Τα κράτη τη Ευρωζώνης έτρεμαν το 2010 μήπως η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ και καταρρεύσουν τα πάντα. Δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου δεν το εκμεταλλεύτηκε αυτό για να επιτύχει μια συμφέρουσα συμφωνία.
Αντίθετα τα παρέδωσε όλα στην τρόϊκα. Έτσι έδωσε όλη τη χρονική άνεση στα κράτη της Ευρωζώνης να περιορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις συνέπειες από ένα ενδεχόμενο Grexit. Οπότε τώρα μπορούν να συνομιλούν μαζί μας από θέση ισχύος.
Αντίθετα σήμερα τα κράτη της Ευρωζώνης τρέμουν για το ενδεχόμενο μήπως η Ελλάδα κάνει στάση πληρωμών μέσα στο ευρώ. Τότε θα δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα μέσα στο ευρώ που και πάλι θα τινάξει τα πάντα στον αέρα. Κάτι τέτοιο δεν τα τρόμαζε με τις προηγούμενες μνημονιακές εντολοδόχες τους κυβερνήσεις, τις οποίες μπορούσαν με τον ένα ή το άλλο τρόπο να ελέγχουν. Τώρα όμως δεν ξέρουν τι μπορεί να προκύψει και είναι αναγκασμένες να τεστάρουν από την αρχή, μέσω των συνομιλιών, τη νέα αριστερή κυβέρνηση των Αθηνών.
Επομένως, λογικά το plan B της τωρινής κυβέρνησης, το οποίο αφήνει να υπονοηθεί ότι θα συμβεί, αν και δεν το λέει ευθέως, είναι προφανώς αυτό. Γι’ αυτό και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ευρώ και το εννοεί.
Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε όλα τα άρθρα που έγραφε ο κ. Βαρουφάκης στο παρελθόν, πρότεινε στις τότε κυβερνήσεις να μην δεχτούν να πάρουν την επόμενη δόση (η οποία έτσι κι αλλιώς πήγαινε στην εξόφληση των προηγούμενων δανεικών) μέχρι να εξαναγκάσει τους εταίρους να λύσουν οριστικά το πρόβλημα. Πάντα ισχυριζόταν ότι τα συνεχή δανεικά για να πληρωθούν τα προηγούμενα ανατροφοδοτούσε το πρόβλημα και απλά το μετέθετε χρονικά χωρίς να το επιλύει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου