MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Είναι νόμιμη η "Ελιά";

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, αναφορικά με τη νομιμότητα της "Ελιάς" κατέθεσε η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Η κα Χρυσοβελώνη, απευθυνόμενη προς τους Χ. Αθανασίου και Γ. Στουρνάρα, ρωτάει αν τα τέσσερα κόμματα που αποτελούν τη βάση της "Ελιάς", δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, η "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα", η "Δυναμική Ελλάδα", και ο συνασπισμός των παρατάξεων "Νέοι Μεταρρυθμιστές - Πολιτεία 2012 - Πρωτοβουλία Β’", λειτουργούν νόμιμα και συγκεκριμένα αν διαθέτουν καταστατικά εγκεκριμένα από τον Άρειο Πάγο και αν τους έχει δοθεί ΑΦΜ από τη φορολογική διοίκηση.

Εκείνο που επί της ουσίας, δημιουργεί ερωτηματικά, είναι η δραστηριότητα των παρατάξεων Νέοι Μεταρρυθμιστές - Πολιτεία 2012 - Πρωτοβουλία Β'. Πρόκειται για παρατάξεις, οι οποίες δεν εμφανίζουν οποιαδήποτε δραστηριότητα, εμφανίστηκαν στο προσκήνιο το 2012, συμμετείχαν στις διεργασίες για την περιβόητη "Πρωτοβουλία των 58" και στη συνέχεια σχημάτισαν μαζί με τους υπόλοιπους τρεις την "Ελιά". Αυτές εμφανίζονται σήμερα ως κόμματα, παραμένει όμως άγνωστο αν έχουν λάβει ΑΦΜ και αν διαθέτουν εγκεκριμένα καταστατικά από τον Άρειο Πάγο, προκειμένου να θεωρούνται κόμματα και όχι απλές κινήσεις ή παρατάξεις.

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ ζητάει ακόμη να δοθεί στη δημοσιότητα το ΑΦΜ της "Ελιάς" εφόσον βεβαίως αυτό υπάρχει.

Διαβάστε την ερώτησή της
Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη που έκανε η ίδια η «ΕΛΙΑ – Δημοκρατική Παράταξη» στις 8 Μαρτίου 2014, αυτή αποτελεί συνασπισμό των πολιτικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα», «Δυναμική Ελλάδα» και «Νέοι Μεταρρυθμιστές - Πολιτεία 2012 - Πρωτοβουλία Β’». Είναι προφανές ότι προκειμένου να συγκροτήσουν νόμιμο συνασπισμό, τα 4 παραπάνω κόμματα πρέπει να λειτουργούν νόμιμα, δηλαδή αφενός να διαθέτουν καταστατικά εγκεκριμένα από τον Άρειο Πάγο και αφετέρου να τους έχει δοθεί ΑΦΜ από την φορολογική διοίκηση.

Συνεπώς ερωτάσθε:

- Πότε ακριβώς εγκρίθηκαν από την Δικαιοσύνη τα αντίστοιχα καταστατικά των 4 αυτών κομμάτων; Σε περίπτωση που για κάποιο δεν υπάρχει έγκριση, να δηλωθεί ο λόγος μη έγκρισης καταστατικού για τον αντίστοιχο πολιτικό φορέα.

- Ποιοι είναι οι ΑΦΜ των 4 αυτών κομμάτων; Σε περίπτωση που κάποιο δεν διαθέτει ΑΦΜ, να δηλωθεί ο λόγος μη ύπαρξης ΑΦΜ για τον αντίστοιχο πολιτικό φορέα. Σε περίπτωση που υπάρχει ΑΦΜ, πότε ακριβώς εκδόθηκε για κάθε κόμμα ξεχωριστά;

- Ποιος είναι ο ΑΦΜ του μορφώματος «ΕΛΙΑ – Δημοκρατική Παράταξη»;

- Πως παρουσιάστηκε το ως άνω μόρφωμα ενώπιον της Δικαιοσύνης; Ως συνασπισμός πολιτικών κομμάτων ή ως αυτοτελές και ενιαίο κόμμα;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου