Ο Ματέο Ρέντζι ξέρει να ανεβάζει τους τόνους. Πρώτη φορά το είχε κάνει στην πρώτη έκτακτη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, τον Μάιο, όταν είχαν πνιγεί 800 άνθρωποι έξω από τη Λαμπεντούζα και η Ε.Ε., αφού σκούπισε τα δάκρυά της, συνέχισε να σφυρίζει αδιάφορα.
Δεύτερη φορά το έκανε στην τελευταία σύνοδο αυτής της χρονιάς, όπου πάλι δεν σημειώθηκε καμία αξιοσημείωτη πρόοδος για το προσφυγικό.
Μόνο που αυτή τη φορά ο θυμός του Ιταλού πρωθυπουργού δεν είχε να κάνει με τους πρόσφυγες.
Είχε να κάνει με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των Γερμανών, όταν πίνουν νερό στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Άνγκελα, μη μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την Ευρώπη» λέγεται ότι είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο, έξαλλος με την επιμονή της να βγουν δύο «πραγματάκια» από τα συμπεράσματα της συνόδου: Πρώτον, η αναφορά στη «σταδιακή εισαγωγή ενός σχεδίου ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων», το οποίο προωθούσε η Κομισιόν ως συστατικό στοιχείο της τραπεζικής ένωσης. Δεύτερον, ο χαρακτηρισμός του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II ως «ασύμβατου» με τους στόχους της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.
Η άρνηση της Γερμανίας για την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων -έως 100.000 ευρώ- ήταν γνωστή. Δεν θέλει να «κοινοτικοποιήσει» τα ρίσκα, λέει, αφήνοντας ουσιαστικά «ακρωτηριασμένη» την τραπεζική ένωση, την οποία τόσο επέμεινε να οικοδομήσει ως «θωράκιση» της Ευρωζώνης έναντι μελλοντικών κρίσεων. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν ήθελε να ακούσει τίποτε για τις αντιρρήσεις των εταίρων για τον δεύτερο αγωγό της Gazprom που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, ενώ οι κυρώσεις της Ε.Ε. ενάντια στη Ρωσία πήραν προχθές εξάμηνη παράταση.
Η Μέρκελ κατάφερε σ” αυτή τη σύνοδο να… αποσιωπηθούν και τα δύο. Είναι απόδειξη της παντοδυναμίας της; Το «ναι» είναι μια πολύ εύκολη και πρόχειρη απάντηση. Ειδικά όταν ανοίγονται μεγάλα μέτωπα, όχι πλέον μόνο με μεμονωμένες μικρές χώρες, αλλά και με πολλές μεγάλες. Το «πάγωμα» της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων δεν αρέσει ούτε στη Γαλλία. Και η επιμονή στη ρωσογερμανική ενεργειακή συνεργασία δεν αρέσει ούτε στην Πολωνία. Αυτά δεν αρέσουν και σε πολλούς άλλους. Όπως δεν θα αρέσει στη Γερμανία να δει να χτίζονται συμμαχίες εναντίον της, όταν ξέρει ότι η παντοδυναμία της εξαρτάται από την Ευρώπη.
Πηγή : http://sfairika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου