MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ένωση Εισαγγελέων: Η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους

( Ε, μα ναί ... αλίμονο ... αφού είναι ημίθεοι.... )

Με ψήφισμά τους, τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 31η Τακτική Γενική Συνέλευσή τους, επιβεβαιώνουν ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί καίριο πυλώνα σταθερότητας, σε μια συγκυρία ανασφάλειας και πολυεπίπεδης κρίσης. 

Αξιολογούν ως αδικαιολόγητη την εμμονή δημόσιων φορέων και φορέων... της ενημέρωσης να ερμηνεύουν εσφαλμένα την πάγια θέση των δικαστικών λειτουργών, περί μη νομιμότητας και σκοπιμότητας δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων των Δηλώσεων Περιουσιακής τους Κατάστασης, που θέτουν σε διακινδύνευση την ασφάλειά τους. 

Καλούν τη Πολιτεία να αντιληφθεί ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν το κοινωνικό σύνολο, ούτε εξυπηρετούν τον έλεγχο της προέλευσης των περιουσιακών στοιχείων των δικαστικών λειτουργών (ο οποίος ούτως ή άλλως διενεργείται κατά το νόμο), δεδομένου ότι οι δικαστικοί λειτουργοί, -μη εκλεγόμενοι από το εκλογικό σώμα, αλλά όντας ισόβιοι δημόσιοι λειτουργοί- δεν εμπίπτουν στην αυτή κατηγορία με τους φορείς των λοιπών πολιτειακών λειτουργιών και, συνακόλουθα, στις αυτές διατυπώσεις δημοσιοποίησης των εν λόγω στοιχείων.
Καταγράφουν, εν τούτοις, την τρέχουσα κατάσταση στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, με έμφαση ιδίως : 

(i) στη στασιμότητα που διαπιστώνεται, όσον αφορά στην ορθολογική διαχείριση του Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης εκ μέρους της Πολιτείας, 

(ii) στην πληθωρική και μη συστηματική ποινική νομοθέτηση, με τρόπο που –ενίοτε- γεννά την εντύπωση εξυπηρέτησης σκοπών ξένων προς την καλή απονομή της Δικαιοσύνης και που, εν τέλει, άγει σε ανασφάλεια Δικαίου, 

(iii) στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υποδομών και στην απίσχναση του ανθρώπινου δυναμικού των δικαστικών μονάδων, 

(iv) στην αδράνεια της Πολιτείας να εφαρμόσει –ή να εφαρμόσει πλήρως- δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στους δικαστικούς λειτουργούς, μετά πάροδο αδικαιολόγητα μεγάλου χρονικού διαστήματος,

Εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο επανειλημμένων, ατεκμηρίωτων και αόριστων δημόσιων δηλώσεων φορέων της εκτελεστικής λειτουργίας, οι οποίες δημιουργούν την εντύπωση ότι η Δικαιοσύνη, είτε δεν λειτουργεί στο καθεστώς νομιμότητας και αυτονομίας που της επιφυλάσσει το Σύνταγμα ή ότι δεν λειτουργούσε έτσι, μέχρι πρόσφατα.

Εφιστούν την προσοχή των φορέων εκείνων –ανεξάρτητα από το πόσο υψηλό αξίωμα εκπροσωπούν- στο ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, ενεργούν αποκλειστικά σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, κατά πάντα ανεξάρτητοι και, ως εκ τούτου, δημόσιες δηλώσεις που υπαινίσσονται ή θεωρούν δεδομένα τα αντίθετα, επιβάλλεται να είναι απολύτως τεκμηριωμένες, ώστε να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στο κοινωνικό σύνολο και να μην αποδομείται το κύρος της Δικαιοσύνης, για την εξυπηρέτηση σκοπών ξένων προς το έργο της. Σημειώνουν, δε, ότι υποχρέωση της Δικαιοσύνης είναι η διερεύνηση της βασιμότητας τέτοιων υπαινιγμών.

Ζητούν την απόσυρση της διάταξης του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, με την οποία τροποποιείται το άρθρο 99 § 1 Ν 1756/1988 και επεκτείνεται στους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων η αρμοδιότητα άσκησης πειθαρχικής δίωξης όλων των δικαστικών λειτουργών των κατώτερων Δικαστηρίων, δεδομένου ότι αυτό αλλοιώνει το σχήμα του πειθαρχικού ελέγχου όπως ίσχυε από τη θέσπιση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και καταργεί την αρχή της αυτοτέλειας μεταξύ των οργάνων που ασκούν την πειθαρχική αφ'ενός και τη δικαστική εξουσία, αφ' ετέρου.

Ζητούν την άμεση και αποτελεσματική ενίσχυση των Εισαγγελιών και των Δικαστηρίων των παραμεθόριων περιοχών που αντιμετωπίζουν τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με δικαστικούς λειτουργούς και γραμματείς.

Eκφράζουν την ανησυχία τους για τη μακρά αδιαφορία της εκτελεστικής εξουσίας να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα αιτήματα της Δικαιοσύνης και τη δυσάρεστη κατάσταση στην οποία άγονται οι λειτουργοί της, να επαναφέρουν τα αυτά –διαχρονικώς ανεπίλυτα- προβλήματα στους εκάστοτε φορείς της εκτελεστικής εξουσίας.

Καλούν την Πολιτεία να εγκύψει άμεσα με το ενδιαφέρον που προσήκει σε μια από τις τρεις πολιτειακές λειτουργίες, στα αιτήματα και τις επισημάνσεις των δικαστικών λειτουργών.

Υπογραμμίζουν την υπεύθυνη θέση του Εισαγγελέα, ως φορέα ανεξάρτητης Πολιτειακής Λειτουργίας και εγγυητή της τήρησης του νόμου, σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης, πολυεπίπεδης κρίσης.

Διακηρύσσουν ότι, παρά τη μη λειτουργική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, οι Εισαγγελείς επιτελούν το έργο τους με παρρησία, υψηλό φρόνημα και προσήλωση στο Σύνταγμα και το νόμο.

Εξουσιοδοτούν το Διοικητικό Συμβούλιο να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των αιτημάτων του Κλάδου.

Ευτ. Κουτζαμάνη: Οι εισαγγελείς δεν επιτρέπεται να δέχονται εντολές ούτε από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Της ανεξαρτησίας των εισαγγελικών λειτουργών υπεραμύνθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη κατά την ομιλία της στην 31η ετήσια γενική της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Μάλιστα, απηύθηνε έκκληση προς δικαστές και εισαγγελείς να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους διαφυλάσσοντας έτσι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από κάθε παρέμβαση.

Η κ. Κουτζαμάνη, ειδικότερα, αναφερόμενη στις συνταγματικές διατάξεις για τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας, μίλησε,επικαλούμενη εμπειρία ετών,για τους τρόπους που επιλέγονται προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

Ως παραδείγματα παρεμβάσεων ανέφερε, μεταξύ άλλων, νομοθετικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση της Δικαιοσύνης, απειλές κατά δικαστών, εύνοια υπέρ συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, δημόσιες δηλώσεις για τον τρόπο χειρισμού ορισμένων υποθέσεων και πρόσθεσε: «Αν οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν θελήσουν, δεν υπάρχει ισχυρή δύναμη που μπορεί να τους στερήσει από την άσκηση των καθηκόντων τους».

Εστιάζοντας ι διαίτερα στο ρόλο των εισαγγελέων και τη συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου τους επισήμανε ότι οι εισαγγελείς κατά το νόμο είναι απολύτως ανεξάρτητοι και δεν επιτρέπεται να δέχονται εντολές από οποιονδήποτε που διευθύνει τα δικαστήρια ακόμα και από τον εκάστοτε πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Αναφερόμενη στο ρόλο του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι ο ρόλος του «είναι να εποπτεύει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Καταλήγοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με περίσκεψη νομοθετική μεταβολή - τη διάταξη στο σύμφωνο συμβίωσης με την οποία δίνονται για πρώτη φορά πειθαρχικές εξουσίες στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου - που θα δημιουργούσε,όπως είπε,προβλήματα στο μέλλον αν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο των εισαγγελικών λειτουργών.

Κ. Τζαβέλας: Κλίμα ανασφάλειας στο κοινωνικό σύνολο προκαλεί η δήλωση Παπαγγελόπουλου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Κων. Τζαβέλας, στάθηκε στο ρόλο και στη συνεισφορά των εισαγγελέων στο κοινωνικό σύνολο και στην πολιτεία και επέκρινε τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που έκανε λόγο στη Βουλή περί δικαστικών πραξικοπημάτων.

«Η δήλωση αυτή, ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας», είπε ο κ. Τζαβέλας και εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) των δικαστών, επικαλούμενος κινδύνους για πράξεις αντεκδίκησης από κάποιους που θεωρούν ότι θίγονται από δικαστικές ενέργειες.

Ν. Παρασκευόπουλος: Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκ. Παρασκευόπουλος απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Τζαβέλα για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, περί «δικαστικών πραξικοπημάτων», υπογράμμισε ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της δικαιοσύνης και των εισαγγελιών κάνοντας ειδική αναφορά στην έλλειψη υποδομών. Εστίασε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ανυπαρξίας κατάλληλων αιθουσών για τη διεξαγωγή δικών με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων.

Επιπλέον τόνισε ότι το υπουργείο «δεν επεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, ούτε επιτρέπει παρεμβάσεις από οποιονδήποτε».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Χαρ. Αθανασίου, τέλος, αναφέρθηκε στις παραλείψεις ικανών δικαστικών λειτουργών κατά τις πρόσφατες προαγωγές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι παραλείφθηκαν συνολικά 47 ανώτατοι δικαστικοί.

Κάλεσε, την Κυβέρνηση να μην αλλάξει το σύστημα αυτοδιοίκησης των δικαστηρίω και τον κ. Παπαγγελόπουλο να κατονομάσει τους "πραξικοπηματίες". 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Δ. Κρεμαστινός ως εκπρόσωπος της Βουλής, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου