MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ: NYT: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙΜΩΡΗΣΑΝ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

«Τιμωρία» στην πολιτική λιτότητας χαρακτηρίζουν οι Νew York Times την μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. 

«Η νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί ένα σημείο καμπής της ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας, σε μια εποχή όπου η οικονομική στενότητα έχει προκαλέσει ένα κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας από την Ιταλία μέχρι την Ισπανία και τη Γαλλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται το πρώτο ευρωπαϊκό κόμμα αντι-λιτότητας που θα κυβερνήσει μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης, σπάζοντας ταυτόχρονα έναν δικομματισμό που κυριαρχούσε στην Ελλάδα για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες», σημειώνει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας. 

«Η μεγαλύτερη υπόσχεση που έχει δώσει ο ανερχόμενος Αλέξης Τσίπρας είναι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, μια δέσμευση που έχει προκαλέσει ανησυχία σε Βρυξέλλες και Βερολίνο», αναφέρει ο αρθρογράφος. 

«Ο Τσίπρας υποσχέθηκε αλλαγή και το τέλος της λιτότητας», τονίζει ο Τζέικομπ Φανκ Κίρκεγκααρντ, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, προσθέτοντας ωστόσο πως για να πετύχει τους στόχους του περί ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κρατήσει μια πιο κεντρώα στάση. 

«Αν όντως τα καταφέρει, θα είναι το καλύτερο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, γιατί θα έδειχνε πως τα κινήματα διαμαρτυρίας αναγνωρίζουν την πραγματικότητα, που είναι το κοινό νόμισμα, οπότε πρέπει να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες» προσθέτει. 

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επίσης θα δώσει θάρρος και σε άλλα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, ειδικά στην Ισπανία, εκεί όπου το αριστερό κόμμα Podemos που είναι εναντίον της λιτότητας, φαίνεται να κερδίζει ένα λαϊκό ποσοστό της τάξεως του 20%. 

«Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ότι οι φόβοι των ψηφοφόρων και η αποδοκιμασία τους απέναντι στις πολιτικές λιτότητας μπορούν να εκφραστούν διαμέσου της εκλογικής κάλπης. Το παράδειγμα της Ελλάδας μπορεί να μεταφερθεί στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία», λέει ο Γενς Μπάστιαν, ένας οικονομικός σύμβουλος με έδρα την Αθήνα. 

Οι Νew York Times επισημαίνουν εμφατικά πως οι έλληνες ψηφοφόροι εξέφραζαν εδώ και καιρό την δυσαρέσκεια και την οργή τους απέναντι στη λιτότητα που τους είχε επιβληθεί από την τρόικα. 

«Το ερώτημα είναι το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία. Αλλιώς, ο Τσίπρας θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες, και ήδη έχει δηλώσει πως δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί λένε πως θα συνεργαστεί με το Ποτάμι, γεγονός που επίσης αρνήθηκε ο Τσίπρας», σημειώνει το άρθρο προσθέτοντας πως ένας πιθανός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου