Τα νούμερα του «θανάτου» για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία που είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών που επέβαλαν οι εταίροι και οι διεθνείς πιστωτές στην Ελλάδα, τα χρόνια των μνημονίων, παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στους ομολόγους του στο Eurogroup, αλλά και δημοσιοποίησε αμέσως μετά στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών η Ελλάδα στα χρόνια αυτά μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων 37% , τις συντάξεις κατά 48%, η ανεργία αυξήθηκε κατά 26%, υπάρχει αποπληθωρισμός -2% (ένδειξη ύφεσης), το ΑΕΠ έχασε το 27%, αυξήθηκαν οι φόροι όπως και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ και το χρέος εκτινάχθηκε στο 180% του ΑΕΠ.
Όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να συνεχιστούν και φυσικά δεν αποτελούν μεταρρυθμίσεις.
Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ κατά 10% σε ηλεκτρικό ρεύμα και στην εστίαση, δεν είναι μεταρρύθμιση είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Αντί των μέτρων αυτών όπως είπε, κατέθεσε πρόταση για ρήτρα αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης του προϋπολογισμού, η οποία όμως δεν συζητήθηκε, ούτε καν σχολιάστηκε, παρά το γεγονός ότι μπορεί να διασφαλίσει την αποτροπή δημοσιονομικού εκτροχιασμού και παραγωγή πρωτογενών ελλειμμάτων.
Ακόμη ανέφερε ότι βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση με τον ΟΟΣΑ για ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει την καταπολέμηση της διαφθοράς, κυρίως στις προμήθειες του δημοσίου, την απελευθέρωση της αγοράς υλικών κατασκευών, την φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, την δημιουργία one stop shop για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, το νοικοκύρεμα των ΜΜΕ, και την συμβολή του ΟΟΣΑ στις αναλογιστικές μελέτες για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για το χρέος, που όπως είπε επιτυγχάνει την αναδιάρθρωση του, χωρίς κούρεμα για τους πιστωτές και χωρίς νέο δανεισμό για την Ελλάδα.
Επιτέθηκε, δε στους πιστωτές, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις προ ημερών στις Βρυξέλλες διακόπηκαν γιατί οι θεσμοί δεν είχαν εντολή, ασκώντας κριτική για πρόβλημα διαλόγου και διαφάνειας στην ΕΕ.
Έκανε σαφές επίσης ότι προέβη στο Eurogroup σε κάλεσμα των εταίρων για μία πολύ γρήγορη διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ ή αρχηγών κρατών.
Τέλος ο κ.Βαρουφάκης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup δεν έδειξε να συμμερίζεται τις προτάσεις ανώτατων αξιωματούχων του ΔΝΤ που θεωρεί ότι παραχωρήσεις πρέπει να γίνουν από όλες τις πλευρές.
Πηγή : tribune.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου