MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η χώρα έχει κυβέρνηση, αλλά παραμένει σε αδιέξοδο...

Του Κώστα Στούπα

Η χώρα έχει κυβέρνηση, αλλά παραμένει σε αδιέξοδο...

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών δείχνει κυβερνητική σταθερότητα για την επομένη των εκλογών, αλλά μια πολιτική γεωγραφία ακυβερνησίας για τη χώρα γενικότερα.

Βέβαια είχαμε μια χαλαρή ψήφο και αυτό συνάγεται από το γεγονός πως τα κόμματα κάτω του 5% συγκεντρώνουν περί το 30%. Από τη χαλαρή ψήφο επλήγησαν κυρίως τα κόμματα κυβέρνησης καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν έθετε θέμα κυβερνητικής αποσταθεροποίησης την επόμενη μερα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως στη χώρα απουσιάζει ένα ηγεμονικό πολιτικό ρεύμα με σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κατάσταση της χρεοκοπίας.
Η Ν.Δ. με την κεντροαριστερά υπό προϋποθέσεις μόνο βγάζουν κυβέρνηση με προγράμματα κρατικοδίαιτου και φορομπηχτικού αχταρμά.

Ο πραγματικός νικητής των εκλογών είναι η Χ.Α. που αυξάνει κατά 50% περίπου σημαντικό ποσοστό τη δύναμή της αλλά και το ΚΚΕ που ανακτά την παραδοσιακή επιρροή του.

Το πρωτοεμφανιζόμενο ΠΟΤΑΜΙ συγκαταλέγεται επίσης στους νικητές.

Η Νέα Δημοκρατία έχασε αλλά δεν συνετρίβη, παρά το γεγονός πως ακολούθησε μια αδιέξοδη πολιτική με κάποια θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα αλλά χωρίς προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Νέα Δημοκρατία δεν συνετρίβη γιατί ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερος για τους ψηφοφόρους πέραν της στενής εκλογικής του βάσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τον Ιούνη του 2012.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος αλλά όχι με συντριπτική διαφορά για ευρωεκλογές, χωρίς να αυξήσει την εκλογική δύναμη (με τα μέχρι τώρα στοιχεία) του 2012. Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν διευρύνει την εκλογική του βάση, έχοντας υποσχεθεί τα πάντα, σε περίοδο κρίσης με 1,5 εκατ. ανέργους μοιάζει με ποδήλατο που δεν κινείται και είναι θέμα χρόνου να χάσει την ισορροπία του.

Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μοιάζουν με αναγκαίο κακό για την ελληνική κοινωνία προκειμένου να μην προκύψει παντελής πολιτική κατάρρευση. Το θέμα είναι πως δεν υπάρχει στον ορίζοντα πολιτικός σχηματισμός που να εμφανίζει προοπτική εξουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιπλέον είναι πολιτικά απομονωμένος και προς το ΚΚΕ και προς την Κεντροαριστερά και αυτό τον απομακρύνει από την προοπτική εξουσίας ακόμη και αν σε βουλευτικές εκλογές κερδίσει την πρώτη θέση.

Η πρωτιά διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα μέχρι τις επόμενες εκλογές τις οποίες αν δεν κερδίσει θα αναγκαστεί να υποστεί το τέλος της ενιαίας του υπόστασης. Τρία είναι τα βασικά ρεύματα που τον συνθέτουν: παλαιοκομμουνιστικό, της ανανεωτικής αριστεράς και το εθνικολαϊκιστικό πελατειακό που έκανε μετάσταση από το ΠΑΣΟΚ.

Η ΕΛΙΑ συγκαταλέγεται στους κερδισμένους και το δίλημμα της κυβερνητικής σταθερότητας που έθεσε ο Ε. Βενιζέλος σε περίπτωση συντριβής φαίνεται πως λειτούργησε.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν απειλεί με ακυβερνησία τη χώρα τους επόμενους μήνες, αλλά δεν δείχνει και κάποια διέξοδο με την οριοθέτηση κάποιας ευκρινούς πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας στη χώρα.

Πηγή : capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου