MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Αδιάλλακτη η Τροικα δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τ. Βίζερ για το… σκι και ότι μας χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια με την Αθήνα, είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. 

Η οργισμένη διάψευση από πλευράς Στουρνάρα και η πρόβλεψη ότι μας χωρίζουν μέτρα κι όχι μίλια δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να ρίξει τους τόνους και είναι εμφανής η διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και τρόικας.

Οι δανειστές απαίτησαν πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών λέγοντας ότι η προστασία είναι ένα οριζόντιο μέτρο που ευνοεί τους κακοπληρωτές. Παράλληλα, έκαναν κι ένα βήμα πίσω λέγοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν είναι 2.,9 δις ευρώ αλλά γύρω στο 1,5 δις ευρώ έτσι ώστε να μπορέσουν να τα βρουν κάπου εκεί με την κυβέρνηση η οποία ωστόσο τονίζει ότι δεν υπάρχει κενό μεγαλύτερο των 500 εκατ. ευρώ καθώς η χώρα έχει σημαντικό πλεόνασμα.

Αγκάθι αποτελεί και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων καθώς εκεί υπάρχει πρόβλημα σε πολιτικό επίπεδο.

Παράλληλα, η μη επίτευξη συμφωνίας αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μονομερή κατάθεση του προϋπολογισμού και σε αλλαγές στον φόρο ακινήτων, χωρίς να λάβει το πράσινο φως της τρόικας.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι πράγματι υπάρχει χάσμα με την τρόικα, κυρίως λόγω της αδιαλλαξίας της και της παντελούς αδιαφορίας της για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Μόλις μέσα σε 50 ημέρες χάθηκαν τρία παλικάρια στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και της ανόδου του εξτρεμισμού που φέρνει η κρίση. Επίσης, μόλις πριν από 3 ημέρες η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια διαδικασία εκρηκτική και οριακό με απώλεια ενός ακόμη κυβερνητικού βουλευτή.

Η κοινωνική και πολιτική κρίση είναι εδώ, όμως, ο Τόμσεν και η παρέα του δεν καταλαβαίνουν τίποτε, ούτε και τις κλοτσιές στο αυτοκίνητό τους από απολυμένες καθαρίστριες. Αν λοιπόν την Πέμπτη στο Γιούρογκρουπ ο κ. Στουρνάρας περάσει δύσκολες ώρες τότε θα είναι και επίσημη πλέον η αδιαλλαξία και η πρόθεση των δανειστών να φτάσουν στα άκρα τη χώρα.

Η Ελλάδα φαίνεται να είναι θύμα της ασάφειας σχετικά με τις θέσεις της Γερμανίας η οποία ακόμη δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση. Είναι επίσης θύμα της σύγκρουσης που επικρατεί μέσα στην ίδια την τρόικα. Λέγεται ότι ο Π. Τόμσεν έχει διαμηνύσει πως αν η Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη να λάβει νέα μέτρα τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στις Βρυξέλλες για να λύσει το χρηματοδοτικό κενό. Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες ούτε που θέλουν να ακούσουν ένα τέτοιο σενάριο.

Ίσως, πάλι η τρόικα να μην βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία διότι τώρα δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, άλλωστε η δόση που πρέπει να εγκριθεί είναι μόλις 1 δις ευρώ ενώ και για τον Δεκέμβριο η κάλυψη του ποσού που χρειάζεται για την πληρωμή ομολόγων μπορεί να προκύψει με κάποια δημοπρασία.

Όπως όλα δείχνουν η τρόικα θα ξανάρθει από την Παρασκευή, όμως, δύσκολα να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις πριν από τον Δεκέμβριο. Κάποιοι λένε ότι συμφωνία θα επιτευχθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου με ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο αστερίσκο. Πότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το πρόβλημα χρέους της χώρας; Οι δανειστές επιμένουν για μετά τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θέλει συμφωνία χωρίς νέο μνημόνιο διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ότι θα στέκεται στα πόδια της μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Η πολιτική σταθερότητα θα επέλθει μόνο εφόσον η χώρα βγει από τα Μνημόνια, τον Απρίλιο, και προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους χωρίς άλλα μέτρα.

Απέναντι στους κυνικούς και ανάλγητους δανειστές η Ελλάδα έχει τρία ατού: Το ένα είναι οι ικανοποιητικές εξελίξεις στην οικονομία με το πλεόνασμα και την επαναφορά της ανάπτυξης. Το δεύτερο είναι ηθικό και αφορά τις θυσίες του λαού που δεν μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες ή να παραταθούν.Το τρίτο είναι ότι η τρόικα αν δεν αλλάξει ρότα θα συνομιλεί με πρωθυπουργό Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών… Πάνο Καμμένο ή γιατί όχι την… Ραχήλ Μακρή.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν για τους τροικανούς.

Πηγή : http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου