MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,7% στην ελληνική οικονομία κατά το β΄ τρίμηνο

Καταλύτης εξελίξεων τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν το ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, το οποίο όπως αναμενόταν, συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ στη διάρκεια του β’ τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ σε σχέση με το α’ τρίμηνο φέτος ενισχύθηκε κατά 0,3%. 

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά 0,1 % σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2015.

Η οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,3% του ΑΕΠ αν συγκριθεί με το πρώτο τρίμηνο του 2016 αλλά και ύφεση 0,7% του ΑΕΠ αν συγκριθεί με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Σε αντιστοιχία και με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και της αγοράς τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν ότι η οικονομία είναι σε ύφεση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Πάντως οι παρούσες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν όταν καταρτισθούν και αναθεωρηθούν τα προσωρινά στοιχεία στις 29/08/2016, με βάση τα επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως τα στοιχεία του Ιουνίου για το Ισοζύγιο Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως ο δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Παράλληλα σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία καλύτερα των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2016, είναι τα δεδομένα που δείχνουν ότι από το 1,3% που υπολογιζόταν αρχικά, η ύφεση βρισκεται στο 0,8%.


Υπενθυμίζεται η έκθεση της Εurobank η οποία υποστήριζε ότι το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί κυρίως λόγω της αναμενόμενης μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών. 

Kατά την Εurobank, η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το 2ο εξάμηνο 2016 κρίνεται αναγκαία έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να αποφύγει την «παγίδα στασιμότητας». 

Αυτό θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων παραγόντων: Aπό τις προσδοκίες που θα σχηματίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για την πορεία της οικονομίας και ως εκ τούτου και των διαθέσιμων εισοδημάτων – πόρων τους (π.χ. μισθοί, κέρδη, φόροι). 

Aπό την περαιτέρω βελτίωση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών συνθηκών (π.χ. βελτίωση της ρευστότητας, επιστροφή καταθέσεων). Aπό την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη 2η αξιολόγηση του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και 4ον από τις διεθνείς εξελίξεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο (π.χ. Brexit). 

Eurostat: Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη 

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, ύστερα από τις ισχυρές επιδόσεις τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. 

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην ευρωζώνη αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου. 

Τα στοιχεία συμβάδισαν με το μέσο όρο των προβλέψεων των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters. 

Το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια βάση. 

Το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,8% σε ετήσια βάση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου