MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Το βόλεμα των ημετέρων στον "Ναό της δημοκρατίας"

Τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου (ΕΣ) της Βουλής, όλοι τους εγνωσμένης αξίας καθηγητές σε ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκτός από τις θέσεις τους σε αυτά ή τη σύνταξη τους από την ακαδημαϊκή τους θητεία, διατηρούν ισοβίως και τη θέση τους στο κοινοβούλιο, με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου μερικής απασχόλησης. 

Δεν υποχρεούνται να έχουν συγκεκριμένο ωράριο, εκτός από τον πρόεδρο του οργάνου, που είναι πλήρους απασχόλησης, δίνοντας τα φώτα τους όποτε χρειαστεί. Και το «αν χρειαστεί» είναι απολύτως ρεαλιστικό, αφού, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, το 9μελές ΕΣ συνεδριάζει μία φορά κάθε μήνα.

Ο μικρότερος εξ αυτών είναι περίπου 60 ετών, τρεις είναι 63 ετών, ο επόμενος είναι 64 ετών, άλλοι δύο είναι 67 ετών, ένας 69 ετών, ενώ ο μεγαλύτερος είναι γεννημένος το 1925, δηλαδή σήμερα είναι 87 ετών.

Στο Συμβούλιο περιλαμβάνονται καθηγητές συνταγματολόγοι, καθηγητές της Νομικής, αλλά και των Πολιτικών Επιστημών, ενώ αίσθηση προκαλεί η συμμετοχή στο συμβούλιο καθηγητή Πληροφορικής ή συνταξιούχου διπλωμάτη.

Η μηνιαία αμοιβή τους φτάνει περίπου τα 2.500 ευρώ μηνιαίως, αφού λόγω της μερικής απασχόλησής τους δεν λαμβάνουν επίδομα θέσης, υπερωρίες ή έξοδα κίνησης, όπως άλλοι συνάδελφοί τους που εργάζονται σε άλλες θέσεις της Βουλής. Εξαίρεση αποτελεί ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο οποίος είναι πλήρους απασχόλησης και λαμβάνει μισθό μαζί με κάποιες υπερωρίες και έξοδα κίνησης περίπου 7.200 ευρώ. Και μπορεί τα χρήματα αυτά να μη θεωρούνται υπέρογκα για την επιστημονική κατάρτιση και την εμπειρία των μελών του Συμβουλίου, ωστόσο οι όροι της πρόσληψής τους και κυρίως η ισοβιότητα της θέσης τους, αλλά και το γεγονός ότι η … κοινοβουλευτική ενασχόλησή τους αποτελεί ουσιαστικά δεύτερη εργασία τους, αποτελούν πρόκληση.

Σύμφωνα δε με κοινοβουλευτικές πηγές, την τελευταία διετία, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κλήθηκε να γνωματεύσει επί τεσσάρων υποθέσεων και τα μέλη του συμβουλίου απάντησαν σε δύο από τις συγκεκριμένες υποθέσεις, οπότε συνάγεται το συμπέρασμα ότι το εν λόγω όργανο δεν έχει και ιδιαίτερο φόρτο εργασίας. Πρόκειται σαφώς για άλλη μια περίπτωση εντός του κοινοβουλευτικού πεδίου που εξέθρεψε με στρεβλό τρόπο και δεδομένα το πολιτικό σύστημα, προκειμένου, πέραν του κομματικού χρωματισμού, οι κατά καιρούς κυβερνώντες να τοποθετήσουν στο Δημόσιο κάποιους ανθρώπους και μάλιστα ισοβίως, χωρίς να προβλέπονται για εκείνους κάποιοι στοιχειώδεις όροι αποχώρησης από την υπηρεσία και συνταξιοδότησής τους.

Αναμφίβολα, το μεγάλο ….. μπόνους των συγκεκριμένων θέσεων του Συμβουλίου είναι η θητεία τους, κάτι το οποίο δεν υπάρχει σε καμία άλλη θέση του δημοσίου τομέα, παρά μόνο στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας των κληρικών, δηλαδή στην Ιερά Σύνοδο.



Τις ιδιαίτερα ευνοϊκές αυτές συνθήκες επιχείρησε να … διαταράξει ο Δημήτρης Σιούφας, ως πρόεδρος της βουλής, λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής (7/9/2009) και τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτωβρίου. 

Με απόφασή του, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 21ης Αυγούστου 2009, προβλέπεται πως μεταξύ άλλων «τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου τοποθετούνται με απόφαση του προέδρου της Βουλής για πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται με την ίδια διαδικασία». Ωστόσο, τα μέλη προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και κερδίζοντας την προσφυγή τους, διασφάλισαν την ισοβιότητά τους στο κοινοβούλιο (ΕΘΝΟΣ, 16/9/12).

Το 9μελές ΕΣ της Βουλής έχει ουσιαστικά εποπτικό ρόλο, αφού για τον όποιο όγκο της δουλειάς, υπάρχει ένα άλλο όργανο, αυτό των «Επιστημονικών Συνεργατών και Ειδικών Επιστημονικών Συνεργατών του Επιστημονικού Συμβουλίου» που το στελεχώνουν περίπου 30 άνθρωποι, οι οποίοι είναι επίσης υπάλληλοι της Βουλής με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ στην πλειονότητά τους είναι πτυχιούχοι νομικών σχολών. Κάποιοι δε από τους ειδικούς συνεργάτες του επιστημονικού συμβουλίου είναι εν ενεργεία καθηγητές πανεπιστημίου, οπότε και λαμβάνουν δύο μισθούς του Δημοσίου, έναν από την ακαδημαϊκή τους καριέρα και έναν από τη Βουλή.

Οι μισθοί που παίρνουν τα μέλη του συγκεκριμένου οργάνου είναι υψηλότεροι από αυτούς των μελών του ΕΣ, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι, εκτός από τον βασικό τους μισθό, λαμβάνουν επίδομα θέσης αφού είναι προϊστάμενοι τμημάτων, υπερωρίες, έξοδα κίνησης, αλλά και επίδομα επιστημονικής στήριξης. Έτσι οι μηνιαίες αποδοχές τους ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 4.100 (ΕΘΝΟΣ, 16/9/12).

ΕΦΑΠΑΞ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΒΟΥΛΗΣ

Η επιτροπή Κανονισμού της Βουλής αποφάσισε 10 μέρες πριν τη διάλυση της λόγω των εκλογών την προαγωγή δύο διευθυντών των υπηρεσιών της Βουλής για την θέση των αναπληρωτών γενικών διευθυντών. Μισθολογικά αυτό σημαίνει την αύξηση στον μισθό των δύο υψηλόβαθμων υπαλλήλων της Βουλής κατά 800 - 900 ευρώ μηνιαίως και εκτίναξη του εφάπαξ τους. Η αποζημίωσή τους με τον βαθμό που κατείχαν κυμαινόταν από 180.000 -200.000 ευρώ για τον καθένα. Από τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή ωστόσο το εφάπαξ αυτό εκτινάσσεται στις 320.000 - 350.000 ευρώ έκαστος. Κι αυτό όταν το «κούρεμα» στους μισθούς των «απλών» υπαλλήλων της Βουλής κυμαίνεται από 35 - 40%, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζει και το ταμείο των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου (ΕΘΝΟΣ, 1/4/ 2012).

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ

Μισθολογικά οι εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο βρίσκονται στα ρετιρέ: παρά το γεγονός ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 35% και επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου το μπόνους του 15ου και του 16ου μισθού ενσωματώθηκε στο ετήσιο εισόδημά τους ως «επίδομα επίτευξης στόχου» με τις ανάλογες φορολογικές επιβαρύνσεις και μειώσεις, εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο με περίπου 3.000 ευρώ τον μήνα.
Πέραν, όμως, της μισθολογικής υπεροχής, στο όνομα του αυτοδιοίκητου και μέσω του «κρυφού» Κανονισμού, οι υπάλληλοι μπορούν και εξασφαλίζουν κάθε λογής παροχές κάτω από το τραπέζι. Το ειδικό επίδομα εκλογών, ύψους 1.000 ευρώ, που επιχειρήθηκε να δοθεί το καλοκαίρι του 2012, σε μια περίοδο όπου η Βουλή δεν λειτουργούσε καν, υπήρξε μόνο ένα εξ αυτών – και δεν το πήραν εν τέλει εξαιτίας της κατακραυγής που προκλήθηκε μόλις έγινε γνωστή η σχετική απόφαση του κ. Β. Πολύδωρα. 

Οι υπάλληλοι της Βουλής ενισχύονται και από άλλες πηγές. Όλα τα μισθώματα διαφόρων υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτίριο του Κοινοβουλίου, προκειμένου να εξυπηρετούν τις ανάγκες βουλευτών και εργαζομένων, καταλήγουν στο Ταμείο Αρωγής των Υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ). Πρόκειται για το κυλικείο και το εστιατόριο της Βουλής που καταβάλλουν 24.000 ευρώ τον χρόνο, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που δίνει 312.000 ευρώ τον χρόνο, το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ που πληρώνει 48.000 ευρώ το χρόνο και την Ολυμπιακή που μισθώνει το γραφείο της έναντι 48.000 ευρώ τον χρόνο. Ακόμη, σε κάθε τιμολόγιο που πληρώνει η Βουλή σε προμηθευτές, το Ταμείο επιβάλλει 7% υπέρ των υπαλλήλων της Βουλής, από το οποίο το 50% πηγαίνει στο ΤΑΥΒ.

Μέρος των αμοιβών των υπαλλήλων της Βουλής εξακολουθεί να είναι αφορολόγητο. Με επίκληση του άρθρου 101 του «μυστικού» Κανονισμού της Βουλής, απαλλάσσεται από τη φορολογία ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματος τους. Είναι τόσο πολλοί και διάσπαρτα τα γραφεία όπου είναι «χρεωμένοι» ώστε κανείς δεν μπορεί να ελέγξει ποιοι πάνε και ποιοι όχι στη δουλειά τους.


ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Οι μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής δεν υπολογίζονται στους 1.300 μόνιμους που εργάζονται στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για αδιαφανείς προσλήψεις αμέσως μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση με διάρκεια έως τις επόμενες εκλογές. Στις κατηγορίες αυτών που δικαιούνται να προσλάβουν μετακλητούς υπαλλήλους της αρεσκείας τους περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Βουλής, οι αντιπρόεδροι, ο γενικός γραμματέας, ο ειδικός γραμματέας, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής , οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι πρώην πρωθυπουργοί που διετέλεσαν βουλευτές και αρχηγοί κόμματος, οι πρώην αντιπρόεδροι κυβερνήσεων και οι πρώην πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Με τον τρόπο αυτό περισσότεροι από 200 «ημέτεροι» βολεύονται στα προσωπικά γραφεία που διατηρούν στη βουλή οι κύριοι Κ. Σημίτης, Ν. Κωνσταντόπουλος, Κ. Μητσοτάκης, Α. Κακλαμάνης, Αν. Ψαρούδα - Μπενάκη, Δ. Σιούφας, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος, Φ. Πετσάλνικος, Β. Πολύδωρας κ.ά. 

Σύμφωνα με τον σχετικό κώδικα του προϋπολογισμού της Βουλής, το ετήσιο κονδύλι για τις πληρωμές των συγκεκριμένων υπαλλήλων ανέρχεται σε 2,8 εκατ. ευρώ και οι αμοιβές των υπαλλήλων αυτών κυμαίνονται από 1.200 έως και 2.000 ευρώ, ανάλογα με τα πτυχία και την προϋπηρεσία του προσληφθέντα. Πέραν αυτών, είναι γνωστό ότι στο παρελθόν βουλευτές και υπουργοί διόριζαν «από πόρτες και παράθυρα» στη Βουλή συζύγους, αδέλφια, παιδιά και ανίψια και εκμεταλλευόμενοι τον νόμο Σιούφα κατάφεραν να τους μονιμοποιήσουν. Συγκεκριμένα, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας είχε περάσει βράδυ από τη Βουλή ρύθμιση με την οποία μονιμοποιούσε όλους τους μετακλητούς και αποσπασμένους υπαλλήλους που υπηρέτησαν στο κοινοβούλιο από τον Μάρτιο του 2004 έως και τον Σεπτέμβριο του 2009!! 

Πόσους μετακλητούς δικαιούνται:

Πρόεδρος της Βουλής 12Ø Οι 6 αντιπρόεδροι από 5 έκαστοςØ Ο γενικός και ο ειδικός γραμματέας του Κοινοβουλίου από 4 έκαστοςØ Οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής από 5 έκαστος!!!Ø Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες: Ν.Δ 24, ΣΥΡΙΖΑ 14, ΠΑΣΟΚ 7, ΑΝ.ΕΛ., Χρυσή Αυγή και ΔΗΜ. ΑΡ. από 4 και ΚΚΕ 3.Ø Οι πρόεδροι των Κ.Ο. Α. Σαμαράς 8, Α. Τσίπρας 7, Ε. Βενιζέλος 5 και Π. Καμμένος, Ν. Μιχαλολιάκος, Φ. Κουβέλης και Αλ. Παπαρήγα από 4 έκαστος. Οι πρώην πρωθυπουργοί που διετέλεσαν βουλευτές και αρχηγοί κόμματος από 4 έκαστοςØ Οι πρώην αντιπρόεδροι κυβερνήσεων από 1 έκαστοςØ Οι πρώην πρόεδροι Κ.Ο. από 1 έκαστος (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 26/8/12).Ø

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ

Μετά τις κόρες, τις συζύγους, τα ανίψια, τους κουμπάρους, τους συνεργάτες και η Μις Πελοπόννησος βρήκε «καταφύγιο» ως μετακλητή στη Βουλή των Ελλήνων. 

Η Ρωξάνη Παναγούλια είχε μαγέψει με την ομορφιά της τους θεατές των καλλιστείων το 1994, όταν αναδείχθηκε Μις Πελοπόννησος και στη συνέχεια Miss Personality 1994 στον διεθνή διαγωνισμό Best Model of the World, χωρίς τότε να φαντάζεται ότι σε μερικά χρόνια θα ανέβαινε και τα σκαλοπάτια της Βουλής ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του βουλευτή Λακωνίας Λ. Γρηγοράκου και σε θέση του κλάδου επεξεργασίας κειμένου.

Ο διορισμός του πρώην μοντέλου έγινε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 30/7/2012. Ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος γνωρίζει πολύ καλά την 36χρονη Ρωξάνη Παναγούλια, αφού τους συνδέει κοινός τόπος καταγωγής, το χωριό Σπαρτιά Ταϋγέτου. 

Στο γραφείο του Λ. Γρηγοράκου είναι σχεδόν όλοι γνωστοί και συγγενείς, καθώς ο βουλευτής Λακωνίας έχει φροντίσει να διορίσει δίπλα του και τη σύζυγό του Σοφία Ανδριτσοπούλου. Η ίδια το 2010 πήρε μετάταξη από το νοσοκομείο «Η Σωτηρία» στον κλάδο επεξεργασίας κειμένων της Βουλής, όπως και η Ρωξάνη, ως μόνιμη υπάλληλος. Στο ίδιο γραφείο φαίνεται ότι βρίσκουν «καταφύγιο» και άλλοι στενοί συνεργάτες πολιτικών! Ειδικότερα τον Μάρτιο του 2012 διορίστηκε στο γραφείο του Λ. Γρηγοράκου και ο Κ. Γουβάλας συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου. 

Την ίδια περίοδο, ο μόλις 24 ωρών πρόεδρος της Βουλής Βυρ. Πολύδωρας, πρόλαβε και διόρισε την κόρη του Μαργαρίτα στο γραφείο του, ενώ την «σκυτάλη» πήρε στις αρχές Αυγούστου ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης, ο οποίος διόρισε στη Βουλή την αδελφή του γαμπρού του, Καλλιόπη Λεοντή, ως μετακλητή υπάλληλο. Αφού είχε ήδη «τακτοποιήσει» στη Βουλή κόρη, γαμπρό και νύφη. 

Ο Νικήτας Σιώης, είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, όμως παραιτήθηκε επικαλούμενος «φόρτο εργασίας», παρότι ήταν άνεργος!!. 

Τότε, πολλοί είχαν κάνει λόγο για πιέσεις που είχε δεχθεί προκειμένου να αντικατασταθεί από τον επιλαχόντα Αρτέμη Ματθαιόπουλο, ο οποίος είναι και προσωπικός φίλος της κόρης του Νίκου Μιχαλολιάκου. 

Τελικά φαίνεται πως κανείς δεν βγήκε χαμένος. Ο Αρτ. Ματθαιόπουλος είναι πλέον μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου και ο Ν. Σιώης λαμβάνει πλέον έναν «χρυσό» μισθό από τη Βουλή και δεν θα ζει κάνοντας μεροκάματα όπου βρει, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει παλαιότερα. Ο Ν. Σιώης εργαζόταν στο παρελθόν σε μια κατασκευαστική εταιρεία, ενώ είχε διατελέσει και διαιτητής σε πρωτάθλημα ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Μαζί του στις 14 Αυγούστου διορίστηκε στη Βουλή και o Γιώργος Μισιάκας, ο οποίος ήταν υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στα Τρίκαλα. Λίγο νωρίτερα, στις 26/7/2012, στο κατώφλι του Κοινοβουλίου πέρασαν και με τη βούλα ως μετακλητοί ο Απόστολος Γκλέτσος και ο Ανδρόνικος Σίμος. Ο πρώτος εξάδελφος του δημάρχου Στυλίδας και γνωστού ηθοποιού, ο οποίος είχε εκλεγεί την 6η Μαΐου στον νομό Φθιώτιδας αλλά τελικά τον Ιούνιο δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, έχει αναλάβει θέση διευθυντή στο γραφείο του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο Ανδρ. Σίμος, από την άλλη, βιοτέχνης, απέτυχε να εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή στην Α΄ Αθηνών. 

Από τη ΔΗΜΑΡ ως μετακλητοί τοποθετήθηκαν μέσα στον Αύγουστο του 2012 κομματικά στελέχη, όπως η Χαρά Ζαράνη, η οποία ήταν υποψήφια βουλευτής στην Πρέβεζα, η Ερση-Βασιλεία Βουδούρη, η οποία το 2010 ήταν υποψήφια στον συνδυασμό του Γρηγόρη Ψαριανού, που ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Σωτήρης Μαυροκεφαλίδης, συγγενής με τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, υποψήφιο με τη ΔΗΜΑΡ στη Β΄ Αθηνών. 

Τους δικούς του ανθρώπους φρόντισε να «τακτοποιήσει» και ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, όπως την Αγλαΐα Μπαλαμάτση, η οποία επιμελούνταν τις ιστοσελίδες του ΠΑΣΟΚ. Η Α. Μπαλαμάτση προσλήφθηκε ως μετακλητή και μονιμοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2010.

Μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής είναι από το 2008 και οι παλαιοί συνεργάτες του από το υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι τον είχαν ακολουθήσει στη Βουλή αρχικά ως μετακλητοί στο γραφείο του, όταν εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ: η ιδιαιτέρα του Γεωργία-Αναστασία Σαμιώτου, η Καλλιόπη Πετροπούλου, η Μαρία Πουρή και η Αγγελική Κατραμάδου, όπως και ο Χρήστος Τζουτζουράκης, ο οποίος πήρε μετάταξη στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας το 2008. Μαζικά μονιμοποιήθηκαν το 2010 και οι υπόλοιποι, που υπηρετούσαν ως μετακλητοί από το 2008. Μεταξύ αυτών, η Χριστίνα Τσερμεντσέλη, η οποία παλαιότερα εργαζόταν μαζί με τον πατέρα της στο Πολιτικό Γραφείο του πρώην υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Χάρη Καστανίδη, η Ντίνα Καπρινιώτη, παλιά συνεργάτις του Κ. Σκανδαλίδη και υπάλληλος της Χαριλάου Τρικούπη στο γραφείο Τύπου, η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, που εργαζόταν στο γραφείο Εκδηλώσεων και Κινητοποιήσεων του κόμματος και η Ελευθερία Καπένη, ειδική συνεργάτις της Φώφης Γεννηματά στην υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς. 

Παλαιότερα το 2004, ο Στέλιος Παπαθεμελής διόρισε στη Βουλή την κόρη του Ελένη, ενώ έναν χρόνο μετά στη Βουλή διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος και η κόρη του Δ. Τσοβόλα, Λυδία. Υπάλληλος της Βουλής είναι επίσης η Βασιλική - Γεωργία Σεχιώτη, κόρη του πρώην υπουργού Αναστάσιου Σεχιώτη, ενώ στη Βουλή είχε τοποθετήσει τον γιο του Σωτήρη ως μετακλητό υπάλληλο το 2008 και ο πρώην βουλευτής Αθανάσιος Λεβέντης. 

Ο πρώην βουλευτής Αδάμ Ρεγκούζας είχε διορίσει σε θέση ειδικού συμβούλου στο πολιτικό του γραφείο το 2004 την κόρη του Νικολέτα, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε. Παράλληλα, πήγε με απόσπαση στο πολιτικό του γραφείο η εκπαιδευτικός σύζυγός του, Αγγελική Λεούδη. Μεταξύ άλλων, γνωστά ονόματα, όπως η κόρη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, Λώρα, και η κόρη του πρώην προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, Στεφανία, που μονιμοποιήθηκαν το 2002. 

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας στο προσωπικό του γραφείο στη Βουλή διόρισε τον κουνιάδο του Ν. Χαλακατεβάκη, ο οποίος παλαιότερα ήταν και ειδικός σύμβουλός του στη θητεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης, τον κουμπάρο και την κουμπάρα του, ενώ μόνιμοι «κάτοικοι» Βουλής έγιναν και οι δύο στενοί του συνεργάτες Δ. Παπαγιάννης και Ν. Στεφάνου.

Από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή πέρασε και ο πατέρας του βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστου Σταϊκούρα, Κώστας, ενώ το ίδιο ισχύει και με τη σύζυγο του βουλευτή, Άρτεμη Πάνου. Υπάλληλοι Βουλής είναι και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Γιάννης Αγγέλου, και η γυναίκα του Αλεξάνδρα Μουρτζά, που έχει μονιμοποιηθεί από το 2002 στη Βουλή. Διορισμένη, επίσης, στο γραφείο του τέως προέδρου, και συγκεκριμένα στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι και η πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Μερόπη Καλδή.

Στη Βουλή διορίστηκε το 2004 και η γραμματέας του πρώην υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου, Αμαλία Κυπαρίσση. Την ίδια χρονιά στη Βουλή μονιμοποιήθηκε και ο Κ. Βυζοβίτης, αδελφός της Ντόρας Βυζοβίτου (στενής συνεργάτιδας του πρώην πρωθυπουργού και στενής φίλης της Νατάσας Καραμανλή) και γιος του Χ. Βυζοβίτη, του εκλιπόντος πρώην βουλευτή της ΝΔ στην Πέλλα. Η Ντ. Βυζοβίτου είναι επίσης υπάλληλος της Βουλής. 

Στην «οικογένεια» της βουλής «μέλος» είναι από το 2007 και η σύζυγος του άλλου αδελφού Τάσου Βυζοβίτη, Αλεξάνδρα Κρυστάλλη, η οποία είχε διοριστεί ως μετακλητή στο γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. 

Στη Βουλή ξεκίνησε την πορεία του ως μετακλητός υπάλληλος και ο πρώην βουλευτής της Β΄ Πειραιώς και γόνος μιας εκ των μεγαλύτερων μανιάτικων οικογενειών, Γ. Κουράκος, ο οποίος μονιμοποιήθηκε το 2002. Παραιτήθηκε λόγω εκλογής του το 2004 και επανήλθε στην υπηρεσία του το 2007, όταν δεν επανεξελέγη. 

Με πολύ μικρή προϋπηρεσία στο γραφείο του κόμματος στη Βουλή μονιμοποιήθηκε μέσα σε ένα χρόνο και η σύζυγος του υφυπουργού Ανάπτυξης, Α. Σκορδά, Αθανασία Μπούτσικα. Ακριβώς η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε για τον πρώην ειδικό γραμματέα της πολικής επιτροπής της ΝΔ, Στάθη Τριάντη, ο οποίος διορίστηκε στο γραφείο του κόμματος μετά τις εκλογές του 2007 και μονιμοποιήθηκε έπειτα από έναν χρόνο (Realnews, 2/9/2012). 

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ 

Όταν παρέλαβε τη Βουλή ο Αθανάσιος Τσαλδάρης το 1989 από τον προκάτοχό του Ιωάννη Αλευρά είχε λιγότερους από 500 υπαλλήλους και το 1991 έφτασαν τους 571. 

Το 1994 επί Κακλαμάνη οι κατεχόμενες θέσεις ήταν 710 και σε μία 10ετία ανήλθαν σε 824.

Ο παραπάνω αριθμός των υπαλλήλων αυξήθηκε ως τις εκλογές του 2004, ξεπερνώντας τους 1.000, καθώς είχαν δημιουργηθεί νέες θέσεις λόγω της λειτουργίας του Καναλιού της Βουλής, του Βρεφονηπιακού Σταθμού, του γυμναστηρίου, αλλά και με την πρόσληψη ειδικών φρουρών. Επί Μπενάκη το 2006 οι υπάλληλοι είχαν φτάσει τους 1.305. 

Επί Σιούφα το 2009 και δίχως να συμπεριλαμβάνεται το τελευταίο «κύμα» μονιμοποιήσεων μετακλητών, το οποίο κάλυψε τις διακομματικές «ανάγκες», οι κατεχόμενες θέσεις έφτασαν τις 1.514. 

Οι υπάλληλοι σήμερα μαζί με τους 72 ειδικούς φρουρούς ανέρχονται συνολικά σε 1.383. Αν προστεθούν και οι 360 αστυνομικοί της φρουράς του κοινοβουλίου (αναμένεται να μειωθούν κατά 130), τότε ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 1.743. Πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι η Γερμανία με 100 εκατ. πληθυσμό έχει μόλις 400 υπαλλήλους στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης και ως το 1980 οι υπάλληλοι της Βουλής χωρίζονταν σε Κορίνθιους και Βοιωτούς, καθώς οι μεν είχαν διοριστεί επί προεδρίας του Κ. Παπακωνσταντίνου που καταγόταν από την Κόρινθο και οι δε επί προεδρίας του Βοιωτού Δ. Παπασπύρου (ο οποίος έφερε και το παρατσούκλι «Παλάντζας»). 

Το προνόμιο των Προέδρων της Βουλής να προσλαμβάνουν υπαλλήλους συνεχίστηκε, ενώ σταδιακά έλαβε σε ορισμένες περιπτώσεις και…. διακομματικό χαρακτήρα. Επί ΠΑΣΟΚ οι «συσχετισμοί δυνάμεων» μεταξύ των υπαλλήλων άρχισαν σταδιακά να αλλάζουν. Αν και επί της «σφικτής», όπως την αποκαλούν, προεδρίας Ιωάννη Αλευρά έγιναν οι πρώτοι διορισμοί μέσω διαγωνισμού, τότε είναι που εγκαινιάζεται το καθεστώς των μετακλητών και των επιστημονικών συνεργατών, το οποίο σύντομα πυροδότησε το «αλισβερίσι» των συγγενών, των συζύγων και των παιδιών, όπως και των στενών συνεργατών τους, διαφόρων πολιτικών αξιωματούχων. 

Το καθεστώς εδραιώθηκε στην πορεία όταν τουλάχιστον τρεις φορές έγινε η μονιμοποίησή τους: επί προεδρίας Αθ Τσαλδάρη, Απ. Κακλαμάνη και Δ. Σιούφα.
Οι θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων αποτέλεσαν στην πράξη το πλέον πρόσφορο μέσο για να μονιμοποιηθεί κάποιος στη Βουλή. Υπήρξαν μάλιστα και αναδρομικές μονιμοποιήσεις με δικαίωμα μετάταξης σε άλλους τομείς του Δημοσίου (με αιχμή το «προνομιούχο», άλλοτε, υπουργείο Οικονομικών κ.α.) όσων είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν, τουλάχιστον για δύο χρόνια, σε Κοινοβουλευτικές Ομάδες ή βουλευτές. 

Αυτό έγινε επί προεδρίας Κακλαμάνη, ενώ την περίοδο που ανέλαβε Πρόεδρος της Βουλής η κυρία Άννα Μπενάκη το φαινόμενο των μονιμοποιήσεων παρακάμφθηκε, καθώς προκρίθηκαν οι απευθείας διορισμοί, για να επανέλθει και μάλιστα με μεγάλη δυναμική επί προεδρίας Σιούφα. Με μια νέα, εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση (με αναδρομικό χαρακτήρα) προβλεπόταν ότι όσοι υπηρέτησαν ως μετακλητοί υπάλληλοι στα κόμματα ή στον Πρόεδρο και στους αντιπροέδρους της Βουλής αποκτούσαν δικαίωμα μονιμοποίησης ακόμη και αν η υπηρεσία τους διήρκεσε μία ημέρα. Ήταν μια κίνηση με διακομματικά οφέλη, καθώς μέσω του «παραθύρου» αυτού προσελήφθησαν και μονιμοποιήθηκαν (και) υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ, με τον τότε πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο να επιρρίπτει την ευθύνη… στον εμπνευστή της ρύθμισης, την οποία και κατήργησε καθιερώνοντας τους όρους του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις. Υπήρξαν πολλά νομότυπα κόλπα, μεταξύ των οποίων – κυκλοφορεί μάλιστα και ως ανέκδοτο στη Βουλή – τα περίφημα «εννιάρια». Οι ιθύνοντες «έσπαγαν» τις λίστες των «ημετέρων» σε εννιάδες ώστε να προσλαμβάνονται απευθείας χωρίς διαγωνισμό και δίχως λογαριασμό (ΝΕΑ, 9/11/2012). 

Η συνδιαλλαγή γινόταν με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων. Και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι επί προεδρίας Δ. Σιούφα το 2008 η Ολομέλεια αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα την μονιμοποίηση περίπου 200 ατόμων. 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στη Βουλή των Ελλήνων διορίστηκαν υπάλληλοι, χωρίς καμία αξιολόγηση, οι περισσότεροι χωρίς προσόντα, χωρίς ειδικότητα ή την κατάλληλη ειδικότητα, απλώς είχαν ένα βασικό προσόν, ήταν τα «δικά μας παιδιά». 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να λείπουν από την Βουλή χρήσιμες ειδικότητες όπως αυτή της στενογραφίας. Έτσι η Βουλή επί προεδρίας Πετσάλνικου υποχρεώθηκε να κάνει νέες προσλήψεις 18 ατόμων που να γνωρίζουν στενογραφία. Και το ερώτημα του απλού πολίτη είναι: Στους χιλιάδες υπαλλήλους που προστέθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στη Βουλή, δεν προσελήφθησαν 18 άτομα που να ξέρουν στενογραφία; Και αν δεν υπάρχουν δεν μπορούν να μετεκπαιδευτούν; Τι στην ευχή κάνουν 1.383 (χωρίς τους 360 αστυνομικούς της φρουράς του Κοινοβουλίου) άτομα εκεί μέσα, όταν το 1991 η δουλειά γινόταν μόνο με 571;

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΙΣΟΒΙΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ 

Οι δύο διατελέσαντες Πρόεδροι της Δημοκρατίας που βρίσκονται εν ζωή οι κ.κ. Χ. Σαρτζετάκης και Κ. Στεφανόπουλος διαθέτουν για την προσωπική τους ασφάλεια έναν μικρό στρατό, που αποτελείται από 11 αστυνομικούς για τον καθέναν. Οι ένστολοι είναι αποσπασμένοι από την πολυπληθή αστυνομική δύναμη της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Αν όμως ο αριθμός των 11 αστυνομικών για τον καθένα θεωρείται απαραίτητος από τους αρμόδιους, οι 6 διοικητικοί υπάλληλοι που διαθέτει από την Προεδρία ο Κ. Στεφανόπουλος και οι 5 του Χ. Σαρτζετάκη είναι άγνωστο ποιες ανάγκες των δύο προσώπων υπηρετούν. 

Ο κ. Σαρτζετάκης, υπενθυμίζεται, είναι 83 ετών και έχει αποχωρήσει από την Προεδρία της Δημοκρατίας από το 1990, ενώ ο κ. Στεφανόπουλος είναι 86 ετών και δεν βρίσκεται στην Ηρώδου του Αττικού από το 2005. Πάντως, στους δύο πρώην Προέδρους δεν έχει παρασχεθεί κάποιο κρατικό γραφείο, ενώ η μηνιαία σύνταξή τους από την Προεδρία, μετά τις τελευταίες μειώσεις που έγιναν με εντολή του κ. Κάρολου Παπούλια, φτάνει περίπου τα 6.500 ευρώ. Άγνωστο είναι αν και πόσα χρήματα εισπράττουν ο μεν κύριος Στεφανόπουλος ως συνταξιούχος βουλευτής και συνταξιούχος δικηγόρος και ο κύριος Σαρτζετάκης ως συνταξιούχος δικαστικός. 


ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ 

Οι πρώην πρωθυπουργοί που η Βουλή τους διαθέτει γραφεία για την εξυπηρέτησή τους είναι τέσσερις. 

Ο 94χρονος Κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που έκανε χρήση αυτού του «προνομίου» πριν από αρκετά χρόνια. Το γραφείο του, στο οποίο πια πηγαίνει σπάνια, βρίσκεται στο ισόγειο της βουλής, δίπλα ακριβώς από την αίθουσα των δημοσιογράφων που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Συνολικά διαθέτει 6 υπαλλήλους, ορισμένοι από τους οποίους είναι καθημερινά εκεί, ενώ άλλοι έχουν έδρα το πολιτικό του γραφείο στην οδό Αραβαντινού. 

Η προσωπική του ασφάλεια περιλαμβάνει 6 αστυνομικούς, πέραν όσων φρουρούν σε μόνιμη βάση το σπίτι και το γραφείο του. Η πρωθυπουργική σύνταξη έφτανε μέχρι πρόσφατα, καθαρά, περίπου τα 5.900 ευρώ. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες περικοπές, καθώς και εκείνες που έρχονται από τις αρχές του επόμενου χρόνου, έχει περιοριστεί πλέον σε περίπου 2.500 ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει και σύνταξη δικηγόρου, καθώς κατέβαλλε κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές στο συγκεκριμένο Ταμείο μέχρι τα …. 86 του χρόνια, αλλά και ως εκδότης, καθώς πλήρωνε εισφορές και στο αντίστοιχο Ταμείο μέχρι τα 80 του χρόνια. Συνολικά πάντως, με τις τελευταίες ρυθμίσεις, το ποσό που εισπράττει από όλες μαζί τις συντάξεις, για τις οποίες κατέβαλλε εισφορές επί πολλές δεκαετίες, είναι κοντά στα 4.000 ευρώ. 

Το γραφείο του 76χρονου Κώστα Σημίτη, βρίσκεται στο ισόγειο της Βουλής. Και ο κ. Σημίτης έχει αξιοποιήσει πλήρως τη δυνατότητα που έχει να απασχολεί 6 υπαλλήλους, ενώ η αστυνομική του φρουρά είναι σχεδόν ανάλογη με αυτή του κ. Μητσοτάκη, καθώς το πολιτικό γραφείο του στην Ακαδημίας έχει δεχθεί τρομοκρατικές επιθέσεις, για τις οποίες μάλιστα πρόσφατα αποζημιώθηκε από το κράτος με το ποσό των 25.000 ευρώ. 

Η σύνταξή του είναι περίπου ίδια με αυτή του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή 2.500 ευρώ, ενώ άγνωστο είναι αν και πόσα λαμβάνει ως συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου. 

Το γραφείο του Κώστα Καραμανλή, στο οποίο εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2009, όταν αποχώρησε από την ηγεσία της ΝΔ, βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της Βουλής, με θέα τον Εθνικό Κήπο, πολύ κοντά στα γραφεία του κόμματός του. Η παρουσία του εκεί δεν είναι πολύ τακτική, καθώς συνήθως επισκέπτεται το γραφείο αυτό όταν έχει σημαντικές συνεδριάσεις και προτιμά να κάνει τις συναντήσεις του πιο… διακριτικά, στο πολιτικό του γραφείο, πίσω από την αμερικανική πρεσβεία. Και αυτός έχει 6 υπαλλήλους ως πρώην πρωθυπουργός, ενώ με την ιδιότητα του βουλευτή διαθέτει επιπλέον 5 συνεργάτες, όπως έχουν τη δυνατότητα και οι «300» (3 ή 4 αποσπασμένους και 2 ή 1 επιστημονικό συνεργάτη). Συνολικά, δηλαδή, εξυπηρετείται από 11 υπαλλήλους με διαφορετικές ιδιότητες. Ιδιαίτερα μεγάλος (πάνω από 10) είναι και ο αριθμός των αστυνομικών που τον φρουρούν, ενώ του έχουν παραχωρηθεί συνοδευτικά αυτοκίνητα και διαθέτει μόνιμη φρούρηση, όπως και όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί, στο σπίτι και στα γραφεία του. 

Οι αποδοχές του πάντως είναι ίδιες με εκείνες κάθε βουλευτή και μάλιστα σχετικά μειωμένες, αφού δεν συμμετέχει σε διαρκείς επιτροπές. Υπολογίζεται ότι πρέπει να εισπράττει περίπου 6.500 - 7.000 ευρώ τον μήνα. 

Ο Γ. Παπανδρέου είναι ο μοναδικός από τους πρώην πρωθυπουργούς που το γραφείο το οποίο του παραχωρήθηκε δεν βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο της Βουλής, αλλά σε κτίριο που διαθέτει το κοινοβούλιο στην οδό Σέκερη. Πρόκειται για το Μέγαρο Αρβανίτη, στον δεύτερο όροφο του οποίου βρίσκεται το γραφείο του κ. Παπανδρέου. Ο 60χρονος πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι ο μοναδικός από τους πρώην πρωθυπουργούς που δεν έχει κάνει πλήρη χρήση του προνομίου των 6 υπαλλήλων που δικαιούται με τη συγκεκριμένη ιδιότητα. Μέχρι στιγμής έχει αποσπάσει λιγότερους, ενώ και αυτός διαθέτει επιπλέον 5 συνεργάτες με την ιδιότητα του απλού βουλευτή Αχαΐας.

Ίσως ο λόγος για τον οποίο δεν έχει εξαντλήσει το προνόμιό του αυτό να είναι πως ο ίδιος σπανίως έως … καθόλου βρίσκεται στο συγκεκριμένο γραφείο. 

Ο μισθός του κ. Παπανδρέου θεωρητικός είναι περί τα 6.500 – 7.000 ευρώ, ωστόσο λόγω των απουσιών του στο εξωτερικό ενδέχεται να περικόπτεται σε κάποιο ποσοστό. Πάντως, την περικοπή τη συμπληρώνει με τα χρήματα που λαμβάνει από τις διαλέξεις που δίνει ανά τον κόσμο.

ΟΙ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Στο Μέγαρο Αρβανίτη, απέναντι από το Κοινοβούλιο, στεγάζονται και οι διατελέσαντες πρόεδροι της Βουλής που δεν έχουν πλέον την ιδιότητα του βουλευτή. Δηλαδή οι κύριοι Φίλιππος Πετσάλνικος, Δημήτρης Σιούφας και η κυρία Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη. Άπαντες έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν 7 υπαλλήλους στις υπηρεσίες τους, είτε αποσπασμένους από το Δημόσιο είτε μετακλητούς, ενώ επίσης τους παρέχεται αστυνομική φρούρηση. Ωστόσο, δεν έχουν κάνει πλήρη χρήση αυτού του δικαιώματος. Επιπλέον, η Βουλή έχει φροντίσει να τους παραχωρήσει, με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για τους εν ενεργεία βουλευτές, και αυτοκίνητα. Ο Φ. Πετσάλνικός, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, έλαβε από τη Βουλή ένα ολοκαίνουργιο Volvo S60, από εκείνα που είχαν αποκτηθεί με τη μέθοδο του leasing. 

Η κυρία Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη κυκλοφορεί με ένα υβριδικό Honda, μοντέλο του 2008, ενώ

Ο Δημήτρης Σιούφας με ένα Toyota Prius, επίσης μοντέλο του 2008. Η σύνταξη των πρώην προέδρων της Βουλής είναι η ίδια με εκείνη των πρωθυπουργών, δηλαδή έφτανε τα 5.900 ευρώ, όμως με τις περικοπές που έγιναν το τελευταίο διάστημα περιορίζεται στα 2.500 ευρώ περίπου. Φυσικά έχουν κι εκείνοι τη δυνατότητα να παίρνουν συντάξεις και από άλλα Ταμεία στα οποία ήταν ασφαλισμένοι. 

Ακόμα πιο ….. τυχεροί είναι οι δύο πρώην πρόεδροι της Βουλής που εξακολουθούν να διαθέτουν τη βουλευτική ιδιότητα, δηλαδή ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης και ο Βύρων Πολύδωρας. Αμφότεροι έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν , αν θέλουν, τους 7 υπαλλήλους ως πρώην πρόεδροι και επιπλέον 5 με την ιδιότητα του βουλευτή. 

Ο κ. Κακλαμάνης διαθέτει ένα μεγάλο γραφείο στο ισόγειο της Βουλής, δίπλα από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, ενώ το γραφείο του κ. Πολύδωρα (διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής μόλις για έναν μήνα) είναι στον πρώτο όροφο, κοντά στην αίθουσα της Γερουσίας. Ο μισθός και των δύο είναι αυτός του βουλευτή, δηλαδή φτάνει στο καθαρό ποσό των 7.000 ευρώ, και φυσικά απολαμβάνουν και τα αντίστοιχα προνόμια που έχουν οι «τριακόσιοι».

ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Η εθνική μας αντιπροσωπία έχει μεριμνήσει να διαθέσει από έναν υπάλληλο και σε πρόσωπα που διετέλεσαν στο παρελθόν επικεφαλής Κοινοβουλευτικών Ομάδων κομμάτων τα οποία σήμερα είτε δεν βρίσκονται στη Βουλή είτε έχουν άλλο αρχηγό είτε δεν υπάρχουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κκ. Γ. Καρατζαφέρης, Ν. Κωνσταντόπουλος, Δ. Τσοβόλας και η Μ. Δαμανάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου