MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Πώς χορηγήθηκαν τα επισφαλή δάνεια

Των Κατερίνας Κατή, Αρτέμιδος Σπηλιώτη

Στην πορισματική της αναφορά η κ. Παπανδρέου περιγράφει αναλυτικά και με πλήρως κατατοπιστικά γραφήματα τις αδιαφανείς διαδικασίες χορήγησης δανείων από το Τ.Τ. προς φίλους μεγαλοεπιχειρηματίες, τη σύσταση θυγατρικών εταιρειών αλλά και τη σύναψη συνεργασιών μαζί τους.

Τα παραπάνω όχι μόνο επέφεραν ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα, αλλά και ουσιαστικά παρέδωσαν τον έλεγχο σε αυτούς, όπως συνέβη στην περίπτωση Κοντομηνά και τη ΔΕΜΚΟ. Το πόρισμα καταδεικνύει και τη σύνδεση εμπλεκόμενων επιχειρηματιών μέσω διαφόρων εταιρειών αλλά και το πώς ξεπλενόταν τελικά το χρήμα από το Τ.Τ. και κατέληγε στις τσέπες τους.

ΟΜΙΛΟΣ ΓΡΙΒΕΑ

Τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 η τράπεζα χρηματοδότησε την εταιρεία C&C International A.E. μέσω δύο ομολογιακών δανείων εκδόσεως της τελευταίας ύψους 17 εκατ. ευρώ συνολικά, τα οποία καλύφθηκαν από το Τ.Τ. που κατέστη η βασική πιστοδότρια τράπεζα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιθεωρητών της ΤτΕ, τα δύο αυτά δάνεια χορηγήθηκαν υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού καθόσον περιελάμβαναν την εξ αρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο έναντι ανεπαρκών εξασφαλίσεων, παρά το γεγονός ότι χορηγούνταν σε μια νεοσύστατη εταιρεία παροχής υπηρεσιών.

Συνεπώς εξ αρχής δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα και η περιουσία της δανείστριας τράπεζας (…)
• Η ζημία που προκλήθηκε στην τράπεζα εκτιμήθηκε στο 100% της απαίτησης, ήτοι στο ποσό των 17.641.000 έναντι σχηματισθεισών προβλέψεων ποσοστού 90%.

POST BANK GREEN INSTITUTE

● Τον Αύγουστο του 2009 το Τ.Τ. από κοινού με την C&C (σ.σ. συμφερόντων Γριβέα) ίδρυσαν την POST BANK GREEN INSTITUTE S.A. με ποσοστό συμμετοχής 50% έκαστος, το μετοχικό κεφάλαιο ορίστηκε σε 500.000 ευρώ από το οποίο η εταιρεία C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από το Τ.Τ.

● Η PBGI δραστηριοποιήθηκε στην… πράσινη οικονομία, η δραστηριότητά της ήταν ζημιογόνα (έξοδα για δημόσιες σχέσεις 2.082.000 ευρώ), με αποτέλεσμα στις 31/12/2011, η καθαρή της θέση να καταστεί αρνητική (-2.944.000 ευρώ). Το 2010 το Τ.Τ. χρηματοδότησε τη θυγατρική της με 3 εκατ. ευρώ.

● Ο πρόεδρος του Τ.Τ. και οι συνεργάτες του ζημίωσαν εν γνώσει τους το Τ.Τ. κατά το ποσό των 19.885.000 ευρώ και περιουσιακό όφελος αποκόμισαν οι πιστούχοι Κ. Γριβέας και η σύζυγός του Α. Βάτσικα.

● Οπως προέκυψε, τα ομολογιακά δάνεια των 17 εκατ. ευρώ κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιρειών συμφερόντων Γριβέα-Βάτσικα.

ALAPIS (συμφερόντων Λαυρεντιάδη)

● Το Τ.Τ. συνήψε με την ALAPIS ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. ευρώ (2/10/2009). Η υποεπιτροπή αξιολόγησης του Τ.Τ., παρ’ ότι διαπίστωσε σωρεία αναλαμβανόμενων κινδύνων για την τράπεζα, εισηγήθηκε θετικά στην επενδυτική επιτροπή και η τελευταία ενέκρινε τη συμμετοχή του Τ.Τ. στην έγκριση του δανείου. Δύο χρόνια αργότερα καταγγέλθηκε το επίμαχο δάνειο και ενώ είχε υποβληθεί αίτηση υπαγωγής της ALAPIS στο άρθρο 99. «Ηταν γνωστός», αναφέρει η εισαγγελέας, «στους έχοντας τη διαχείριση της περιουσίας της τράπεζας ο υψηλός δανεισμός της ΑLAPIS κυρίως λόγω της συνάψεων στις 21/12/2007 κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου 5ετούς διάρκειας ποσού 640 εκατ. ευρώ, πληρωτέου ολοσχερώς κατά τη λήψη του».

● Μάλιστα εγγυήτριες του δανείου ορίστηκαν εταιρείες που είχε ήδη αποφασιστεί ότι θα απορροφηθούν από την ΑLAPIS. Τα χρήματα του δανείου των 100 εκατ. ευρώ κατέληξαν σε λογαριασμό εταιρείας που ανήκει 100% στον Λ. Λαυρεντιάδη.

ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΜΚΟ (συμφερόντων Κοντομηνά)


● Ο Αγγ. Φιλιππίδης ως πρόεδρος του Τ.Τ. ύστερα από εξουσιοδότηση του Δ.Σ. προχώρησε στην επιλογή της εταιρείας BESTLINE CARDS (100% θυγατρική της ΔΕΜΚΟ) για να αναλάβει για λογαριασμό του Τ.Τ. τη διαχείριση του τομέα πιστωτικών καρτών.

● Παρά το γεγονός, επισημαίνει η εισαγγελέας, ότι η ελεγκτική εταιρεία DELOITTE αποτίμησε την αξία της BESTLINE στα 19.800.000 ευρώ την πρώτη φορά και στη συνέχεια με άλλη μέθοδο στα 2.800.000 ευρώ (παρέκκλιση 600%), το Τ.Τ. κατέβαλε 18.900.000 ευρώ για τη συμμετοχή και μόνο με 50% στην BESTLINE. Για την αποτίμηση της εμπορικής της BESTLINE η DELOITTE βασίστηκε σε υποθέσεις και προβλέψεις που δόθηκαν από τη διοίκηση της πρώτης και ήταν αντίθετες από τις επιδόσεις της. Το Τ.Τ. μεταξύ άλλων δεν προνόησε για την ύπαρξη χρηματοοικονομικών ρητρών υπέρ αυτής σε περίπτωση που η εταιρεία παρουσίαζε αδυναμία επίτευξης των προβλεπόμενων μεγεθών της.

● Στις 2/3/2012 το Δ.Σ. του Τ.Τ. αποφάσισε τη λύση της συνεργασίας με τη ΔΕΜΚΟ καθώς εκτιμήθηκε ότι είχε ελάχιστη ζημία από τη συνεργασία 73.800.000 ευρώ και μέγιστη 141.100.000 ευρώ. Στη διαιτησία που ακολούθησε η έκβαση απέβη σε βάρος της τράπεζας.

● Ο ρόλος Φιλιππίδη στη συνεργασία με τη ΔΕΜΚΟ ήταν καταλυτικός, σύμφωνα με το πόρισμα, καθώς ανέφερε στο Δ.Σ. ότι ο τομέας των πιστωτικών καρτών θα κερδοφορούσε με αυτόν τον τρόπο διότι ο Δ. Κοντομηνάς ήταν άριστος γνώστης της αγοράς. «Οι ανακοινώσεις του, όπως και του αρμόδιοι εισηγητή Μ. Βαρότση, ενέχουν ανακριβή απεικόνιση της πραγματικότητας (…), η έκθεση της DELOITTE ουδόλως παρουσιάστηκε στα μέλη του Δ.Σ., (…)το 70% των μετοχών της BESTLINE ήταν ήδη ενεχυριασμένες, (…) και στην πραγματικότητα μετά την εξαγορά του 50% της BESTLINE από το Τ.Τ. η διαχείριση και διοίκηση των εταιρικών της υποθέσεων πέρασε στον απόλυτο έλεγχο της ΔΕΜΚΟ. (..) Το T.Τ. πλήρωνε με δικά του, αποκλειστικά χρήματα τη χρήση του δικτύου του από την BESTLINE.

● Βάσει της συμφωνίας προβλεπόταν ότι η ΔΕΜΚΟ θα παραχωρούσε αντί συμβολικού τιμήματος διαφημιστικό χρόνο στο Τ.Τ. αξίας 1.500.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα η ΔΕΜΚΟ διοχέτευσε σε εταιρείες συμφερόντων Κοντομηνά (Κανάλι 9, Ράδιο ΑΛΦΑ, ΠΑΛΜΟΣ) 1.652.000 ευρώ.

● Η εγκληματική αυτή συμπεριφορά επέφερε ζημία για το Τ.Τ. 138.750.467 ευρώ τουλάχιστον, από τα οποία η βέβαιη και οριστική ζημιά ανέρχεται στα 78.750.00 ευρώ με αντίστοιχη περιουσιακή ωφέλεια της ΔΕΜΚΟ και του Δ. Κοντομηνά.

Η σχέση του Τ.Τ. με τη ΔΕΜΚΟ αποτυπώνεται και στο πλαίσιο όλων των δανείων που έλαβε από το 2008 και εξής. Δάνεια που έχουν ήδη κριθεί από τους επιθεωρητές της ΤτΕ προβληματικά, άνευ εξασφαλίσεων ουσίας και εν τέλει επιζήμια για την περιουσία της τράπεζας.

Πηγή : http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου