MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Έρχεται το παγκόσμιο κραχ! Οι φόβοι βγαίνουν αληθινοί…

Τη χαμηλότερη ετήσια ανάπτυξη των τελευταίων 25 ετών κατέγραψε η Κίνα το 2015, εντείνοντας την ανησυχία για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην κόσμο, η οποία έχει λειτουργήσει ως «ατμομηχανή» στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και του εμπορίου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,9% το περασμένο έτος, έναντι 7,3% που καταγράφηκε το 2014. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από το 1990.

Λίγες ώρες αργότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι αναμένει περαιτέρω επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, στο 6,3% για φέτος και στο 6% το 2017.

Το 6,9% βρίσκεται μεν κοντά στο στόχο του «περίπου 7%» που είχε θέσει το Πεκίνο για το 2015, όμως δεν μπορεί να «κρύψει» τις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ασιατικός γίγαντας, ούτε να καταλαγιάσει τους φόβους των αγορών ότι η παραγωγική βάση του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου και πρώτων υλών αποδυναμώνεται.

Επιπλέον προβληματισμό προκαλεί επίσης ο ακόμη μικρότερος ρυθμός ανάπτυξης που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, μόλις 6,8%, που υποδεικνύει τον καθοδικό ρυθμό της οικονομικής πορείας.

Οι κλάδοι της μεταποίησης και των κατασκευών, οι οποίοι επί δεκαετίες ωθούσαν την κινεζική οικονομία, είχαν αναιμική ανάπτυξη, ενώ μεγάλη μείωση 2,3% παρατηρήθηκε στην παραγωγή χάλυβα, με τις προοπτικές για το τρέχον έτος να μην φαντάζουν καλύτερες.

Αντίθετα, θετικά ήταν τα μηνύματα από τον κλάδο των υπηρεσιών, που αναπτύχθηκε κατά 8,2% σε πραγματικές τιμές, με δεδομένο ότι το Πεκίνο επιχειρεί να στρέψει την οικονομία της προς το μοντέλο της βιομηχανίας που στηρίζεται σε επενδύσεις προς το μοντέλο προσφοράς υπηρεσιών που βασίζεται στην εγχώρια κατανάλωση.

Οι ανησυχίες των επενδυτών πάντως δεν περιορίζονται μόνο στους αριθμούς, αλλά και στην φερεγγυότητα της κινεζικής κυβέρνησης. 

Πολλοί παρατηρητές αμφισβητούν την εγκυρότητα των επίσημων στοιχείων που εκδίδει το Πεκίνο, κάνοντας λόγο για «φουσκωμένους» υπολογισμούς, κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στους φόβους για μεγάλη επιδείνωση στις παγκόσμιες εμπορικές ροές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου