Με αυτή την αναγγελία τιτλοφορείται ενδιαφέρον σημερινό δημοσίευμα του εγκυρότατου και εξω-συστημικού αμερικανικού οικονομικού πρακτορείου Zero Hedge, που γράφει τα ακόλουθα:
Τον Σεπτέμβριο, όταν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες επιδίδονταν στη κατάστρωση ενός σχεδίου ποσοστώσεων προς εγκατάσταση εκατομμυρίων προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, η Σλοβακία εδήλωσε ότι εάν η Γερμανία εισηγηθεί οικονομικές κυρώσεις εναντίον χωρών που αρνούνται να δεχθούν την καθορισμένη «μερίδα» προσφύγων, αυτό «θα μπορούσε να είναι το τέλος της Ε Ε».
Η δήλωση μπορεί να φάνηκε τότε υπερβολική, αλλά από τότε η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε έλεγχο. Συνοριακοί φράκτες υψώθηκαν, στρατόπεδα προσφύγων πλημμύρισαν και το αντιμεταναστευτικό αίσθημα ογκώθηκε μετά την έκρηξη του σκανδάλου σειράς σεξουαλικών επιθέσεων την παραμονή της πρωτοχρονιάς.
Μέτρο του σημείου που έχει φτάσει η ένταση είναι ότι η Αυστρία ανέστειλε την ισχύ της συνθήκης του Σένγκεν το Σάββατο, θέτοντας σε εφαρμογή νέους κανόνες για όσους θέλουν να διασχίσουν τη χώρα. « Όποιος φθάνει στα σύνορά μας θα υποβάλλεται σε έλεγχο», δήλωσε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάϊμαν. «Εάν η Ε Ε Δεν είναι σε θέσει να εξασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορά της τότε το Σένγκεν στο σύνολό του τίθεται υπό συζήτηση… Τότε κάθε χώρα θα πρέπει να ελέγχει τα εθνικά της σύνορα», είπε. Και προχώρησε στην προειδοποίηση ότι εάν η Ευρώπη δεν είναι ικανή να ελέγξει καλύτερα τα σύνορά της «η όλη Ε Ε τίθεται υπό αίρεση».
Πράγματι, η ιδέα ότι η επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης θα μπορούσε να προκαλέσει το τέλος της ΕΕ έχει τώρα προχωρήσει έξω από τους κύκλους των ευρωσκεπτικιστών και είναι στο κέντρο των συζητήσεων κορυφαίων διπλωματών και αξιωματούχων της ΄Ενωσης.
« Οι Γερμανοί, θεμελιωτές της μεταπολεμικής ένωσης, κλείνουν τα σύνορά τους σε μια προσπάθεια πολιτικής διάσωσης της καγκελαρίου, που επέτρεψε την είσοδο σε ένα εκατομμύριο μετανάστες», έγραφε το Ρώυτερ την Κυριακή, περιγράφοντας ένα υποθετικό τέλος της Ε Ε. « Και στη συνέχεια- γιατί όχι;-μπορεί να αναστήσουν το γερμανικό Μάρκο, στη φόρα τους».
Τόσο η Άγγελα Μέρκελ όσο και ο Γιούνγκερ βγήκαν την περασμένη βδομάδα με οξείες προειδοποιήσεις για τις προοπτικές επιβίωσης της ΄Ενωσης ενώπιον των ευρύτατων διαφωνιών μεταξύ των χωρών-μελών για τον τρόπο αντιμετώπισης της εισροής των διεκδικητών ασύλου. Η Ευρώπη είναι τώρα «ευάλωτη» ομολόγησε η Μέρκελ, για να προσθέσει πως η τύχη του Ευρώ «εξαρτάται» από τον τρόπο που θα χειριστεί η Ε Ε τη προσφυγική κρίση. « Κανείς δε θα πρέπει να ενεργεί πιστεύοντας πως μπορεί να έχει ένα κοινό νόμισμα χωρίς να μπορεί να διασχίζει σύνορα με σχετική ευκολία», είπε η καγκελάριος, με την φθίνουσα δημοτικότητα λόγω προσφυγικού, σε επιχειρηματική εκδήλωση στο Μέϊνζ.
Η εκτίμηση του Γιούνγκερ ήταν πιο σκοτεινή. Η Ευρώπη έχει « την τελευταία της ευκαιρία», προειδοποίησε, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι « δεν είναι η αρχή του τέλους».
« Μερικοί θεωρούν όλα αυτά σαν τακτικές εκφοβισμού από ηγέτες που έχουν να χάσουν πολλά από μια κατάρρευση της Ε Ε» συνεχίζει το Ρώυτερ. « Αλλά κενές απειλές ή όχι, με τις προσπάθειες προς την Τουρκία να μην ανασχέτουν την απόβαση μεταναστών στην Ελλάδα, Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως η Γερμανία μπορεί να κλείσει τα σύνορά της, προκαλώντας μεγαλύτερη κρίση την άνοιξη, εάν δεν υπάρξει δραστική μείωση της εισροής, ή αλλαγή στάσης των χωρών που αρνούνται να ανακουφίσουν το Βερολίνο από το βάρος να στεγάσει τους πρόσφυγες μόνο του.
Σημειώστε ότι εάν σταματούσε η Γερμανία να δέχεται πρόσφυγες, θα ακολουθούσε μια επικίνδυνη αλληλουχία γεγονότων, καθώς ο ηπιώτερος καιρός θα καθιστούσε το ταξίδι ελκυστικώτερο για τους πρόσφυγες. Οι αφίξεις δεν μειώθηκαν κατά τους μήνες του χειμώνα είπε ένας Γερμανός βουλευτής. «Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει όταν βελτιωθεί ο καιρός». Εάν η γερμανική πολιτική των ανοικτών θυρών τερματισθεί την άνοιξη, εκατομμύρια προσφύγων θα αποκλειστούν στο δρόμο των Βαλκανίων, όπου συνωστισμοί στα σύνορα οδήγησαν πέρυσι σε συγκρούσεις ουγγρικών δυνάμεων ΜΑΤ και μεταναστών.
Κροατία, Σερβία και Σλοβενία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την εισροή. Σλοβένοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η μικρή χώρα τους τα κατάφερε μέχρι τώρα επειδή οι περισσότεροι μετανάστες την διέσχιζαν αυθημερόν, καθ’ οδόν προς τη Γερμανία και Αυστρία, μέσω Κροατίας. Τη Δευτέρα ο Σλοβένος πρωθυπουργός δήλωσε: «εάν η Γερμανία ή η Αυστρία υιοθετήσουν μέτρα αυστηρότερου συνοριακού ελέγχου, τότε φυσικά θα ακολουθήσουμε με παρόμοια μέτρα στα σύνορά μας με την Κροατία.»
« Εκατομμύρια, και το υπογραμμίζω: εκατομμύρια μεταναστών από Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Αλγερία, Μαρόκο είναι έτοιμα να εισέλθουν στην Ε Ε μόλις βελτιωθεί ο καιρός στους ερχόμενους μήνες», προειδοποίησε.
Η Επιτροπή της Ε Ε προσπάθησε να υποβαθμίσει την αυστριακή επιβολή συνοριακών ελέγχων, λέγοντας ότι «δεν είναι κάτι το ασύνηθες». Φυσικά οποιοδήποτε μέτρο έκτακτης ανάγκης είναι «ασύνηθες» εξ ορισμού. Οι συνοριακοί έλεγχοι θα συνεχισθούν τουλάχιστον τον Φεβρουάριο.
Στο μεταξύ, κάθε μέρα που περνά φαίνεται να προσθέτει νέους λόγους δυσφορίας του κόσμου για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από τους αξιωματούχους. Για παράδειγμα, προ διημέρου, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε πρότεινε ένα πανευρωπαϊκό φόρο πετρελαίου για τη χρηματοδότηση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ενώ οι Ευρωπαίοι ασφαλώς θα υποστηρίξουν ότι η Ε Ε έχει ανάγκη αποτελεσματικώτερης φύλαξης των σημείων εισόδου, οι πρόσφυγες τότε θα χρεωθούν με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, επιπλέον της τρομοκρατίας και των σεξουαλικών επιθέσεων.
Τελικά φαίνεται πως η Γερμανία αρχίζει να σπάει. Ενώ η Μέρκελ προσέχει να συνεχίζει το αφήγημα «ναι, μπορούμε», η πραγματικότητα κατασταλάζει και τα ψυχρά δεδομένα δείχνουν πως η Ευρώπη απλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην εισροή αυτού του ανθρώπινου πλήθους. Φαίνεται τώρα πως δεν είναι πια υπόθεση του «εάν», αλλά του «πότε» η σιδηρά καγκελάριος θα καμφθεί και θα σφαλίσει τις πόρτες. Και εδώ θα κλείσουμε με κάτι που αξιωματούχοι του Βερολίνου και των Βρυξελλών είπαν στο Ρώυτερ «κατ’ ιδίαν»:
«Έχουμε μέχρι τον Μάρτιο, ίσως μέχρι το καλοκαίρι, για μια ευρωπαϊκή λύση. Μετά, το Σένγκεν πηγαίνει στον υπόνομο.»
Μετάφραση Μιχ. Στυλιανού
Πηγή : http://www.pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου