MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ ΟΙ «ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ»

Είναι αυτοί που σήμερα κουνάνε το δάχτυλο στους λαούς, επιβάλλουν αυστηρή λιτότητα, δίνουν μαθήματα ηθικής σε χώρες. Κάποτε όμως ήταν εκείνοι που με τις πράξεις και τη στάση τους, οδηγούσαν στις ακρότητες και την καταστροφή του 2008 που ακόμα πληρώνουμε. 

Οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους, -όπως αναφέρει σε άρθρο της η «Εφημερίδα των Συντακτών», αναγνωρίζοντας την αδυναμία τους να συγκρουστούν και να επιβληθούν σ' ένα ανεξέλεγκτο πλέον σύστημα, αφήνουν τους κορυφαίους «αστέρες» του χρηματοπιστωτικού συστήματος να συνεχίζουν το... έργο τους. 

Τα παραδείγματα είναι πολλά: 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την διακυβέρνηση του οποίου, το Λουξεμβούργο μετατράπηκε σε φορολογικό παράδεισο. 

Ή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs κατά την περίοδο που ο αμερικανικός κολοσσός αλλοίωνε τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία προκειμένου να μπει η Ελλάδα στο ευρώ και κέρδιζε 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αποκάλυψη του δημοσιογράφου Μαρκ Ρος. 


Ακόμα και η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ, που διηύθυνε στο παρελθόν νομικό γραφείο, το οποίο αθώωνε –έναντι αδράς αμοιβής- μέλη του χρηματοπιστωτικού συστήματος που βρίσκονταν κατηγορούμενοι. 


Από κοντά και ο πολυεκατομμυριούχος Εμανουέλ Μακρόν, πρώην στέλεχος της τράπεζας Rothschild, που έχει υπάρξει γενικός γραμματέας Οικονομικών του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων και τώρα είναι υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. 

Αλλά και η Αικατερίνη Σαββαΐδου, επικεφαλής της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία έχει διατελέσει ανώτατο στέλεχος της ελληνικής Price Waterhouse Coopers. 

Στο διάστημα 2010-2014 που εργάστηκε εκεί η Αικατερίνη Σαββαΐδου, η PwC «έστησε τις γνωστές συμφωνίες φοροαποφυγής των 343 πολυεθνικών επιχειρήσεων μέσω του Λουξεμβούργου. Είναι μία από τις τέσσερις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες (The Big Four), οι οποίες όμως δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους στη διάρκεια της κρίσης. Το 2010 η PwC καταδικάστηκε σε βαρύ πρόστιμο για πλημμελή έλεγχο των συναλλαγών της χρηματομεσιτικής βρετανικής θυγατρικής της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan», αναφέρει το άρθρο. 

Κάποιοι ωστόσο «πέρασαν στην εφεδρεία» όπως σημειώνει η εφημερίδα. Μερικά από αυτά τα ονόματα; 

Μάριο Μόντι (πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας), Ρομάνο Πρόντι (πρώην πρόεδρος της Κομισιόν), Λουκάς Παπαδήμος (πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας), λόρδος Μάντελσον (πρώην επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε.), Αντόνιο Μπόρχες (πρώην διευθυντής για την Ευρώπη του ΔΝΤ), Πίτερ Σάδερλαντ (πρώην επίτροπος για τον Ανταγωνισμό), Ότμαρ Ίσινγκ (πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ), Ρόμπερτ Ρούμπιν (πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κλίντον ), Χένρι Πόλσον (πρώην υπουργός Οικονομικών του Τζορτζ Μπους). 


Το κοινό που τους συνδέει είναι ότι υπήρξαν όλοι υπάλληλοι της Goldman Sachs, η οποία φέρει την ευθύνη για την κρίση των subprimes που ξέσπασε το 2008 και οδήγησε την παγκόσμια οικονομία στη σημερινή κατάσταση. 

Η αλλαγή ρόλων –τονίζει η «Εφημερίδα των Συντακτών- είναι αμφίδρομη καθώς δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που πέρασαν στην απέναντι όχθη, αυτή του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα. 

Όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τόνι Μπλερ που ίδρυσε εταιρεία συμβούλων, έγινε διεθνής σύμβουλος της JP Morgan Chase και ενός μεγάλου ελβετικού ασφαλιστικού ομίλου. 


Αλλά κι ένας ακόμα πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, ο Τζον Μέιτζορ που εργάστηκε στην τράπεζα του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος Carlysle και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, που είναι –μεταξύ άλλων- σύμβουλος της τράπεζας Rothschild και μέλος του διευθυντηρίου του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου TNK-BP. 

Η λίστα είναι μεγάλη και το παρελθόν «αμαρτωλό» για τους ανθρώπους που σήμερα κρατούν εν πολλοίς την οικονομική μοίρα των λαών στα χέρια τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου