MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Και τώρα, τρίτο Μνημόνιο.

Τώρα που η καγκελάριος επέστρεψε στο Βερολίνο και οι διθύραμβοι ολοκληρώθηκαν, ας επιστρέψουμε στη σκληρή και απαισιόδοξη πραγματικότητα. Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση και πιθανότατα ένα τρίτο Μνημόνιο, παρά την επάνοδο στις αγορές. Η εκτίμηση ανήκει στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Ρεζά Μογκαντάμ, προϊστάμενο του γνωστού μας Πόουλ Τόμσεν.

Τρίτο Μνημόνιο, με σχεδόν αποκλειστική χρηματοδότηση των αγορών, χωρίς ευθεία εμπλοκή της Γερμανίας, αλλά υπό την αυστηρή εποπτεία της ΕΚΤ σε ρόλο εγγυητή των ελληνικών ομολόγων και δίχως η Ανγκελα Μέρκελ να χρειαστεί να απολογηθεί στους ψηφοφόρους της για τα χρήματα που δανείζει στους Ελληνες.

Μόνη ιδιομορφία αυτού του τρίτου Μνημονίου σε σχέση με τα δύο προηγούμενα είναι πως θα εξελιχθεί διακριτικά με την απαραίτητη βοήθεια των «προθύμων» ΜΜΕ, που είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσουν να αποκρύψουν τη νέα λεηλασία σε βάρος της χώρας και της κοινωνίας.

Το νέο πακέτο στήριξης που προανήγγειλε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν θα ανακοινωθεί ποτέ ως πακέτο διάσωσης. Ούτε θα συζητηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο ή στα ευρωπαϊκά όργανα. Αυτά τα χρήματα, που υπολογίζονται συνολικά σε 200 δισ., θα εισπράττονται περίπου υπογείως, τμηματικά και λίγα λίγα, πάντα με την καθοδήγηση της ΕΚΤ.

Το αντίτιμο, δε, αυτής της εξέλιξης, για να μην τρέφουμε αυταπάτες, θα είναι η οριστική εκποίηση του δημόσιου πλούτου, η διατήρηση της εξοντωτικής λιτότητας και η συνέχιση της αυστηρής επιτήρησης.

Το success story και η επιστροφή στις αγορές, πέραν της στήριξης που προσέφερε στον Αντώνη Σαμαρά, δεν ήταν παρά προαπαιτούμενο στάδιο, μέρος του επόμενου σχεδίου που οδηγεί τη χώρα σε ακόμη πιο οδυνηρές καταστάσεις.

Νέα δάνεια θα έλθουν, όχι στην παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά προς όφελος των ιδιωτών δανειστών που θα αποτελειώσουν ό,τι σήμερα παραμένει όρθιο στην Ελλάδα, επιταχύνοντας ταυτόχρονα το ρυθμό αύξησης ενός χρέους που ήδη κρίνεται μη βιώσιμο.

Στις αγορές του κόσμου, η ταπεινωμένη Ελλάδα, πιο εξασθενημένη από ποτέ και με την κοινωνία γονατισμένη, δεν αντέχει άλλα κερδοσκοπικά παιχνίδια που υπηρετούν τους ισχυρούς και την εγχώρια ολιγαρχία. Οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τι παίζεται πίσω από την ψευδή αισιοδοξία των κυβερνώντων και να αντιδράσουν. Οι ευρωεκλογές δίνουν αυτή τη δυνατότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου