Στο συρτάρι του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας βρίσκονται οι εκθέσεις της Blackrock, η οποία ανέλαβε να ελέγξει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από το 2012 μέχρι και σήμερα.
Στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τα τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Οι αντοχές των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε «ακραίες» συνθήκες θα δείξουν αν ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας είναι πάνω από το όριο που έχει θέσει η ΤτΕ, στο 9%. Από αυτά τα στοιχεία θα μάθουμε και το αν θα απαιτηθεί και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.
Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει στα χέρια της από τις 9 Δεκεμβρίου του 2013 την έκθεση της Blackrock, η οποία εξέτασε ένα προς ένα τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών, τα κενά και τις παραλείψεις που θα πρέπει να καλυφθούν, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες. Η εν λόγω έκθεση ωστόσο, εκτιμάται ότι θα παραμείνει και πάλι στο γραφείο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, όπως ακριβώς συνέβη και με την πρώτη έκθεση, η οποία παραδόθηκε από την ίδια εταιρία στα μέσα Ιανουαρίου του 2012, λίγο πριν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, με τις τράπεζες να λαμβάνουν έπειτα ένεση ρευστότητας 50 δις από τον EFSF για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Οι δυο αυτές εκθέσεις της Blackrock αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, από το δίκτυό τους, τις θυγατρικές τους, τα κεφάλαια, τα λειτουργικά κόστη μέχρι και τα επισφαλή δάνεια. Τα τελευταία κυρίως, είναι αυτά που έχουν σημάνει «συναγερμό» στο τραπεζικό σύστημα, αφού εκτιμάται ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα εκτοξευτούν φέτος πάνω από το 30% και τα 70 δισ. ευρώ.
Είναι άξιο αναφοράς φυσικά, το γεγονός ότι η πρώτη έκθεση της αμερικανικής εταιρίας δεν έφτασε ποτέ και στη Βουλή, παρά τα συνεχή αιτήματα από μέλη του κοινοβουλίου, τα οποία και ζητούσαν να ενημερωθούν για το περιεχόμενό της. Η πρώτη, αλλά και η δεύτερη έκθεση θεωρούνται μείζονος σημασίας, οι οποίες οδήγησαν στη ριζική μεταφόρφωση και αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη της χώρας.
Το «μαξιλάρι» ασφαλείας του ΤΧΣ
Τα επισφαλή δάνεια εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν και νέα κενά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν – ίσως – και νέα κεφάλαια. Από τα 50 δις ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για να ενισχύσει κεφαλαιακά το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, «ξέμειναν» περί τα 10 δις ευρώ και έχουν παραμείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως «μαξιλάρι» ασφαλείας.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει εκφράσει πολλάκις την επιθυμία να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αφού συναντά συνεχώς την άρνηση των δανειστών. Η τρόικα γνωρίζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης από τη Blackrock έχει αποφασίσει να διαθέσει – αν χρειαστεί ακόμα – τα 10 δις ευρώ για να καλύψει τυχόν κενά από διογκωμένα επισφαλή δάνεια.
Πηγή : http://www.newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου