MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Γιατί οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται;

Του Μάνου Χατζηγιάννη

“Το έθνος να λυπάστε αν φοράει ρούχο που δεν το ύφανε.
Ψωμί αν τρώει, αλλά όχι απ’ τη σοδειά του.
Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του”.
Χαλίλ Γκιμπράν, 1883-1931, Λιβανοαμερικανός ποιητής & φιλόσοφος

Ο ψίθυρος αρχίζει να γίνεται κραυγή… Η παγκόσμια οικονομική κρίση γιγαντώνεται και μοιάζει ολοένα και περισσότερο σαν κι αυτή του 2008. Κι όπως τότε βρισκόμαστε εκ νέου σε προεκλογική περίοδο αμερικανικών εκλογών….

Ολοένα και περισσότερα αξιόπιστα ειδησεογραφικά πρακτορεία χρησιμοποιούν τη φράση «οικονομική κατάρρευση» για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές του κόσμου μας αυτή τη στιγμή.

Για πολλούς αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο παράξενο, αλλά η αλήθεια είναι ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που ξεκίνησε κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους έχει αρχίσει να γιγαντώνεται.

Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αμερική είναι έτοιμες να συνθλιβούν στις μυλόπετρες της οικονομικής κρίσης. Αναλυτές και εξέχοντες εμπειρογνώμονες επιμένουν πως ήδη ζούμε τα πρώτα κεφάλαια της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που θα επηρεάσει κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ας ξεκινήσουμε με τη Βραζιλία. Έχει την έβδομη μεγαλύτερη οικονομία σε ολόκληρο τον πλανήτη, και ήδη υπομένει τη χειρότερη ύφεση τα τελευταία 25 χρόνια.

Εν μέσω πολιτικού χάους, που θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναμένει η οικονομία της χώρας να συρρικνωθεί 3,5% αυτό το έτος.

Εν τω μεταξύ, τα πράγματα είναι πραγματικά πολύ χειρότερα στη Βενεζουέλα από ό, τι είναι στη Βραζιλία. Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης βρίσκονται σε έλλειψη, ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει 720%, ενώ το έγκλημα βρίσκεται εντελώς εκτός ελέγχου.Το μόνο ερώτημα τώρα είναι ποιος θα καταρρεύσει πρώτος, η κυβέρνηση ή την οικονομία της Βενεζουέλας. Οι αγορές αναμένουν πως η Βενεζουέλα θα χρεοκοπήσει στο άμεσο μέλλον. Η χώρα είναι ουσιαστικά σε πτώχευση.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, η κατάρρευση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος είναι γεγονός. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας ζήτησε μια συνάντηση στη Ρώμη ως ένα “έσχατο μέσο” προκειμένου να βρεθεί ένα σχέδιο διάσωσης για τις προβληματικές τράπεζες.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών έχουν χάσει σχεδόν το ήμισυ της αξίας τους μέχρι στιγμής φέτος, εν μέσω επενδυτικής ανησυχίες τη μαύρη λίστα των 360 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων – που ισοδυναμεί με περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας. Συνάμα η κερδοφορία των δανειστών έχει πληγεί από την ύφεση των τριών τελευταίων ετών.

Η σύγκριση με την περίπτωση της Ελλάδας

Τα δεδομένα στην Ιταλία είναι άκρως ανησυχητικά κι αυτό διαφαίνεται με μια απλή σύγκριση με την Ελλάδα;

Λοιπόν, η Ελλάδα έχει την 44η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Η Ιταλία έχει την όγδοη. Η Ευρώπη τα έκανε μαντάρα στην προσπάθεια να σώσει τη χώρα μας. Εύκολα αναλογίζεται κανείς τι θα γίνει αν βαρέσει κανόνι η γείτονα…

Ένα σημαντικό «bail-in»

Αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας. Την Κυριακή, μάθαμε ότι ανακοινώθηκε ένα σημαντικό «bail-in» για μία από τις πιο σημαντικές τράπεζες της Αυστρίας.

Μετά από απόφαση της αυστριακής τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής, Finanzmarktaufsicht ή Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών, η Αυστρία έγινε επίσημα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα χρησιμοποιήσει ένα νέο νόμο ο οποίος ουσιαστικά δοκιμάζει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον καταμερισμό των απωλειών μιας τράπεζας μεταξύ επενδυτών, αντί της διάσωσής της με χρήματα των φορολογουμένων.

Στην Αυστρία λοιπόν αποφασίστηκε «κούρεμα» πάνω από 54% στην ονομαστική αξία των ομολόγων υψηλής εξασφάλισης για τους επενδυτές της Heta Asset Resolution, δηλαδή της «κακής» τράπεζας που δημιουργήθηκε από τα περιουσιακά στοιχεία της Hypo Alpe Adria στην επαρχία Καρινθία.Η εποπτική αρχή της Αυστρίας αποφάσισε το «κούρεμα» των ομολόγων υψηλής εξασφάλισης κατά 54%, την παράταση της ωρίμανσης των ομολόγων μέχρι το 2023 και την ακύρωση της πληρωμής κουπονιών από τον Μάρτιο του 2015.

Τα οικονομικό ντόμινο θα συνεχιστεί στην Ευρώπη, με σημαντικότερες ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οικονομικό χάος στην Ασία

Στο μεταξύ στην Κίνα, η χρηματιστηριακή αγορά είναι κατακρημνισμένη σε ποσοστό 40%, οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 25,4% σε ένα χρόνο και γενικά η κινεζική οικονομία σε αριθμούς καρκινοβατεί. 

Παράλληλα, η ιαπωνική οικονομία είναι πραγματικά στην κόψη του ξυραφιου αυτή τη στιγμή. Το ιαπωνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί τα δύο από τα τρία τελευταία τρίμηνα, με πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, τη μεγαλύτερη που είδε η χώρα από το τσουνάμι του 2011.

Εφιάλτης το αμερικανικό όνειρο

Αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες οι προβλέψεις δεν είναι ευχάριστες. Ο οικονομολόγος της Societe Generale, Albert Edwards έκανε λόγο για “ένα παλιρροϊκό κύμα που έρχεται για την οικονομία των ΗΠΑ”, και συμπλήρωσε πως όταν αυτό σκάσει πρόκειται να ρίξει την οικονομία σε ύφεση η οποιά πρόκειται να οδηγήσει σε κατάρρευση των εταιρικών πιστώσεων.

Πανικός

Με τα παραπάνω δεοδμένα, οικονομικό χάος έχει ξεσπάσει κυριολεκτικά σε όλο τον πλανήτη, και οι παγκόσμιοι ηγέτες αρχίζουν να πανικοβάλλονται.

Δυστυχώς, είχαν επτά χρόνια για να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα πράγματα από την τελευταία παγκόσμια ύφεση, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Πηγή : dotnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου