MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Πλήγμα για τη Γερμανία ενδεχόμενο Brexit.

Τις τελευταίες μέρες κορυφαίοι γερμανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Οι γερμανικές εκκλήσεις υπέρ της παραμονής όμως δεν είναι εντελώς ανιδιοτελείς. 

Οι γερμανοί πολιτικοί ήθελαν να αποφύγουν μια ανάμειξη στη βρετανική συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά του Brexit, φοβούμενοι ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα ενίσχυε, πιθανότατα, περισσότερο το στρατόπεδο των αντιπάλων της Ευρώπης. Με τους υποστηρικτές του Brexit όμως να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στο Βερολίνο κυριαρχεί πλέον σε πολλά υπουργεία ένα κλίμα πανικού.

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς την παραμονή των Βρετανών στην ΕΕ. Αρχές του μήνα ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ προειδοποιούσε για τις «δραματικές» οικονομικές και πολιτικές συνέπειες και για τις δυο πλευρές σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας ενώ στη συζήτηση παρενέβη και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ λέγοντας ότι «προσωπικά ελπίζω η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει κομμάτι της ΕΕ». 

Υπέρ του Remain οι γερμανοί πολίτες 

Όπως είπε προς τη Deutsche Welle ο βρετανικής καταγωγής ευρωβουλευτής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Ντέιβιντ Μακάλιστερ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ήταν μια καλύτερη ΕΕ. Παραδοσιακά οι Βρετανοί είναι η κινητήριος δύναμη σε ζητήματα που αφορούν στην ενιαία αγορά, του ελεύθερου εμπορίου. Διαθέτουν έξοχες διπλωματικές υπηρεσίες και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Όλα αυτά είναι καλά επιχειρήματα υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ». 

Υπέρ της παραμονής των Βρετανών τάσσεται και η συντριπτική πλειονότητα των γερμανών πολιτών. Σε δημοσκόπηση του infratest-dimap για λογαριασμό της DW που διενεργήθηκε τον Απρίλιο, το 78% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. 

Μπορεί οι κυβερνώντες Συντηρητικοί στο Λονδίνο να είναι διχασμένοι όσον αφορά την παραμονή της χώρας τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εντούτοις βλέπουν πολύ θετικά τη συνεργασία με τη Γερμανία και την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ ειδικότερα. Πρόσφατα ο Μάρτιν Κάλαναν, νυν μέλος της βρετανικής Άνω Βουλής, το έθεσε ως εξής σε συνέντευξή του προς τη DW: «Σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ Κάμερον και Μέρκελ. Σε οικονομικά ζητήματα, σε θέματα που άπτονται των ανοιχτών αγορών, του ελεύθερου εμπορίου και της πειθαρχημένης δημοσιονομικής πολιτικής, εμείς οι συντηρητικοί έχουμε πολλά κοινά με το Βερολίνο». 

Ο Κάλαναν έκανε μάλιστα λόγο για ένα είδος «φυσικής συμμαχίας»: το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία «θα είναι πάντα οι ηγέτες της βόρειας Ευρώπης ενώ η Γαλλία ο πνευματικός ηγέτης των χωρών της νοτίου Ευρώπης». Με τον κρατικό παρεμβατισμό της Γαλλίας από τη μία και την προσανατολισμένη στον ανταγωνισμό Γερμανία από την άλλη, οι δυο χώρες μπορεί να είναι «γεωγραφικοί, όχι όμως και ιδεολογικοί γείτονες», σύμφωνα με τον Κάλαναν. 

Η προσφυγική κρίση όμως ανέτρεψε άρδην την εικόνα αυτή. Οι διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις Λονδίνου και Βερολίνου ανέδειξαν τις σημαντικές διαφορές που χωρίζουν Γερμανία και Βρετανία. Την ώρα που η Α. Μέρκελ υιοθετούσε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων, ο Ντ. Κάμερον απέτρεπε την είσοδο στη χώρα των μεταναστών του Καλαί. 

Τι φοβάται περισσότερο το Βερολίνο 

Η παράτυπη μετανάστευση παίζει σημαίνοντα ρόλο και στη βρετανική συζήτηση περί Brexit. Οι υποστηρικτές της αποχώρησης επικαλούνται συχνά -εν είδει εκφοβισμού- το παράδειγμα της προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου. 

Σύμφωνα πάντως με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών και στις δυο πλευρές, ενδεχόμενο Brexit θα είχε άμεσες οικονομικές επιπτώσεις για τη Γηραιά Αλβιώνα. Τι θα σήμαινε όμως για τη Γερμανία και τους Γερμανούς; Ο επικεφαλής του δημοσκοπικού ινστιτούτου infratest-dimap πιστεύει ότι ο λόγος που οι περισσότεροι Γερμανοί προκρίνουν το Remain είναι ο φόβος ενός ντόμινο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της ΕΕ. 

Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία θα έχανε έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της στη μάχη υπέρ της οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας. Ο επικεφαλής του think tank Bruegel των Βρυξελλών Γκούντραμ Βολφ συνοψίζει τους γερμανικούς φόβους ως εξής: «Θα ξεμέναμε πλέον μόνοι μας με τις πολυέξοδες χώρες της Μεσογείου που αγαπούν την αναδιανομή και θα πρέπει να πληρώνουμε γι΄ αυτές. Αυτός είναι ο μεγάλος φόβος (του Βερολίνου)». 

Κρίστοφ Χάσελμπαχ / Κώστας Συμεωνίδης 

Πηγή : dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου