MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

80 δισ. ευρώ οι άμεσες ζημιές για την VW - Πως το σκάνδαλο κλονίζει την γερμανική οικονομία

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑ...ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΑ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 

Άμεσες ζημιές της τάξεως των 80 δισ. ευρώ θα καταγράψει η VW καθώς μόνο στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει 8,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα για να αφαιρέσει το ηλεκτρονικό πρόγραμμα που παραποιούσε τους ρύπους των ντιζελοκινητήρων. 

Ο Γερμανός συγκοινωνιολόγος Στέφαν Ράμλερ σε συνέντευξή του για ζημιές που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η γερμανική εταιρεία αναφέρει ότι θα φτάσουν το ιλιγγιώδες αυτό ποσό, χωρίς όμως να υπολογίζονται και τα πρόστιμα που θα της επιβληθούν από το αμερικανικό κράτος αλλά και την έλλειψη εμπιστούνης των καταναλωτών από εδώ και στο εξής για πολλά χρόνια που θα κοστίσει στην VW αλλά και σε ολόκληρη της γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πολλές δεκάδες δισ.ευρώ ακόμα. 

Δεν θα ήταν άκαιρο να ειπωθεί ότι η Γερμανία στο τέλος θα πληρώσει μια ακόμα Ελλάδα για τις "πονηριές" της που εύκολα ξέρει να κάνει στους άλλους, αλλά τις "ξεχνάει" και δακτυλοδείχνει και κατηγορεί χώρες όπως η δική μας για διαφθορά και τεμπελιά! 

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα καταγράψει ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων το επόμενο διάστημα, ενώ ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι τελικά οι επιπτώσεις του σκανδάλου που "θρυμάτισε" οριστικά την καλβινιστική εικόνα της Γερμανίας που σαν γνήσιοι πουριτανοί πιστεύουν μόνο στην τιμωρία των λαθών των άλλων αλλά με απόλυτη υποκρισία κρύβουν τα δικά τους κάτω από τις "κουβέρτες". 

Οπως αναφέρει στην Deutsche Welle,ο Γερμανός συγκοινωνιολόγος και ειδικός σε ζητήματα αυτοκινήτου Στέφαν Ράμλερ: «Αν όλα πάνε καλά οι ζημιές θα περιοριστούν στα 20 με 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν όχι τότε ενδέχεται να φθάσουν και τα 80 δισεκατομμύρια. Για το λόγο αυτό το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας θα πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία, μιας και διαθέτει δεσμεύουσα μειοψηφία, έτσι ώστε η Volkswagen να μην περιοριστεί στο ρόλο του κατασκευαστή οχημάτων, αλλά να μετατραπεί σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως θα εξελιχθεί η μαζική αγορά αυτοκινήτου. Και εκεί το δημόσιο που αγοράζει περίπου το 20% των δημοσίων υπηρεσιών και αγαθών θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δώσει κίνητρα για την αγορά ηλεκτρονικών οχημάτων ή να πει, ότι από εδώ και στο εξής και σε βάθος χρόνου αγοράζω μόνο ηλεκτρικά οχήματα και όχι λιμουζίνες με κινητήρα εσωτερικής καύσης». 

Κατά την άποψη του Στέφαν Ράμλερ το σκάνδαλο της Volkswagen αποκαλύπτει την υποκρισία με την οποία τόσο η αυτοκινητοβιομηχανία, όσο και οι πολιτικοί, αλλά και οι πελάτες αντιμετωπίζουν το ζήτημα των ρύπων τα τελευταία χρόνια: 

«Διαπιστώνω μια υποκρισία, εκ μέρους των πολιτικών, των υπηρεσιών ελέγχων, αλλά και των πελατών των οχημάτων. Αποτελεί, μεταξύ ειδικών, κοινό μυστικό ότι τα στοιχεία των αυτοκινητοβιομηχανιών ως προς τις τιμές των ρύπων απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Τα πολιτικά κόμματα έκαναν ότι δεν άκουγαν τις προειδοποιήσεις για τις υπερβολικές τιμές των ρύπων παραπέμποντας στην μεγάλη σημασία της αυτοκινητοβιομηχανίας για την γερμανική οικονομία. Και οι πελάτες όμως θα γνώριζαν αν ήθελαν ότι από την εξάτμιση των οχημάτων τους δεν βγαίνει μόνο….γύρη λουλουδιών». 

Εν ολίγοις ο Γερμανός συγκοινωνιολόγος επιχειρεί να διαχύσει την ευθύνη σε όλους και σε όλα και να ωραιοποιήσει την κατάσταση που θα επικρατεί απο εδώ και στο εξής στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. 

Όμως αυτό που δεν αναφέρει ο Γερμανός συγκοινωνιολόγος είναι ότι το σκάνδαλο της VW δεν είναι το μοναδικό. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η Γερμανία βρίσκεται υπόλογη για τη Siemens, την ΜΑΝ, την Deutsche Bank, τις εταιρείες αμυντικού υλικού, την VW, και τώρα πια βγαίνει στο "φως" και ο τρόπος ανάθεσης του Μουντιάλ του 2006. Η Γερμανία κατηγορείται ότι δωροδόκησε για να το παρει. 

Όλα αυτά δημιουργούν την αίσθηση ότι μόνο έτσι έκλειναν δουλειές. Μετά πουλάγανε τα προϊόντα τους σε ακριβές τιμές με την αιτιολογία ότι είναι τα καλύτερα. Όλα αυτά καταρρίφθηκαν δια παντός. 

Αντίπαλες χώρες όπως η Γαλλία, η Σουηδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία έχουν την μεγάλη ευκαιρία να πηγαίνουν την Γερμανία από "γωνίσα σε γωνία" (μιλωντας με πυγμαχικούς όρους) για πολλές...δεκαετίες. 

Όντως φαίνεται ότι στο τέλος το Βερολίνο δεν θα πληρώσει απλά 80 δισ.ευρώ αλλά μια ακόμη Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου