Δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου 2013 στην Ελευθεροτυπία. 'Ενα κείμενο αφιερωμένο στην οικονομική Δημοκρατία και την απελευθέρωση κοινωνίας και οικονομίας από ένα αδιαφανές διαπλεκόμενο και μη λογοτούν τραπεζικό σύστημα.
«Κάθε σύστημα που δίνει τόση δύναμη και τόση διακριτική ευχέρεια σε ελάχιστους ανθρώπους, έτσι ώστελάθη ηθελημένα η αθέλητα να μπορούν να έχουν τόσο μεγάλες επιπτώσεις, είναι ένακακό σύστημα. Είναι ένα κακό συστημα για ανθρώπους που πιστεύουν στηνελευθερία, ακριβώς επειδή δίνει σε ελάχιστους ανθρώπους τέτοια δύναμη χωρίςκανένα αποτελεσματικό πολιτικο-κοινωνικό έλεγχο. Αυτό είναι το κύριο επιχείρημααπέναντι στην ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα... Για να παραφράσουμε τον Κλεμανσώ,το χρήμα είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα για το αφήσουμε στους Τραπεζίτες» (Μilton Friedman).
Οι κατεξοχήν θεσμοί του μεταπολεμικού οικονομικού και νομισματικού συστήματος, οι Κεντρικές Τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα ογκούμενο παλιρροϊκό κύμα, αμφισβήτησης και κριτικής που τελευταία εξελίσσεται και σε ξεκάθαρη πολεμική. Μια πολεμική που απειλεί να ανατρέψει συθέμελα τον τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και διοίκησης τους. Το ενδιαφέρον, είναι ότι οι πολέμιοι και αμφισβητίες δεν είναι πια περιθωριακές ομάδες της αριστεράς ή της δεξιάς.
Την επίσημη ολομέτωπη επίθεση, τον ανοικτό πόλεμο στις Κεντρικές Τράπεζες κήρυξε στη Μητροπολίτου Νεοφιλελευθερισμού, τις ΗΠΑ, ο πρωθιερέας του Μονεταρισμού (σύμβουλος του R. Reagan, πρώην προέδρου των ΗΠΑ) και βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας, Milton Friedman (1912-2006).
O Friedman με το ιστορικό του κείμενο με τίτλο «Καταργείστε τη FED και παραιτηθείτε από την Τράπεζα ΔιεθνώνΣυναλλαγών» έμελλε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη Παναμερικανικών Κινημάτων επιστημόνων, διανοουμένων, πολιτών, φοιτητών και κληρικών ακόμα, σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα των ΗΠΑ. Βέβαια το γεγονός ακούγεται, ως ο Πάπας να ζήτησε την κατεδάφιση της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου, όμως η ιστορική αυτή τοποθέτηση έγινε και το κύρος του Friedman,με τις συνέπειες της να είναι καταλυτικές μέχρι και σήμερα, με κύρια έκφραση των σχετικών κινημάτων να είναι το «occupy Wall street»καθώςκαι το «occupy the FΕD». Τα δύο αυτά συγγενικά κινήματα συνδέθηκαν πρόσφατα και με το «occupy the dream», μια εκσυγχρονισμένη συνέχεια του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Blogs με αυτούς ή σχετικούς τίτλους έχουν δημιουργηθεί και βιβλία έχoυν γραφτεί όπως τα best seller, «End the FED», του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Ron Paul και το «TheSecrets of The Temple, How the Fed Runs the Country» του William Greider.
Για τους λιγότερο ενημερωμένους, η Federal Reserve είναι η Ένωση των 12 Ιδιωτικών Αμερικανικών Τραπεζών που λειτουργούν ως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.
Η Τράπεζα Διεθνών Συναλλαγών είναι η Κεντρική Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών του κόσμου με έδρα στη Βασιλεία της Ελβετίας, ένας διεθνής ανεξάρτητος οργανισμός που δεν υπόκειται ούτε καν στους νόμους της Ελβετίας. Ιδρύθηκε το 1934 για να διαχειρισθεί τις Γερμανικές αποζημιώσεις μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Tι μπορεί να αποτελεί τον κοινό παρονομαστή τόσο διαφορετικών στις αφετηρίες και στις επιδιώξεις τους θεωρητικών της οικονομίας, διανοουμένων, και κινημάτων;
Η απάντηση είναι μία και μόνη. Η αναγνώριση της καθοριστικής οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής σημασίας των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζιτών και η απαίτηση αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται από όργανα που εκλέγονται και λογοδοτούν.
Ο Friedman απερίφραστα απέδωσε την κύρια, βαρύτατη, καταστροφική ευθύνη για τις αλλεπάλληλες αμερικάνικες και διεθνείς οικονομικές κρίσεις στη FED,θεωρώντας ότι «από την ίδρυσή της η FED (...) δημιούργησε μια τεράστια συρρίκνωση της οικονομίας στη διάρκεια του 1920-21, μετέτρεψε την ύφεση 1929-1930 σε καταστροφική κρίση. Δημιούργησε τη σοβαρή ύφεση του 1937-1938 (...) δημιούργησε τον καταστροφικό πληθωρισμό του 1970 τις συνέπειες του οποίου ζούμε μέχρι σήμερα».
Σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Σικάγο στις 8 Νοεμβρίου 2002, σε συνέδριο προς τιμήν του του Friedman με αφορμή τα 90α γενέθλια του, ο Ben Bernake, πρόεδρος της FED (από το 2006 με ανάθεση από τον Bush και στην συνέχεια από τον Obama) αποδέχεται και επιβεβαιώνει απολύτως τη θέση–καταγγελία του Friedman: «Θα ήθελα, έστω και παραγνωρίζοντας τον ρόλο μου ως εκπροσώπου της FED, να πω στο Milton και στην Anna(Anna Schwartz, από κοινού συγγραφέας με τoν Friedman της νομισματικής ιστορίας των ΗΠΑ) σχετικά με την μεγάλη οικονομική κρίση. Έχετε δίκιο. Εμείς τη δημιουργήσαμε (we did it). Λυπούμαστε πολύ. Αλλά χάρη σε εσάς δε θα το ξανακάνουμε»
Όμως ο Bernake κάθε άλλο παρά τήρησε την υπόσχεση του.
O έλεγχος της FED
Γιατί η πρόταση νόμου που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία στη βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ με 327 υπέρ και μόνο 98 κατά, θεωρήθηκε εφιαλτικό σενάριο από τον Βernake;
Γιατί με διαδικαστικά τερτίπια δεν τέθηκε στην Γερουσία προς ψήψιση όπου επίσης διέθετε πλειοψηφία;
Την απάντηση δίνουν τα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου -και μάλιστα μη πλήρους- στην ιστορία της FED, δικαιώνοντας απόλυτα τους μακροχρόνιους αγώνες των πολιτικών πρωτεργατών της προσπάθειας για διαφάνεια στη FED όπως ο Ρεπουμπλικανός Ron Paul, πατέρας του κινήματος END THE FED και ο Δημοκρατικός Dennis Kucinich, o πρωτεργάτης της κίνησης Εθνικοποιήστε την FED.
Δεκαέξι τρις $ σε άτοκα δάνεια από την Κεντρική Τράπεζα, σε αμερικανικές κυρίως και μερικές ευρωπαϊκές τράπεζες, την κρίσιμη περίοδο 2007-2010, χωρίς σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, χωρίς ενημέρωση της κυβέρνησης.
Όταν το ακαθάριστο εθνικό προϊόν των ΗΠΑ το 2012 φθάνει τα15,7 τρις η διαχείριση τέτοιων κεφαλαίων χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης, είναι ούτως ή άλλως πρόβλημα. Όταν 4.000.000 οικογένειες έχασαν τα σπίτια τους, την περίοδο 2007 - 2012 (New York Times, 7 Ioυνίου 2012) γιατί αδυνατούσαν να καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων τους σε αυτές τις Τράπεζες, το πρόβλημα γίνεται πρόκληση.
Ο διάλογος, οι κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις, οι πορείες, η αποχή από τα μαθήματα φοιτητών και καθηγητών, οι προτάσεις για το ποιος και πως μπορεί να αντικαταστήσει τη FED εμφανίζουν τις αλλαγές αναπόφευκτες.
Στρατηγικές και εκστρατείες όπως, «Καταργείστε τη F.E.D» «Eθνικοποιήστε την FED» «Βάλτε Ελεγκτές στη FED», είναι πια μαζικά κινήματα με ισχυρότατη παρουσία στο διαδίκτυο, με στήριξη από την επιστημονική-πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και τα κόμματα εξουσίας.
Ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύσσει η κριτική απέναντι στις Κεντρικές Τράπεζες είναι το άρθρο του Economist (26 Ιουνίου 2012), με τίτλο «Το λυκόφως των Κεντρικών Τραπεζιτών».
Mε αφορμή την ετήσια έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Συναλλαγών (B.S.I.) για το 2012, αφ’ ενός αποκαλύπτει σαρκαστικά την προσπάθεια των Κεντρικών Τραπεζιτών να αποσείσουν πλήρως τις ευθύνες τους για την παγκόσμια κρίση και να επιρρίψουν το σύνολο αυτών των ευθυνών στους πολιτικούς και αφ’ ετέρου ασκεί μια τεκμηριωμένα ανατρεπτική κριτική της εικόνας που επεχείρησε να διαμορφώσει η B.S.I. μια εικόνα κατά την οποία (όπωςτ ην περιγράφει ο Economist) «Ηρωικοί Κεντρικοί Τραπεζίτες κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να αποτρέψουν τον καταποντισμό της παγκόσμιας οικονομίας, αντιμετωπίζοντας καθολική, παραλυτική ανικανότητα εκ μέρους των κυβερνήσεων και συγχρόνως καταιγισμό ανυπόστατης κριτικής σε βάρος τους.
Τελικά η ικανότητα των Κεντρικών Τραπεζιτών να αποκαταστήσουν τις ζημίες που συσσώρευσαν οι αερολογούντες πολιτικοί, ελαχιστοποιείται. Η καταστροφή που επέρχεται μπορεί να αποφευχθεί μόνον εάν ο κόσμος αγκαλιάσει την νηφάλια ηγεσία των σοφών τραπεζιτών».
Κατά τον Economist,ούτε λίγο ούτε πολύ,οι Κεντρικοί Τραπεζίτες απαιτούν από τις κυβερνήσεις να λογοδοτούν σε αυτούς, για την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική και όχι στην κοινωνία, στους πολίτες.
Με αυτή την αναφορά ο Εconomis θίγει την ιερότερη των ιερών αγελάδων του νεοφιλελευθερισμού, την ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών από την εκτελεστική εξουσία. Θέτει το ύψιστης δημοκρατικής σημασίας, νομιμότητας και λογοδοσίας, θέμα των εξουσιών των Κεντρικών Τραπεζών και Τραπεζιτών.
To θέμα έχει τεθεί και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.) από την επομένη της συνθήκης του Maastricht, όχι τόσο από Ευρωσκεπτικιστές όσο από όσους ενδιαφέρονται για μια πραγματικά ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη. Η σχετική βιβλιογραφία είναι πλούσια.
Το Jean Monnet Center for International and Regional Economic Law and Justice,το 2000, τεκμηρίωσε τα βασικά προβλήματα δημοκρατίας που προκύπτουν με την με την Ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική και το κατ’ εξοχήν όργανο της, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο τίτλος της μελέτης είναι σοφά αποκαλυπτικός του περιεχομένου της. «Τhe European Central Bank andLegitimacy. Is the European Central Bank amodification of or an exception to the principle of Democracy? (Eίναι η Ε.Κ.Τ, μετάλλαξη η εξαίρεση των δημοκρατικών αρχών-κανόνων)
Σήμερα 21 χρόνια μετά το Maastricht, 14 μετά την επίσημη κυκλοφορία του Ευρώ, με θεσμοθετημένη Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποιος έχει την ευθύνη να λογοδοτήσει για τη διαίρεση της ΕΕ σε χώρες δανειστές και χώρες καταχρεωμένες; Ποιος έχει τη θεσμική και την ιστορική ευθύνη να σηκώσει το βάρος, το τίμημα και την τιμή της εξόδου από την κρίση; Οι τραπεζίτες; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Το Ευρωκοινοβούλιο; Η Ευρωπαϊκή επιτροπή;
Mε το τεραστίων διαστάσεων, συστημικό σκάνδαλο του διατραπεζικού επιτοκίου δανεισμού, γνωστού ως Libor, οι Κεντρικές τράπεζες και οι Τραπεζίτες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα της κριτικής. Στο πλαίσιο αυτής της κριτικής ο γνωστός, οικονομικός αναλυτής, Shah Gilani δημοσίευσε (Forbs, 6 Ioυλίου2012) χαρακτηριστικό του κλίματος, άρθρο με τον προκλητικό τίτλο «To πρόβλημα δεν είναι το Libor, ηλίθιοι. Είναι οι Κεντρικές Τράπεζες». Χαρακτήρισε το τρομακτικό σκάνδαλο, καλά νέα, στο βαθμό που αποτελεί την αρχή του τέλους της λειτουργίας των Κεντρικών Τραπεζών προς όφελος των πραγματικών μοναδικών τους πελατών των μεγάλων τραπεζών.
Την ίδια ακριβώς κριτική ασκεί ο Josef Stiglitz (βασικός αντίπαλος του Friedman) στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα με αφορμή τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση του Ελληνικού χρέους. Την κατηγορεί ότι:
Έθεσε τα συμφέροντα μιας ομάδας Τραπεζών πάνω από τα συμφέροντα ενός κράτους μέλους, πάνω από τα συμφέροντα των Ευρωπαίων και των Ελλήνων φορολογουμένων. Εκχώρησε σε μυστική επιτροπή εκπροσώπων της αγοράς το δικαίωμα να αποφασίζουν τι καθιστά πιστωτικό γεγονός,όπως επίσης ανέθεσε σε επιτροπή άμεσα ενδιαφερομένων να να αποφασίσουν τι σημαίνει αποδεκτή αναδιάρθρωση του χρέους (Capturing E.C.B. Febr 6/2012). Κατά τον κ. Stiglitz η νομισματική πολιτική είναι καίριος καθοριστικός συντελεστής των μακροοικονομικών εξελίξεων. Το γεγονός ότι αυτός ο τόσο καθοριστικός παράγων για ότι συμβαίνει στην κοινωνία θα μπορούσε να απομακρυνθεί τόσο πολύ από τον έλεγχο εκλεγμένων αρχών αποτελεί πρώτης τάξεως πρόβλημα, ιδιαίτερα για ένα σύστημα που στηρίζει τον εαυτό του στις αρχές και τους κανόνες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
Κεντρικές Τράπεζες και Τραπεζίτες διαχρονική απειλή για την οικονομία.
Στο Ισραήλ, η έγκριτη αγγλόφωνη εφημερίδα Haaretz (24 Μαΐου 2012) σε ένα σκληρότατο άρθρο με τίτλο «Πώς το πιο κλειστό Club στον κόσμο κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία» αναφέρεται στο Club των Κεντρικών Τραπεζιτών, Αγγλίας,Γαλλίας, Γερμανίας και Αμερικής.
Συνδέοντας την κρίση του ‘29 με τη σημερινή, η εφημερίδα καταδεικνύει ότι «οι εκάστοτε κεντρικοί τραπεζίτες στο όνομα της εκάστοτε νομισματικής ορθοδοξίας μπορούν να καταστρέφουν την παγκόσμια οικονομία. Έτσι και σήμερα παρά τις Ηράκλειες προσφορές χρήματος, δοκιμάζοντας μέτρα μετά τα μέτρα, αποδεικνύονται περισσότερο επικίνδυνοι παρά ωφέλιμοι. Η κρίση είναι κάτι πολύ περισσότερο και πιο σύνθετο από μια νομισματική κρίση. Κατά συνέπεια δεν μπορούν οι τραπεζίτες να την αντιμετωπίσουν. Ήλθε η ώρα οι Κεντρικοί Τραπεζίτες να κάνουν πίσω και να αφήσουν τους υπεύθυνους χάραξης της οικονομικής πολιτικής να δώσουν τις λύσεις»
Το 1946 το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας είχε το κύρος και την πολιτική δύναμη να εθνικοποιήσει την Τράπεζα της Αγγλίας. Σήμερα ο θεσμός του κόμματος, οκατ’εξοχήν θεσμός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, βρίσκεται σε τέτοια παρακμή ώστε να έχει απογειωθεί ο διάλογος για τη «μεταδημοκρατία».
Στο συσχετισμό δύναμης και επιρροής για τη διαμόρφωση των εξελίξεων και της κοινής γνώμης, θεσμός του κόμματος έχει χάσει προ πολλού τη μάχη από τις πολυεθνικές της οικονομίας, των τραπεζών, της διαχείρισης πληροφοριών και των ΜΜΕ. Μόνο μια ριζική αναμόρφωση του θεσμού του κόμματος θα επιτρέψει στον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία να αντιμετωπίσουν νικηφόρα την επελαύνουσα νέα φεουδαρχία.
Πηγή : www.geopolitics.com.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου