MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

"Ξηλώνεται" η ΕΕ: Οι Γάλλοι ζητούν δημοψήφισμα για να απαντήσουν αν θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Αυξάνεται η τάση προς έξοδο από την ΕΕ στην Γαλλία και γι'αυτό η πλειοψηφία των Γάλλων ζητά να γίνει δημοψήφισμα για να αποφασιστεί η τύχη της χώρας.

Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κατά το διάστημα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Ιρλανδία σε δείγμα 8.002 ανθρώπων αποκαλύπτει πολύ σοβαρά ευρήματα για την τύχη της ΕΕ

Τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Η πλειοψηφία ελπίζει ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. 

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των Γάλλων, το 53%, επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη θέση της Γαλλίας στην Ενωση, σύμφωνα με το βρετανικό μοντέλο, ακόμη και αν το 45% θα ψήφιζε «ναι», το 33% «όχι» και το 22% εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Όμως μέχρι να πραγματοποιηθεί ένα δημψήφισμα το ποσοστό του "όχι" μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ καθώς η Γαλλία έχει μια πολύ σοβαρή διαφορά από την Βρετανία: Δεν είναι απλό μέλος της ΕΕ αλλά είναι και μέλος της ευρωζώνης που σημαίνει ότι υπόκειται σε πολύ μεγαλύτερες και ταπεινωτικές πιέσεις από την Γερμανία.

Αντίθετα, ισχυρή πλειοψηφία θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ σε δημοψήφισμα στην Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Όμως μια έξοδος μιας χώρας όπως η Γαλλία από το ευρώ λόγω του μεγέθους της πιθανότατα θα προκαλούσε νέες τάσεις φυγής από την ΕΕ.

Στη Γαλλία εμφανίζεται το μικρότερο ποσοστό εκείνω που επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην Ενωση, 40%, ενώ το 20% διατηρεί αρνητική άποψη για τον ρόλο της Βρετανίας στην ΕΕ.

Οι Ισπανοί είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ με 81%. Ακολουθούν οι Πολωνοί (80%), οι Ιρλανδοί (79%) και οι Γερμανοί (73%). Μόνο το 56% των Γάλλων θέλει την παραμονή της Βρετανίας, ενώ το 44% έχει αντίθετη άποψη.

Αντίθετα οι Ιρλανδοί, οι Πολωνοί και οι Σουηδοί έχει θετική άποψη για τη γείτονά τους με 68%, 66% και 65% αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου