευρώ (!) το έλλειμα στα φορολογικά έσοδα της τάξεως μόνο των τελευαίων τριών εβδομάδων ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ αφού σημαντικό μέρος των φορολογουμένων άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. 

Γιατί συνέβη αυτό παρά την δρακόντεια τιμωρία που περιμένει τους φοροφυγάδες με ουσιαστική αποβολή τους από τον οικονομικό-παραγωγικό ιστό της χώρας; 

Απλά γιατί "δεν έχουν μαντήλι να κλάψουν", πόσο μάλλον να πληρώσουν τους νέους αβάστακτους φόρους που τους έχουν επιβληθεί για μία ακόμα φορά την τελευταία επταετία. 

Με μία αγορά που από τον Μάϊο και μετά έχει υποχωρήσει σε ότι αφορά την καταναλωτική δύναμη κατά 20% τουλάχιστον, σλυμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν ούτε τα 272 εκατ. ευρώ του φόρου εισοδήματος. 

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου και αν δεν διορθωθεί με κάποιο... μαγικό τρόπο η κατάσταση από τα 21,4 δισ. ευρώ (άμεσων και έμμεσων φόρων) που αναμένόταν να εισπραχθούν, θα είναι επιτυχία αν συγκεντρωθούν τα 18 δισ.! 

Κάτι που θα κάνει εκ των ουκ άνευ τον κόφτη δαπανών στο δημόσιο "στην πηγή" που σημαίνει μείωση μισθών, συντάξεων κλπ και πολιτικές εξελίξεις, φυσικά, προς τον Μάρτιο-Απρίλιο. 

Θα αλλάξει η κυβέρνηση την άνοιξη; Πιθανόν, αν και αυτό ελάχιστη σημασία έχει, αν είναι το διάδοχο σχήμα να είναι ένα κακό αντίγραφο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Το ζήτημα είναι αν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, μείωση φορολογίας και αέρας αισιοδοξίας στην αγορά. 

Αν δεν συμβούν αυτά και οι επόμενοι θα "καούν" τάχιστα και ο αδιέξοδος κύκλος θα συνεχιστεί, μέχρι να βρεθεί η ηγεσία που θα βάλει ενας τέλος σε όλα αυτά. Αλλά τις ηγεσίας τις αναδεικνύουν οι κοινωνίες. Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να σπάσει αυτό τον "φαύλο κύκλο";

Πηγή : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου