MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Κατώτατος μισθός Ελλάδα: 580 - Κατώτατος μισθός Γερμανία: 1350

-Ο ευρωπαϊκός νότος μαστίζεται από την φτώχεια και την ανεργία αλλά ο βορράς απολαμβάνει τα «κέρδη» της κρίσης.

Αυτή τελικά είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης. Η Ευρώπη των λαών και της ισότητας!

Την ώρα που ο ευρωπαϊκός νότος μαστίζεται από την ανεργία και το βιοτικό επίπεδο επιδεινώνεται συνεχώς, ο βορράς απολαμβάνει τα «κέρδη» της κρίσης. 


Είναι τουλάχιστον προκλητικό όταν οι δανειστές επιβάλουν στην Ελλάδα κατώτατο μισθό 580 ευρώ στη Γερμανία να αγγίζει τα 1.350 ευρώ!

Το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων λόγω της μείωσης μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και της ανεργίας έχει φτάσει στα επίπεδα του 2001, αλλά οι Ευρωπαίοι σφυρίζουν αδιάφορά.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα πολλοί εργάζονται ακόμα και για 2 ευρώ την ώρα, στην Γερμανία το επίπεδο της κατώτατης αμοιβής ορίσθηκε στα 8,5 ευρώ μικτά ωριαίως.

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε σήμερα τον νόμο που θεσμοθετεί κατώτατο μισθό στη χώρα και ο οποίος θα εφαρμοσθεί το αργότερο μέχρι το 2017 και αποτελεί πρόγραμμα-κλειδί της τρίτης κυβέρνησης Μέρκελ.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά προβλέπεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου για τους τομείς όπου θα ισχύει ακόμη κλαδική σύμβαση. Το αργότερο μέχρι το 2017 θα έχει εφαρμοσθεί για όλους τους εργαζόμενους πλην των κάτω των 18 ετών, των μαθητευομένων και των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι εξαιρούνται για το πρώτο εξάμηνο από την πρόσληψή τους.


Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από τους βουλευτές της κάτω Βουλής της Γερμανίας και στην συνέχεια από τα μέλη της άνω Βουλής.

Η θέσπιση κατωτάτου μισθού αποτελεί επανάσταση σε μία χώρα όπου η διαπραγμάτευση των μισθών από τους κοινωνικούς εταίρους αποτελούσε ιστορικό θεσμό. Οι εταίροι της Γερμανίας, με πρώτη τη Γαλλία, ελπίζουν ότι η εφαρμογή του νόμου θα αντιμετωπίσει το ντάμπινγκ σε ορισμένους τομείς, όπως ο τομέας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, και ότι θα τονώσει την εσωτερική κατανάλωση στην πρώτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και οι συντηρητικοί συμφώνησαν με μισή καρδιά με το σχέδιο αυτό, το οποίο υπήρξε ο εκ των ων ουκ άνευ όρος που έθεσαν οι σοσιαλδημοκράτες για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Μέρος της γερμανικής δεξιάς και οικονομικοί κύκλοι επιδόθηκαν τους τελευταίους μήνες σε μία εκστρατεία άσκησης πίεσης, ελπίζοντας να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το πεδίο εφαρμογής του κατώτατου μισθού με την πρόβλεψη σειράς εξαιρέσεων, αρχής γενομένης από το ανατολικό τμήμα της χώρας. Στην εκστρατεία αυτή χρησιμοποίησαν την απειλή της κατάργησης θέσεων εργασίας σε μεγάλη κλίμακα.

Τελικά, η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Απασχόλησης Αντρέα Μαρία Νάχλες εκώφευσε στις περισσότερες διεκδικήσεις. Επεδίωξε το ευρύτερο δυνατό πεδίο εφαρμογής και καθολικό για ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια κατώτατο όριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών DIW, 4,5 εκατομμύρια γερμανοί εργαζόμενοι θα αμείβονται με λιγότερα από 8,50 ευρώ την ώρα με την εφαρμογή του νέου νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου