MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Το τρικ των Γερμανών για να μην καταβάλουν αποζημιώσεις

Δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τη χώρα μας, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των οφειλομένων, όπως ανέφερε ο Μανώλης Γλέζος.

Δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τη χώρα μας, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των οφειλομένων, όπως ανέφερε ο Μανώλης Γλέζος

Του Γιάννη Μπασκάκη 

«Ζητάμε την υπογραφή συνθήκης ειρήνης με τη Γερμανία. Αυτό είναι το αίτημά μας», τονίζει ο Μανώλης Γλέζος, εξηγώντας ότι μετά το τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία, κατ’ απαίτησιν της δεύτερης, προκειμένου να μην καταβάλει τις οφειλές της προς τη χώρα μας. Αν αυτό συμβεί, τότε οι «πάντα νομότυποι Γερμανοί» θα υποχρεωθούν να πληρώσουν.

Πέμπτη μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ. Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, του οποίου ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόεδρος, διοργανώνει συζήτηση για τη διεκδίκηση των οφειλών αυτών.

Τριών ειδών

Οπως εξηγεί ο κ. Γλέζος, οι οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο είναι τριών ειδών: Πρώτη οφειλή είναι οι Επανορθώσεις για την καταστροφή στην εθνική οικονομία. Η διασυμμαχιακή επιτροπή τις προσδιόρισε, το 1946 στο Παρίσι, στο ύψος των 7.100 δισ. δολαρίων αγοραίας αξίας του 1938, τα οποία υπολογίζονται σήμερα σε 108 δισ. ευρώ χωρίς τόκους.

Επανορθώσεις επιδικάστηκαν για όλες τις χώρες του Αξονα και προς όλες τις κατακτημένες χώρες, με την Ιταλία και τη Βουλγαρία να έχουν ήδη εξοφλήσει την Ελλάδα. «Αν οι επανορθώσεις είναι μύθος, όπως κάποιοι υποστηρίζουν στη Γερμανία, τότε θα πρέπει να επιστρέψουμε τα χρήματα αυτά», λέει ο κ. Γλέζος.

Η δεύτερη γερμανική οφειλή είναι το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Ελλάδα στους ναζί προκειμένου να ενισχύσουν τον στρατό του Ρόμελ στην Αφρική. Μάλιστα ο Χίτλερ είχε αρχίσει να το εξοφλεί καταβάλλοντας ορισμένες δόσεις, με αποτέλεσμα και η σημερινή Γερμανία να αναγκαστεί να το αναγνωρίσει.

Τρίτη οφειλή προς το Δημόσιο αποτελούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί και τα έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν, ενώ υπάρχουν και οι οφειλές προς τον ελληνικό λαό. Ολη η Ελλάδα είναι ένα ολοκαύτωμα. Οταν τελείωσε ο πόλεμος, η Ελλάδα είχε 530 χιλιάδες λιγότερο πληθυσμό και είμαστε η μοναδική χώρα που συνέβη αυτό.

*«Ηταν σημαντικό ότι ο Γιόαχιμ Γκάουκ ζήτησε συγγνώμη και αναγνώρισε τις δολοφονίες και την τρομοκρατία, αλλά πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι μια συγγνώμη όταν δεν συνοδεύεται από πράξεις δικαιοσύνης;» αναφέρει ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου, σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στο χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου, το οποίο πνίγηκε στο αίμα από τους ναζί.

*«Η πεταλούδα που χτύπησε τα φτερά της στο Δίστομο έφερε τσουνάμι σε όλο τον κόσμο. Από τη Χάγη και μετά, το θέμα πήρε φωτιά, διεθνοποιήθηκε», λέει η Χριστίνα Σταμούλη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου, και επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να δώσει την άδεια εκτέλεσης της απόφασης για το Δίστομο» ώστε να αποζημιωθούν οι συγγενείς των εκτελεσθέντων και για την οποία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Δικαιοσύνης.

Συνάντηση

Οχι πολύ μακριά από την ΕΣΗΕΑ, στο προεδρικό μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ιωάννη Σακελλαρίου, με τον οποίο συζήτησε σχετικά με την έκδοση πορίσματος για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών.

Οπως εξήγησε ο κ. Σακελλαρίου, δεν είναι η οριστική απόφαση αλλά ένα στάδιο για να ταξινομηθεί το υλικό και να μπορέσει μετά αυτό να χρησιμοποιηθεί ως βάση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου, η οποία θα διατυπώσει και σχετικό πόρισμα. «Οπότε θα υπάρξει ένας έτοιμος φάκελος, κάτι που δεν υπάρχει τώρα» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου