MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

«Βόμβα» Παυλόπουλου: Η τρόικα αποφασίζει για τις προφυλακίσεις για χρέη στο Δημόσιο

Η ρύθμιση που καταργεί την προφυλάκιση για χρέη προς το Δημόσιο δεν έρχεται στη Βουλή γιατί εστάλη στην τρόικα για να την εγκρίνει... 

Αυτό κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που εγκρίνει αποφάσεις – πλαίσιο της Ε.Ε. 

Ως γνωστό, με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του νόμου 3943/2011 (νόμος Παπακωνσταντίνου) καθίσταται ποινικώς κολάσιμη η αδυναμία οποιουδήποτε να αποπληρώσει χρέος προς το δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει σταλεί ρύθμιση με την οποία καταργείται η προφυλάκιση, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης πρόσφατα δεσμεύθηκε ότι θα την εντάξει σε νομοσχέδιο. 

«Μαθαίνω -και ελπίζω να μην είναι αλήθεια- ότι ο λόγος για τον οποίο καθυστερεί αυτή η κατάργηση είναι γιατί και το ζήτημα αυτό ετέθη υπό την έγκριση της τρόικας», είπε ο Πρ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «δεν έχει καμία δουλειά η τρόικα, ελπίζω να μην είναι ακριβές ότι ρωτήθηκε αυτό το θέμα. Γιατί δεν είναι νοητό να ερωτάται για κάτι τέτοιο. Επαναλαμβάνω δεν έχει καμία δουλειά!». 

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της διάταξης για προφυλάκιση όσων έχουν χρέη προς το Δημόσιο, ο Πρ. Παυλόπουλος είπε «η διάταξη που καθιερώνει αντικειμενική ποινική ευθύνη δεν έχει καμμία σχέση με το κράτος δικαίου. Ψηφίστηκε την εποχή εκείνη, όπως ψηφίστηκε, με την αντίδραση όλης της Βουλής. Ήταν έργο Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου». 

«Τι συμβαίνει και δεν έρχεται; Δεν είναι τώρα ευκαιρία;», αναρωτήθηκε ζητώντας την κατάργηση της «μεσαιωνικής διάταξης, η οποία έχει πραγματικά καταρρακώσει το κύρος της ελληνικής πολιτείας και δίνει την εικόνα στους ανθρώπους ότι δεν σκεφτόμαστε ούτε καν με τη λογική που σκεφτόταν ο ποινικός νομοθέτης, μιλώντας την εποχή εκείνη για την κλοπή χρήσεως και την υπεξαίρεση χρήσεως, δηλαδή το δίδαγμα του Γιάννη Αγιάννη». 

Υπενθύμισε ακόμη ότι «η τρόικα είναι κατά τα 2/3 ευρωπαϊκό όργανο, το οποίο αν δεν ξέρει να σέβεται το ελληνικό Σύνταγμα, οφείλει να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπάρχει καμμία αρμοδιότητα οιουδήποτε ευρωπαϊκού οργάνου που να επιβάλλει ποινικές ρυθμίσεις σε ζητήματα που άπτονται τη συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών, εκτός αν αφορά θέματα τα οποία σχετίζονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο αυτό τούτο και ως κύρωση νοείται κατ' εξαίρεση από το ευρωπαϊκό δίκαιο και η ποινική κύρωση». 

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος επέκρινε τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για την δήλωσή του ότι τα δικαστήρια δεν ασκούν δημοσιονομική πολιτική, την οποία έκανε με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των ενστόλων. Χαρακτήρισε «απίστευτη» την φράση του Γκ. Χαρδούβελη και τόνισε ότι «είναι επικίνδυνες αυτές οι νοοτροπίες. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Χαρδούβελης το είπε αυτό εκ παραδρομής και μάλλον εκ παραδρομής θα το είπε γιατί ευτυχώς δεν τον είδα να το επαναλαμβάνει, αλλά νομίζω πως δεν μπορεί και δεν πρέπει να επανέλθει το θέμα αυτό ούτε μέσα σ' αυτή την Αίθουσα, ούτε ως μήνυμα προς τη δικαιοσύνη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου