MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Και το δημόσιο χρέος καλά κρατεί…

Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση”, “το Μνημόνιο έφτασε στο τέλος”, “η εικόνα της Ελλάδας βελτιώνεται”…Τ’ ακούμε καθημερινά από κυβερνητικά χείλη και από μαζοχιστές – ελεγχόμενους δημοσιογράφους.

Ακόμα όμως και αν αφήσουμε στην άκρη τις ανακοινώσεις της τρόικας (που στην καλύτερη των περιπτώσεων μιλάνε “για έξοδο από τα Μνημόνια” με 300 επιτηρητές όμως πάνω από την χώρα να ελέγχουν την κάθε μας κίνηση) και αν πιάσουμε τους αριθμούς – που τόσο έχουμε λατρέψει ως λαός από τότε που μπήκαμε στα Μνημόνια – θα δούμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 17 δις από το 2012 (αν και λιγότερο από 1 δις σε σχέση με πέρσυ) παρά το ότι ξεπουλιούνται τα πάντα (σε χαμηλές τιμές όμως), η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει, οι αμοιβές στη Γενική Κυβέρνηση έχουν μειωθεί κατά 0,5 δις (με τους συνταξιούχους όμως να έχουν μια αλματώδη αύξηση), ενώ οι κοινωνικές παροχές έχουν μειωθεί και αυτές 200 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2013, ενώ οι ανάγκες έχουν αυξηθεί αλματωδώς. Χρηστή διαχείρηση; Όχι βέβαια. 

Περικοπές παροχών στα πάντα ακόμα και σε πράγματα αυτονόητα – το οποίο προφανώς δεν είναι επιτυχία: αν σταματήσουν να υπάρχουν τελείως οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και κλείσουν τα νοσοκομεία κ.ο.κ. και επομένως το κράτος δεν παρέχει τίποτα θα έχουμε μείωση 100%. Το ίδιο επίσης όφελος θα έχει αν σταματήσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους και να τους δίνει μια σούπα και μια φέτα ψωμί κάθε μέρα. Η μείωση δαπανών θα είναι τουλάχιστον 95%.

Από την άλλη έχουμε και κάτι που αυξήθηκε: οι φόροι. Μέσα σε ένα τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος 2014) αυξήθηκαν κατά 984 εκατ. ευρώ. Τους φόρους τους πληρώνουν όλοι εκείνοι στους οποίους το ίδιο διάστημα μειώθηκαν οι μισθοί…Με αυτά και με αυτά παραμένει απορίας άξιων που η ΝΔ είναι 6% πίσω στα γκάλοπ. Θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 15%.

Αλλά ας μην στεναχωριόμαστε. Η Ε.Ε. μας συγχαίρει για τις προσπάθειές μας, τρώγωντας στις συνόδους της φιλετάκια. Παράλληλα όμως ζητάει ενιαίο ΦΠΑ 19% ή 21% (σε όλα) και κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά – μια απαίτηση την οποία “εξετάζει” η κυβέρνηση – και ζητάει το να παραμείνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στα σημερινά επίπεδα, ώστε να μην μειωθούν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

Κατά τ’ άλλα είμαστε μια χαρά – και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει διλήμματα στον ελληνικό λαό εν’ όψη εκλογών..

Πηγή : eleutheriellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου