MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Κυβέρνηση και δανειστές δίνουν τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία - Αδειάζουν τα πορτοφόλια των μικρομεσαίων και κλείνουν τις επιχειρήσεις

ΜΕΤΡΑ «ΚΟΛΑΦΟΣ» ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΟΝ ΦΠΑ
Το θάνατο της ελληνικής οικονομίας που τα τελευταία χρόνια επιζεί ασθμαίνοντας θα επιφέρουν τα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και δανειστές. Η αγοραστική ικανότητα των Ελλήνων έχει πέσει στα τάρταρα και οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη με τελευταίο παράδειγμα της “Ηλεκτρονική” που δεν άντεξε στα capital controls. Η δε αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα επιδεινώσει την κατάσταση και ασφαλώς τα προβλήματα μαζί με τη λαίλαπα των άλλων μέτρων που προωθούνται.

Η κυβέρνηση φαίνεται πώς κρατούσε ως μέτρο έκπληξη την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% (δεν έχουν περάσει 5 μήνες από τις αυξήσεις του ΦΠΑ) προκειμένου να πείσει τους δανειστές να κλείσουν την αξιολόγηση. Εκείνο όμως που δεν έχουν καταλάβει είναι πώς όσο περισσότερα δίνουν τόσο περισσότερα θα ζητούν και εν τέλει η οικονομία θα σβήσει.

Η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα από την 1η Ιουλίου όπως σχεδιάζεται, θα οδηγήσει σε “τσουνάμι” ανατιμήσεων. Οι πολίτες θα δουν τις τιμές να αυξάνονται και οι επιχειρήσεις τις πωλήσεις και τα κέρδη να μειώνονται δραματικά. Θα είναι δε η πέμπτη αύξηση του ΦΠΑ σε καιρούς μνημονίου, όταν είναι πλέον διαπιστωμένο πώς κάθε άλλο παρά σε αύξηση οδηγούν τέτοιου είδους μέτρα τα έσοδα του Δημοσίου.

Και για να μην σπεύσουν οι υπουργοί ή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πουν (γιατί το συνηθίζουν) πώς η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% δεν θα φέρει και τη συντέλεια του κόσμου να σημειώσουμε πώς θα πλήξει πολλές κατηγορίες προϊόντων καθημερινής ανάγκης και υπηρεσιών (εισιτήρια ΜΜΜ, ταξί, εστίαση, επισκευές κατοικιών). Και αν αθροιστούν όλα αυτά τότε ο λογαριασμός θα είναι βαρύς για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Θα ακολουθήσει δε όπως εκτιμάται και αύξηση στο χαμηλό συντελεστή του 6%, οπότε θα έχουμε αυξήσεις και σε βιβλία, περιοδικά, θέατρα, κινηματογράφους και συναυλίες, ενώ είναι αμφίβολο από τη στιγμή που άνοιξε η... πόρτα να μείνει ανέπαφος και ο συντελεστής ΦΠΑ του 13-14%.

Οι ανατιμήσεις δε αυτές έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που συζητούν κυβέρνηση και δανειστές και τα οποία περιλαμβάνουν από περικοπές σε συντάξεις μέχρι αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα καύσιμα και στα τσιγάρα. Όλο αυτό το πακέτο αναμένεται να συζητηθεί στην Ουάσιγκτον για την οποία ταξιδεύει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εκεί, όπου θα διεξαχθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με Λαγκάρντ, Ντράγκι, Σόιμπλε και Λιού και θα επιχειρηθεί να βρεθεί η “χρυσή τομή” για τα μέτρα και το χρέους που απαιτούνται για να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσει το πρόγραμμα. Κανείς δεν μπορεί να κάνει την πρόβλεψη αν όντως θα βρεθεί λύση ή αν ο κ. Τσακαλώτος θα επιστρέψει με νέα βάρη στις βαλίτσες του.

Ήδη, αυτά που έχουν αποφασιστεί είναι αρκετά για να διαλύσουν ότι απέμεινε από την ελληνική οικονομία. Μεταξύ αυτών :

-Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη περίπου κατά 4,5%, με στόχο την άντληση επιπλέον εσόδων της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Ο ειδικός φόρος από τα 670 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στα 700 ευρώ. Μαζί με ΦΠΑ 23% ή 24%, η επιβάρυνση στην τιμή λιανικής θα φτάσει στα 4-5 λεπτά ανά λίτρο.

-Η αύξηση ειδικού φόρου κατά 10%-15% στο φυσικό αέριο, με στόχο την είσπραξη 25 εκατ. ευρώ.

-Η αύξηση του τέλους στην κινητή τηλεφωνία, που θα ξεκινά από 15% αντί 12% σήμερα

-Η αλλαγή του τέλους ανά στήλη του ΟΠΑΠ και έσοδα από τη λειτουργία των «κουλοχέρηδων» (VLTs) για να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ από τα τυχερά παιχνίδια.

-Η επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση για περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως

-Η αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, ο οποίος ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα θα φτάσει από το 82% στο 85%-90% επί της τιμής λιανικής, για να εισπραχθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.

-Η επιβολή τέλους διέλευσης στα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες για επιπλέον έσοδα περίπου 15 εκατ. ευρώ.

-Η αύξηση τέλους ταξινόμησης στα Ι.Χ.

-Η επιβολή ειδικού τέλους στα ξενοδοχεία ανά διανυκτέρευση δεν έχει διαψευστεί και βρίσκεται στο τραπέζι. Συγκεκριμένα επανέρχεται το σχέδιο για επιβολή του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του ενός ευρώ ανά… αστέρι. Δηλαδή, στα ξενοδοχεία τριών αστέρων θα επιβάλλεται τέλος τριών ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα πεντάστερα πέντε κ.λπ. για πρόσθετα έσοδα 350 - 400 εκ ευρώ.

-Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ώστε να κλείσει η «τρύπα» των 375 εκ ευρώ που έχει ανοίξει λόγω της πρόσφατης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Σχεδιάζονται αυξήσεις στους συντελεστές, ειδικά για τον συμπληρωματικό φόρο ενώ δεν αποκλείεται να μειωθεί το «αφορολόγητο» του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. 

Και είναι πραγματικά να αναρωτιέται κανείς: Πόσα ακόμη μέτρα θα πάρουν; Ή αν αποφασιστεί ελάφρυνση του χρέους τι θα μας ζητήσουν;

Πηγή : http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου