MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Πέφτει η κυβέρνηση

Σε 162 μέρες (περίπου 5,4 μήνες) τελειώνει η μνημονιακή συγκυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία στην ουσία λειτουργεί πλέον ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, με περιορισμένες δυνατότητες.

Οι δε συγκεκριμένοι πολιτικοί αρχηγοί θα αποσυρθούν στις οικίες τους. 

Η χώρα ήδη εισήλθε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο όπου θα διαλυθούν τα πάντα. Πανικόβλητη η κυβέρνηση σπεύδει να κάνει σπασμωδικές κινήσεις που περισσότερο θα καταστρέψουν τις θυσίες του λαού, παρά θα προσφέρουν κάτι καλό. Αξίζουν άραγε όλα αυτά για την παραμονή στις καρέκλες ακόμα λίγους μήνες;

Πρόεδρος της δημοκρατίας δεν πρόκειται να εκλεγεί και η κυβέρνηση θα πέσει οπωσδήποτε. Η κυβέρνηση διαθέτει 155 βουλευτές και χρειάζεται ακόμα 25 βουλευτές. Όμως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ΠτΔ. Άρα, όλη η προσοχή συγκεντρώνεται στους ανεξάρτητους. Οι δε ανεξάρτητοι βουλευτές είναι μόνο 23. Εξ αυτών ήδη δύο και συγκεκριμένα η κ. Τζάκρη και ο κ. Βουδούρης δήλωσαν σήμερα με απόλυτη βεβαιότητα στον realfm, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ΠτΔ. Σήμερα επίσης και ο κ. Καπερνάρος δήλωσε ότι μάλλον δεν πρόκειται να ψηφίσει ΠτΔ και πιστεύουμε πως δεν θα το κάνει. Επομένως οι πιθανοί ανεξάρτητοι βουλευτές μειώνονται σε 20. Ακόμα όμως και όλους αυτούς να πάρει η κυβέρνηση (πράγμα απίθανο), θα χρειαστεί ακόμα 5 βουλευτές!!!

Επομένως, η μνημονιακή συγκυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου πέφτει με πάταγο σε λίγο καιρό και οι συγκεκριμένοι πολιτικοί θα πάνε στα σπίτια τους. Οι δε εκλογές θα γίνουν το αργότερο 22 ή 29 Μαρτίου 2015, όπως προκύπτει από τα κατωτέρω και ειδικότερα:

Σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 2 του Συντάγματος «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Bουλής τον ακόλουθο όρκο». Ο κ. Παπούλιας ορκίστηκε τη δεύτερη φορά στις 12-3-2010 και επομένως τότε ανέλαβε τα καθήκοντά του για πέντε χρόνια μέχρι τις 12-3-2015.

Σύμφωνα τώρα με το άρθρο 32 παρ. 1 του Συντάγματος «H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας… ».

Από το συνδυασμό των δύο πιο πάνω άρθρων, η διαδικασία για την εκλογή του νέου ΠτΔ θα πρέπει να αρχίσει το αργότερο στις 12-2-2015, δηλαδή τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του κ. Παπούλια.

Σύμφωνα ακόμα με το άρθρο 32 παρ. 3 και 4, προκειμένου να πάμε στους 180 βουλευτές θα πρέπει να περάσουν δύο πενθήμερα (όπου θα γίνει προσπάθεια να εκλεγεί ΠτΔ με 200 βουλευτές), δηλαδή συνολικά δέκα μέρες. Άρα θα πάμε στις 22-2-2015. Εφόσον και τότε δεν εκλεγεί ΠτΔ, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες. Άρα η εκλογές θα προκηρυχθούν το αργότερο μέχρι 4-3-2015 και θα διεξαχθούν το αργότερο 22-3-2015 ή 29-3-2015.

ΥΓ. Εκτός και αν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αντιληφθούν το κακό που θα κάνει στη χώρα μας μια ήδη τελειωμένη κυβέρνηση και μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος η οποία θα τινάξει τα πάντα στον αέρα και προκηρύξουν τις εκλογές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου