MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Τα επίσημα στοιχεία από την ΕΕ / ΔΝΤ δείχνουν ότι η αυτοπεποίθηση του Σαμαρά είναι μια απάτη

του SON OFEON

Μερικά διαγράμματα που λήφθηκαν από την ΕΕ και το ΔΝΤ βάζουν τέλος στη διαμάχη σχετικά με το χρηματοδοτικό χάσμα της Ελλάδας σήμερα το πρωί: Χωρίς περαιτέρω στήριξη με το δανειακό πρόγραμμα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τον Μάιο.

Και ακόμα κι αν αυτή η βοήθεια είναι διαθέσιμη στο κοντινό μέλλον, η χώρα θα χρεοκοπήσει χωρίς ακόμη περισσότερη βοήθεια τον Αύγουστο.


Μόλις δύο ημέρες πριν από την πρωτοχρονιά του 2014 ο Αντώνης Σαμαράς είπε στους ανθρώπους του ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα διάσωσης της τον επόμενο χρόνο, χωρίς να χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. "Το 2014 θα κάνουμε το μεγάλο βήμα εξόδου από τη δανειακή σύμβαση", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό διάγγελμα." Το 2014, η Ελλάδα θα βγεί έξω στις αγορές και πάλι [και] θα αρχίσει να γίνεται μια κανονική χώρα... Δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέα δάνεια και νέες συμφωνίες διάσωσης".

Όμως, τα στοιχεία που λαμβάνονται από το Slog δείχνουν ότι είπε ψέματα.

Ο κ. Σαμαράς είπε στους Έλληνες κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου ότι η ελάφρυνση του χρέους θα ερχόταν πριν από τα Χριστούγεννα. Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Τώρα πλέον υπονοεί ότι δεν υπάρχει έλλειμμα στον προϋπολογισμό. 

Υπάρχει.

Υποστηρίζει ότι το πολυδιαφημισμένο πλεόνασμα 800 εκ. ευρώ του προηγούμενου έτους θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Τα δύο πρώτα διαγράμματα δείχνουν την έκταση του χρηματοδοτικού κενού.

Οι συνολικές πληρωμές που οφείλονται για το 2014 είναι 31,6 δις ευρώ.

Τα συνολικά κεφάλαια του δανείου που θα καλύψουν το ποσό αυτό είναι 17,5 δις ευρώ.

Το ελληνικό πλεόνασμα των 0,8 δις ευρώ δεν φτάνει για να καλύψει ένα τόσο μεγάλο χρηματοδοτικό κενό.

Το δεύτερο διάγραμμα αναδεικνύει πότε το αναπόφευκτο χρηματοδοτικό κενό θα δημιουργήσει κίνδυνο χρεοκοπίας.

Με κόκκινο χρώμα επισημαίνονται οι "επικίνδυνες" περίοδοι.

Για το 1ο τρίμηνο Ιαν-Μαρ 2014 δεν υπάρχει καθόλου χρηματοδοτικό κενό: Η δανειακή βοήθεια ισούται ακριβώς με τα ποσά και το χρονοδιάγραμμα των τίτλων που λήγουν.

Αλλά στο δεύτερο τρίμηνο - ειδικά την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου - τα πράγματα καταρρέουν .

Στις 20 και 21 Μαίου τρεις επιβλητικά μεγάλες οφειλές για κεφάλαιο και τόκους καθίστανται ληξιπρόθεσμες.

Η μεγαλύτερη από αυτές - ένα ποσό 5,2 δις ευρώ - είναι επίσης κυμαινόμενου επιτοκίου και έτσι θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, αν χαθεί μέχρι τότε η εμπιστοσύνη.

Εδώ το κενό χρηματοδότησης για να αποφευχθεί η χρεοκοπία είναι σχεδόν τόσο μεγάλο όσο και το ποσό που οφείλεται, δηλαδή 4,7 δις ευρώ.

Με βοήθεια διαθέσιμη ίση με 4,7 δις ευρώ (και χωρίς αύξηση στο επιτόκιο) η Αθήνα θα μπορούσε να μπει στο τρίτο τρίμηνο χωρίς να χρεοκοπήσει.

Στη συνέχεια, όμως, στις 20 Αυγούστου τα πράγματα πάνε και πάλι άσχημα, καθώς δύο ακόμη μεγάλες οφειλές φτάνουν στην προθεσμία λήξης τους.

Το κενό χρηματοδότησης εδώ είναι 5,6 δις ευρώ.

Ακόμα και αν η Τρόικα επιτρέψει στην Ελλάδα να προκαταβληθεί η υποστήριξη του τέταρτου τριμήνου, η διαφορά θα ήταν ακόμα 3,8 δις ευρώ.

Έτσι, στο πολύ καλύτερο και πιο αισιόδοξο σενάριο ο Αντώνης Σαμαράς χρειάζεται 8,5 δις ευρώ από οικονομικά ή δημοσιονομικά πλεονάσματα ...και τα χρειάζεται μέσα στις επόμενες 16 εβδομάδες.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω μαζικών κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, με αυξημένους φόρους και με ανάπτυξη.

Το 2013 το πλεόνασμα των 0,8 δις ευρώ προήλθε όλο από πωλήσεις, περικοπές και φόρους.

Δεν υπήρξε καμία ανάπτυξη.

Στην πραγματικότητα, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,6 % ...ενώ ο Σαμαράς προβλέπε 3,8 %. Και το πλεόνασμα χρειάστηκε 12 μήνες για να προκύψει .

Ας το παραδεχτούμε. Ο Σαμαράς είπε ψέματα.

Η συζήτηση της επιστροφής στις αγορές είναι καθαρή φαντασία.

Αυτός το ξέρει, το ξέρουμε εμείς, ο Σόιμπλε το ξέρει και στις Βρυξέλλες το ξέρουν.

Οι μόνοι άνθρωποι που δεν το ξέρουν είναι η αυτάρεσκη μεσαία τάξη και οι Έλληνες επαγγελματίες.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο χρονοδιάγραμμα εδώ.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα στις 22 και 25 Μαΐου του 2014... Την επόμενη ημέρα μετά την προδιαγραφόμενη ελληνική χρεοκοπία. Τρομακτική σύμπτωση.

Οι εκλογές γίνονταν πάντα προηγουμένως τον Ιούνιο.

Αλλά αυτή τη φορά, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισε ομόφωνα να φέρει την ημερομηνία προς τα εμπρός. Το πράγμα γίνεται όλο και πιο περίεργο.

Και όπως σημείωσα πέρυσι ο Όλι Ρεν επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές ...το νωρίτερο. Στην πραγματικότητα ο Φινλανδός χρησιμοποίησε για την χρονική στιγμή τελευταία τη λέξη "καλοκαίρι".

Πέρυσι, πρόβλεψα ότι πολλά σημάδια δείχνουν ότι μερικοί πολύ μεγάλοι και έξυπνοι οικονομικοί παράγοντες αισθάνονται ότι όλα τα στοιχήματα τελειώνουν μετά την Άνοιξη του 2014.

"Εξακολουθώ να βλέπω το τέλος του 4ου τριμήνου του 2013 μέχρι και τέλος του 1ου τριμήνου του 2014 σαν το χρονικό παράθυρο στο οποίο θα δούμε μια σημαντική κορύφωση κινδύνου, πριν το διαδεχθεί κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2014 και έως το 2015 αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα ξεπούλημα κατά 25 % έως 50 % στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, "προειδοποίησε ο Bob Janjuah της Nomura σε σημείωμα προς τους πελάτες κατά τη χρονική στιγμή.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΗΝ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Οι πίνακες που δημοσιεύονται στο άρθρο εξηγούν πολλά πράγματα που συμβαίνουν σήμερα.

Στην αριθμητική και στα οικονομικά τα ψέματα έχουν μικρά ποδάρια.

Το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από το Eurogroup επίσημα, αλλά μάλλον η προσέγγιση του άρθρου επιβεβαιώθηκε από τα πράγματα.

Το ποσό που αποφασίστηκε να μοιρασθεί σαν κοινωνικό μέρισμα ανακοινώθηκε ως 520 εκατ ευρώ.

Παλαιότερα είχε ανακοινωθεί ότι θα μοιραζόταν το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Συνεπώς το "πλεόνασμα" προκύπτει ότι είναι μόλις 742 εκατ. ευρώ ή αλλιώς κάποιο ψέμα έχει ειπωθεί.

Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σύμφωνα με το νόμο που βρίσκεται προς ψήφιση μετά από 2 μήνες, δηλαδή στα τέλη Μαίου.Μετά τις ευρωεκλογές και πάλι..

Οι κινήσεις στον Ελληνικό τραπεζικό χώρο με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών Αlpha και Πειραιώς, καθώς και η σχεδιαζόμενη πώληση της Eurobank δείχνουν ότι η κυβέρνηση πασχίζει να συγκεντρώσει επειγόντως χρήματα πριν την 21 Μαίου 2014.

Aν αθροίσουμε 1,2 δις ευρώ από την ΑΜΚ της Alpha, 1,75 δισ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς και 1,35 δις ευρώ από την Εθνική τράπεζα φτάνουμε σε σίγουρα 4,3 δις ευρώ.

Από αυτό προκύπτει όμως ότι μας λείπουν περίπου 400 εκατ ευρώ μέχρι τον Μάιο.

Μπορούμε να υποθέσουμε λοιπόν ότι δεν είναι τυχαίο ότι ή πληρωμή του κοινωνικού μέρισματος καθορίσθηκε μετά τον Μάιο. Είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα καταβληθεί ποτέ, εκτός από τους ένστολους που θα απορροφήσουν 20 εκατ ευρώ.

Αν προκύψει και η ιδιωτικοποίηση της Eurobank με 3 δισ ευρώ επιπλέον φτάνουμε στα 7,3 δις ευρώ.

Το ερώτημα είναι που θα βρεθούν όμως τα 6,8 δις ευρώ που λείπουν (=31,6-(17,5+7,3)).

Προφανώς ένα τόσο μικρό ποσό μπορεί να βρεθεί με έξοδο στις αγορές.

Αυτό γενικά είναι το κυβερνητικό σχέδιο.

Θα μου επιτρέψετε όμως να προσθέσω κάποιες απρόβλεπτες πινελιές.

Αυτοί που σχεδιάζουν επί χάρτου τις εξελίξεις δεν έχουν πιθανολογήσει καθόλου το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί ποτέ τμήμα της υπόλοιπης βοήθειας, δηλαδή των 17,5 δις ευρώ.

Αυτό θα μπορούσε να προκύψει από το ΔΝΤ, που έχει ως μέλη και χώρες αναπτυσσόμενες, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την έκθεση του ΔΝΤ στο χρέος της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ αντιμετώπισε ξαφνικά την ανάγκη να χρηματοδοτήσει τα επόμενα δύο χρόνια την Ουκρανία με 18 δις δολάρια. Ως τώρα προέβλεπε ότι μέχρι τον Μάιο του 2014 θα έπαιρνε πίσω 2 δις δολάρια από την Ουκρανία, που δε θα πάρει. Από κάπου λοιπόν θα πρέπει να κάνει οικονομίες.

Και αυτό δυστυχώς δεν θα το αποφασίσει μόνη της η κα Lagarde...

Eπιπλέον όλοι προεξοφλούν ότι η ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα είναι μία εύκολη υπόθεση.

H Eurobank χρωστάει στο κράτος 950 εκατ ευρώ από μετατρέψιμα σε μετοχές ομόλογα και εμφάνισε ζημιές 1,15 δις ευρώ για το 2013.

Ποιός παλαβός επενδυτής θα επενδύσει από 2 έως 3 δισ ευρώ σε μία τράπεζα, που θα έχει τον Μάιο ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,1 δις ευρώ; (=1,15+0,95)

Γιατί να το κάνει; Για να καλύπτει επί τρία χρόνια τις ζημιές και μετά να του πάρει την τράπεζα κάποιος αγοραστής της συστημένος από το ΤΧΣ;

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αποκτήσει ως τον Μάιο επιπλέον προβλήματα ρευστότητας τουλάχιστον σ΄ένα από τους πυλώνες του.

Τα κεφάλαια της ΑΜΚ δεν θα αυξήσουν την ρευστότητα των τραπεζών που θα τις πραγματοποιήσουν, καθώς θα δοθούν για την εξόφληση των ομολόγων του δημοσίου που λήγουν τον Μάιο.

Στην πράξη αυτό που θα συμβεί δεν είναι καν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τα ίδια κεφάλαια θα μείνουν σταθερά:

Τα νέα κεφάλαια θα αντικαταστήσουν ισόποσα ίδια κεφάλαια με την μορφή μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές.

Μάλιστα σαν παρενέργεια ενδέχεται κάποιοι κύριοι μέτοχοι να δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται, σε βαθμό που να κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους από ξένους (ή Ελληνες ανταγωνιστές) μεγαλομετόχους.

Διασκέδασα πολύ διαβάζοντας στον τύπο για την ηθική υποχρέωση του κου Λάτση να στηρίξει την Eurobank, κατά την άποψη του κου Προβόπουλου.

Αν ο κος Λάτσης σκόπευε να διαθέσει 2,5 δισ ευρώ σε ελληνικές τράπεζες γιατί να μην μπει σήμερα ή στο μέλλον ως παρένθετος επενδυτής στην τράπεζα Πειραιώς και την Alpha μέσω των μετοχών που θα εκδοθούν στην επικείμενη "ΑΜΚ";

'Η μήπως για κάποιο λόγο δεν θα μπορούσε και ο "ιδιοκτήτης" των μετοχών είναι συγκεκριμένος και δεσμευμένος να μην μπορεί να πουλήσει;

To "κυβερνητικό" σχέδιο μπάζει από παντού, γιατί καταστρώθηκε από "αποτυχημένους" τραπεζίτες που δεν έχουν καθόλου πολιτικό ένστικτο και γνώσεις.

'Η μήπως θα έπρεπε μιλήσω για "αποτυχημένους" πολιτικούς που το παίζουν έμπειροι τραπεζίτες χωρίς τις απαραίτητες οικονομικές γνώσεις;

Aπ' ότι φαίνεται το Amherst και κάποιο επώνυμο Ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα πρέπει στο παρελθόν να μην προετοίμαζε καλά τους μαθητές του στο μάθημα των οικονομικών και της παγκόσμιας ιστορίας.

Τα αποτελέσματα τα πληρώνουν σήμερα οι 'Ελληνες πολίτες, των οποίων η επιμονή αναμένεται να εξαντληθεί τον Αύγουστο του 2014.

Μήπως δεν καταλάβατε από το άρθρο ότι για τον Αύγουστο 2014 σχεδιάζονται να γίνουν εσπευσμένα βουλευτικές εκλογές με πρόσχημα την σωτηρία της χώρας από την "επερχόμενη" χρεοκοπία?

Εκτός βέβαια αν οι εκλογές προκύψουν τον Απρίλιο φέτος, αν γίνει "κάποιο" ατύχημα στην ψηφοφορία της Βουλής.

Ο λόγος τότε δε θα είναι το γάλα, αλλά κάποιες ρυθμίσεις που προβλέπονται να ψηφισθούν για την "καταπολέμηση" της διαφθοράς με μεγαλύτερο πρόστιμο τα 150.000 ευρώ....


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ 2014

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΑΪΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου