MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

«Καμπανάκι» Bloomberg για το τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις

Την ανησυχία του για την ελληνική οικονομία και κυρίως για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις εκφράζει το πρακτορείο Bloomberg με αφορμή πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ. 

«Καθώς ο έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για άλλον ένα γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, οι καταθέτες εξακολουθούν να διστάζουν να ποντάρουν τα χρήματά τους ότι οι συνομιλίες του τρέχοντος έτους θα είναι λιγότερο επικίνδυνες γι 'αυτούς και τη θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ από ό, τι ήταν το 2015» αναφέρει το ρεπορτάζ του Blοomberg. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα έδειξαν πως οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν το Νοέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα, παρά τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το περασμένο καλοκαίρι με επιβολή ανώτατου ορίου στις αναλήψεις και τις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό». 

Οι καταθέσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν κοντά στο χαμηλό του έτους στα 120,9 δισ. Ευρώ, το Νοέμβριο ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες σε επίπεδα ρεκόρ άνω των € 43 δισεκατομμυρίων, ή 26,4 τοις εκατό του συνόλου των καταθέσεων, σε τους τελευταίους 12 μήνες.

Η δυσπιστία των αποταμιευτών μπορεί να εκτροχιάσει τον στόχο της κυβέρνησης για την την άρση των ελέγχων των κεφαλαίων από το τέλος του Ιουνίου. 

Η απροθυμία να επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις που διατηρούνται στο εξωτερικό ή κάτω από τα στρώματα παρεμποδίζει τη δυνατότητα των δανειστών να διοχετεύσουν τις πιστώσεις προς την αληθινή οικονομία,καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να βγάλει το 2016 την Ελλάδα από την ύφεση ύστερα από μια χρονιά γεμάτη αναταράξεις που έφερε την χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. 

Αλλα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, επίσης, αυτή την εβδομάδα από την Τράπεζα της Ελλάδα έδειξε ότι και απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα επιταχύνθηκε το Νοέμβριο, με τα υπόλοιπα των δανείων να εμφανίζουν πτώση 2,2 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος.


Και συνεχίζει το ρεπορτάζ του Blomberg «ακόμη και αν ο Τσίπρας διαβεβαιώνει τους αποταμιευτές ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις πλέον επαρκώς κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη και δεν υπάρχει κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να φέρουν τις αποταμιεύσεις τους πίσω, καθώς η κυβέρνηση παραμένει σε διαμάχη με τους πιστωτές πάνω αιτήματα για πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις». 

Οπως υπογραμμίζει το πρακτορείο η περιστολή στις συνταξιοδοτικές δαπάνες «είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης βοήθειας στην Ελλάδα και για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους». 

Αναλυτές σημειώνουν πάντως ότι η πρόσφατη επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών. 

Ωστόσο τονίζουν πως η διαδικασία θα είναι είναι αργή και θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα και την ομαλή εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση του προγράμματος που συμφώνησε με τους πιστωτές της. 

Πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου