MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Iδρυτής Stratfor: Ο πλανήτης να ετοιμάζεται για έναν μεγάλο συστημικό πόλεμο!

Τον κίνδυνο να ξεσπάσουν πόλεμοι μεταξυ κρατών επισείει ο στρατηγικός αναλυτής της γεωπολιτικής σκακιέρας και ιδρυτής του φημισμένου «Stratfor»,Τζορτζ Φρίντμαν, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη του με τον «Business Insider.

Ο ιδρυτής της «Geopolitical Futures» και συγγραφέας του «The Next 100 Years», Φρίντμαν, προειδοποίησε ότι οι καταστροφικές διακρατικές συγκρούσεις υπήρξαν ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας πολιτικής και θα μπορούσε εύκολα να επιστρέψουν και στις μέρες μας.

Ο Φρίντμαν τόνισε ότι υπήρξαν και προηγούμενες περίοδοι της ιστορίας κατά τις οποίες οι διεθνείς αναλυτές πίστεψαν εσφαλμένα ότι τα έθνη δεν θα χρειάζεται πλέον να καταφεύγουν στην «λύση» του άμεσου πόλεμου.

Οπως αναλύει, οι διακρατικοί πόλεμοι είναι ευτυχώς ένα ασυνήθιστο φαινόμενο στην εποχή μας. Στις μέρες μας οι κυβερνήσεις συχνά προτιμούν να υποβοηθούν μη κρατικές ομάδες εντός του «αντιπάλου», αποφεύγοντας την άμεση εμπλοκή, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Συρία, στην Ουκρανία και σε άλλα μέρη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Θα πρέπει να πάμε τον χρόνο πολύ πίσω, στο 2003, όταν η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ αποφάσισε την εισβολή στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσείν, ή στον πόλεμο Ερυθραίας-Αιθιοπίας στα τέλη της δεκαετίας του 90 για να εντοπίσουμε μια άμεση διακρατική σύγκρουση.

Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι ήταν η καταστροφική απόδειξη της εγγενούς αστάθειας ενός διεθνούς συστήματος που επέτρεψε τις συχνές διακρατικές συγκρούσεις και που θεωρούσε τον πόλεμο ως μια νόμιμη επιλογή εξωτερικής πολιτικής, και όχι την «τελευταία λύση».

Από το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, πολλά από τα πολιτικά και νομικά συστήματα του κόσμου έχουν χτιστεί έτσι ώστε να εμποδίζουν τα κράτη από το να κηρύσσουν τον πόλεμο το ένα στο άλλο – με ένα αρκετά εντυπωσιακό ποσοστό της επιτυχίας.

Αλλά όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν σύντομα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο διακεκριμένος στρατηγικός αναλυτής της γεωπολιτικής σκακιέρας και ιδρυτής του φημισμένου «Stratfor», Τζορτζ Φρίντμαν (George Friedman), σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη του με τον «Business Insider αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται από τον γνωστό ιστότοπο.

Ο ιδρυτής της «Geopolitical Futures» και συγγραφέας του «The Next 100 Years», Φρίντμαν, προειδοποίησε ότι οι καταστροφικές διακρατικές συγκρούσεις υπήρξαν ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας πολιτικής και θα μπορούσε εύκολα να επιστρέψουν και στις μέρες μας.

Ο Φρίντμαν τόνισε ότι υπήρξαν και προηγούμενες περίοδοι της ιστορίας κατά τις οποίες οι διεθνείς αναλυτές πίστεψαν εσφαλμένα ότι τα έθνη δεν θα χρειάζεται πλέον να καταφεύγουν στην «λύση» του άμεσου πόλεμου.

«Δεν έχει υπάρξει ποτέ ένας αιώνας στην ιστορία της ανθρωπότητας που δεν είχε τουλάχιστον έναν μεγάλο, συστημικό πόλεμο – μια συστημική διακρατική σύγκρουση δηλαδή που κλονίζει το σύνολο του συστήματος»

«Από το 1815 έως 1871 δεν υπήρχε καμμία διακρατική σύγκρουση οποιασδήποτε μορφής στην Ευρώπη», δήλωσε ο Φρίντμαν. Και «τότε ήταν που ήρθε ο Παγκόσμιος Πόλεμος», πρόσθεσε.

Ο Φρίντμαν προειδοποίησε ότι στη σύγχρονη εποχή, όπως σε κάθε περίοδο ειρήνης, κρύβει μέσα της μια ροπή προς μια βίαιη αναμέτρηση. «Δεν έχει υπάρξει ποτέ ένας αιώνας στην ιστορία της ανθρωπότητας που δεν είχε τουλάχιστον έναν μεγάλο, συστημικό πόλεμο – μια συστημική διακρατική σύγκρουση δηλαδή που κλονίζει το σύνολο του συστήματος», συνέχισε ο Φρίντμαν, αναφέροντας τον επταετή πόλεμο, τους Ναπολεόντειους πολέμους και τους παγκόσμιους πολέμους. «Θέλετε να στοιχηματίσετε ότι αυτός θα είναι ο μόνος αιώνας, που δεν θα έχει ένα τέτοιον ανάλογο πόλεμο; Το βάζω αυτό το στοίχημα!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ανάλυση του Φρίντμαν βασίζεται στην θεώρηση ότι οποιοδήποτε διεθνές σύστημα, είτε πρόκειται για τη συμμαχία των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη που κράτησε την ειρήνη, μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους ή την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, έχει εγγενείς «θανατηφόρες. αδυναμίες. Στο μυαλό του, το σημερινό διεθνές σύστημα περιέχει τους σπόρους της δικής της καταστροφής του.

Τουλάχιστον, η τρέχουσα παγκόσμια τάξη εξακολουθεί να επιτρέπει κρίσεις που το ίδιο το σύστημα είναι ανίκανο να επιλύσει.

«Όταν έχετε χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Ρωσία να χάνουν την ισχύ τους, και να αντικαθιστώνται από άλλες, τότε είναι που υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για έναν μεγάλο, συστημικό πόλεμο»

Ο Φρίντμαν θεωρεί ότι η αποδυνάμωση ορισμένων παγκόσμιων παικτών θα μπορούσε να δημιουργήσει από μόνο του μια τέτοια κρίση.

«Όταν έχετε χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Ρωσία να χάνουν την ισχύ τους, και να αντικαθιστώνται από άλλες, τότε είναι που υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για έναν μεγάλο, συστημικό πόλεμο», εξηγεί ο Φρίντμαν. «Αυτό μπορεί να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, επειδή το σύστημα δεν έχει βρει ακόμη την ισορροπία του. Έτσι συνέβη και όταν η Γερμανία ενώθηκε το 1871 και μετά από λίγο ξέσπασε «η κόλαση». Έτσι συνέβη και όταν εκτινάχθηκε» η Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα, και σύντομα επήλθε το χάος. Έτσι και τώρα, είμαστε μάρτυρες μιας συστημικής μετατόπισης. Να είστε έτοιμοι για πόλεμο», προειδοποιεί ο κορυφαίος αναλυτής.

«Έτσι και τώρα, είμαστε μάρτυρες μιας συστημικής μετατόπισης. Να είστε έτοιμοι για πόλεμο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου