Σύμφωνα με το Spiegel, προσανατολίζεται το νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα να δοθεί μετά τις ευρωεκλογές έχοντας μάλιστα ενημερώσει σχετικά την ελληνική κυβέρνηση, η οποία υπολόγιζε σε επικοινωνιακά οφέλη από... μια συμφωνία πριν τις ευρωεκλογές.
Το «διπλό άδειασμα» από Κομισιόν και Βερολίνο ανατρέπει το κλίμα αισιοδοξίας που το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση, με τον Όλι Ρεν να αμφισβητεί και τη «ναυαρχίδα» της εκστρατείας, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα.
Για διαφωνία μεταξύ της καγκελαρίου Άγνκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το χρόνο χορήγησης του νέου δανειακού πακέτου προς την Ελλάδα, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Η Μέρκελ φέρεται να υποστηρίζει πως το νέο δανειακό πακέτο θα πρέπει να δοθεί μετά τις ευρωεκλογές καθώς αν δοθεί νωρίτερα εκτιμά πως θα ενισχύσει τον ευρωσκεπτικισμό στη Γερμανία. Το Spiegel υπενθυμίζει Μέρκελ και Σόιμπλε είχαν διαφωνήσει και στο παρελθόν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.
Στο δημοσίευμα με τίτλο «η Μέρκελ σταματάει τον Σόιμπλε» αναφέρετα πως «υπάρχουν και πάλι εντάσεις για την γραμμή στην ευρωπαϊκή πολιτική». «Η Καγκελάριος σταμάτησε σχέδια του υπουργού Οικονομικών της να τεθεί στην διάθεση της Ελλάδας πριν από τις Ευρωεκλογές τον Μάιο ένα νέο πακέτο βοήθειας», σημειώνεται και υπογραμμίζεται πως η καγκελάριος «ενημέρωσε την κυβέρνηση στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένα τέτοιου είδους μήνυμα».
Η Μέρκελ φέρεται να εκτιμά πως μια συζήτηση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές θα ωφελήσει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», ενώ αντίθετα ο Σόιμπλε επιθυμούσε να στείλει μήνυμα στην Αθήνα για περαιτέρω στήριξη καθώς επισημαίνει τον «κίνδυνο ενίσχυσης ριζοσπαστικών κομμάτων στην Ελλάδα». Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως σε αυτήν την περίπτωση «πολλοί παρατηρητές θεωρούν το τέλος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ΝΔ ως πιθανό» και ο Σόιμπλε εκφράζει ανησυχίες πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την ευρωκρίση.
Μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε είχαν υπάρξει ήδη κατά την έναρξη της ευρωκρίσης σοβαρές διαφορές απόψεων για την σωστή στρατηγική. «Ενώ ο κ. Σόιμπλε ήθελε να λύσει την κρίση ευρωπαϊκά, η Καγκελάριος επέμενε να συμπεριληφθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», καταλήγει το ρεπορτάζ του Spiegel.
Πηγή : TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου