Οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, οι οποίες αποτελούσαν κυρίαρχη τάση και ακολουθήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν αποτύχει, εκτιμά σε έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ειδικότερα, οι αναλυτές του ΔΝΤ (Jonathan Ostry, Prakash Loungani, Davide Furceri) εκτιμούν πως οι βασικές αξίες του φιλελευθερισμού, όπως είναι οι αυξημένες ιδιωτικοποιήσεις για το εκάστοτε κράτος, παρεμποδίζουν σε μακροχρόνια βάση την οικονομική ανάπτυξη, εντείνοντας ταυτόχρονα τις κοινωνικές ανισότητες.
Οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές επομένως, οδήγησαν σε τρία ανησυχητικά συμπεράσματα:
1. Κοιτάζοντας ένα ευρύ φάσμα χωρών που εφαρμόστηκαν οι εν λόγω πολιτικές, δύσκολα εντοπίζεται ισχυρή οικονομική ανάπτυξη
2. Εμφανιστήκαν όπως προαναφέραμε κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες ήταν απόρροια των οικονομικών ανισοτήτων.
3. Οι ανισότητες οδήγησαν με τη σειρά τους σε ανύπαρκτη οικονομική ανάπτυξη τα κράτη.
Επιπλέον, οι αναλυτές του Ταμείου τονίζουν πως η απελευθέρωση στην είσοδο και την έξοδο των κεφαλαίων σε ένα κράτος, αυξάνει τον κίνδυνο με αποτέλεσμα να έρχεται αμέσως μετά η οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τις μελέτες, δεν ωθήθηκε η ανάπτυξη.
«Η σχέση μεταξύ της οικονομικής διαφάνειας και της οικονομικής ανάπτυξης είναι πολύπλοκη», γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Ένα ακόμη «αγκάθι» των νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι και η εμμονή στην μείωση των επιπέδων του δημόσιου χρέους (ως προς το ΑΕΠ), καθώς η αντιμετώπιση του, η οποία περιλαμβάνει περικοπές δαπανών, αύξηση φορολογίας (Ελλάδα για παράδειγμα…) και άλλες πολιτικές λιτότητας, ουσιαστικά προκαλεί «stress» ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά της οικονομίας.
Ωστόσο, «μερικές χώρες, ειδικά αυτές της Νότιας Ευρώπης, δεν έχουν εναλλακτική λύση, καθώς οι παραπάνω πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης αποτελούν μονόδρομο, προκειμένου να τους δανείσουν οι αγορές στο μέλλον», σχολιάζουν οι αναλυτές.
Πηγή : bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου