Αύξηση του δημοσίου χρέους και παράλληλη μείωση του ΑΕΠ, διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην λεγόμενη διαδήλωσή του για το 2013... που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Όπως αναφέρεται στην διαδήλωση, το δημόσιο χρέος αυξάνεται κάθε έτος και το ΑΕΠ συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα ο «δείκτης δημόσιο χρέος/ΑΠΕ να αυξάνεται», με μόνη εξαίρεση το 2012 κατά το οποίο το χρέος μειώθηκε λόγω της αναδιάρθρωσης μέσω PSI.
Το 2013 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 16 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος και η αύξηση αυτή οφείλεται στην χρηματοδότηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και κυρίως λόγω της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της κάλυψης ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων παλαιοτέρων ετών.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, οι πραγματικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχονται σε 133.726.068.519,09 ευρώ, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 10,31%, που οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες για δαπάνες πλέον των προβλέψεων, και κυρίως για: 1) εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προηγουμένων ετών, ιδίως μέσω επιχορηγήσεων σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και νοσηλευτικά ιδρύματα και 2) στην αποπληρωμή χρεωλυσίων βραχυπρόθεσμων τίτλων εσωτερικού (εντόκων γραμματίων).
Ακόμα, υπογραμμίζεται ότι δεν έχει δημιουργηθεί «μητρώο παγιών», παρά το γεγονός ότι «αποτελεί ουσιώδη δημοσιονομική υποχρέωση», με συνέπεια μεταξύ των άλλων να «μην απεικονίζεται λογιστικά ούτε η παραχώρηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου». Επιπλέον, για πολλοστή φορά επισημαίνεται ότι «στο εισπρακτικό υπόλοιπο του κρατικού απολογισμού δεν έχουν συμπεριληφθεί τα βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα έσοδα των τελωνείων της χώρας».
Το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό του καθεστώτος επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στον έλεγχο των ελλειμμάτων της Κυβέρνησης και ειδικά στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, αλλά και στην αντιμετώπιση των αιτιών που τα δημιουργούν διαχρονικά και επαναλαμβανόμενα. Και αυτό για να μην δημιουργούνται ελλείμματα και ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχουν ως συνέπεια να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός από την αναγκαστική κάλυψή τους.
Πηγή : directNEWS.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου