MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Independent: Η καραντίνα της Ελλάδας δεν είναι λύση στην κρίση της ΕΕ

Editorial της βρετανικής ιστοσελίδας. 

Η Γερμανία τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο για το αν θα αναστείλει τη συνθήκη Σένγκεν για δύο χρόνια, το οποίο θα δώσει τον τόνο για ολόκληρη την ΕΕ.

Το πρώτο βήμα προς τον τερματισμό της πολιτικής ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης έχει ληφθεί. Την Τρίτη, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – εκτελεστικό όργανο της κοινότητας – να καταρτίσει σχέδια που θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να επαναφέρουν τους ελέγχους και τα οδοφράγματα και έτσι να αρνηθούν την είσοδο σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Είναι νωρίς ακόμα, αλλά προετοιμαζόμενοι για το χειρότερο θα εξομαλύνουν τη μετάβαση σε αυτό. 

Με την Αυστρία να ακολουθεί τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και τη Δανία επαναφέροντας συνοριακούς ελέγχους την περασμένη εβδομάδα, ο κύβος φαίνεται να ρίχνεται. Η Γερμανία τώρα εξετάζει το αν θα αναστείλει τη Σένγκεν για δύο χρόνια, γεγονός που θα δώσει τον τόνο σε ολόκληρη την ΕΕ. Όπως το έθεσε ένας ανώνυμος αξιωματούχος: «Είναι δύσκολο να δούμε τα σύνορα να απομακρύνονται [όταν η περίοδος αυτή παρέλθει]».

Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι, εν μέρει, ένα αποτέλεσμα της απόφασης για τον τερματισμό της συμφωνίας του Δουβλίνου, το οποίο ονομαστικά ανάγκασε τους αιτούντες άσυλο να κάνουν το αίτημά τους στην πρώτη χώρα εισόδου.
Η εν λόγω ανάκληση ανέβασε το βάρος στα βόρεια κράτη μέλη της ΕΕ, κατά το μέτρο υπό το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούν με περισσότερες αιτήσεις ασύλου. Έτσι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει επίσης σχέδια για την στεγανοποίηση των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια (τα μόνα μέσω των οποίων οι πρόσφυγες μπορούν να φτάσουν στην Ευρώπη), αν όχι να αποβάλει την Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν συνολικά.

Η ιδέα ότι η Ελλάδα απέτυχε να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας, όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων της, αγνοεί την πραγματικότητα επί του εδάφους. Εκτός και αν η χώρα ανέπτυσσε το ναυτικό της για να μπλοκάρει τα σκάφη και έτσι να αφήσει τους επιβάτες τους να πνιγούν, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να φιλοξενήσει τους χιλιάδες που επιθυμούσαν να εισέλθουν. 

Τα βόρεια ευρωπαϊκά κράτη θέλουν, στην ουσία, να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης για πρόσφυγες. Η φταίξιμο θα περάσει επομένως σε μια χώρα, της οποίας η ανικανότητα να αντιμετωπίσει τους μετανάστες μέχρι στιγμής, έχει οδηγήσει τα περισσότερα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να θεωρήσουν «μη ασφαλές» να επιστρέψουν τους αιτούντες άσυλο εκεί.

Αυτό έχει τα φόντα μιας πρακτικής καταστροφής, πόσο μάλλον μιας ηθικής.

Πηγή : http://sfairika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου