MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

O Στουρνάρας οδηγεί τους Έλληνες σε φτώχια και απόγνωση

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ;

Από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

Ο υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας, πανικόβλητος από την καταστροφική τακτική και στρατηγική του απέναντι στην Τρόικα και παρά τις διαβεβαιώσεις προς τον πρωθυπουργό ότι ελέγχει τις διαπραγματεύσεις το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό.

Με την ανεργία να καλπάζει, τα χιλιάδες κλειστά μαγαζιά, τα χαράτσια,τη λιτότητα, και με τις συνεχείς συνεντεύξεις και παρεμβάσεις του, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ρίχνει «λάδι» στην οργή του κόσμου αλλά και να προσπαθεί  να γαντζωθεί στην υπουργική του καρέκλα.

«Δεν είναι τυχαίο ότι το Μνημόνιο, αυτό το Μνημόνιο που έχουμε, παρόλες τις αδυναμίες του, είναι ίσως το μοναδικό κείμενο πολιτικής -και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- που έθεσε συγκεκριμένους στόχους, δεσμευτικούς, για το σύνολο του ελληνικού κράτους, είτε μας αρέσει είτε όχι» η δήλωση δεν ανήκει στον κ. Σόιμπλε αλλά στον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας  Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος  πλήρως ταυτισμένος με τους δανειστές διέπραξε μέσα στη βουλή το μεγαλύτερο θεσμικό ατόπημα.

Δηλαδή τι μας είπε ο κ. Στουρνάρας; Ότι το μνημόνιο που μας ανάγκασαν να υπογράψουμε οι δανειστές, με εκχώρηση της εθνικής μας  κυριαρχίας είναι το ανώτερο πολιτικό κείμενο για το σύνολο του Ελληνικού κράτους! Δηλαδή είναι ανώτερο και από το Σύνταγμα;     

Ο πανικός του κ. Στουρνάρα ρίχνει τη μάσκα του τεχνοκράτη και αποκαλύπτει την επιπολαιότητα του αλλά και την ένδεια σχεδιασμού για τα βασικά και καθημερινά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι.

Συνεχίζει να κάνει δηλώσεις και προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, την ώρα που στη Γερμανία δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση,  λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ και ενώ η σύγκρουση Βερολίνου- ΔΝΤ για το κούρεμα είναι σε εξέλιξη.

Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τις τελευταίες κινήσεις του υπουργού Οικονομικών χωρίς να κρύβει τη δυσαρέσκεια του καθώς ο ίδιος δεν έκανε καμία δήλωση για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους  μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Στουρνάρας με τις διαρροές του και τις δηλώσεις του πήρε ανοικτά το μέρος της Γερμανίας και του Σόιμπλε.

Ο κ. Στουρνάρας αντιμετωπίζει ένα αντικειμενικό πρόβλημα καθώς ο «προστάτης» του, μάλλον αποχωρεί από το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ και σε αυτήν την περίπτωση, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο αδυνατίζει η θέση του στο σύστημα εξουσίας.

Όμως ο κ. Στουρνάρας δείχνει ανήμπορος να διαχειριστεί τα καθημερινά θέματα της οικονομίας που είναι σημαντικά ώστε να εμπεδωθεί ένα κλίμα σταθερότητας ώστε να δημιουργηθεί περιβάλλον ασφάλειας επενδύσεων και κατανάλωσης.
 

Σκληρή κριτική ασκούν πολλοί βουλευτές της ΝΔ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να την ακούει, τι λένε λοιπόν;

Ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να είναι ο «λαγός» της Τρόικας και να βγαίνει να διαψεύδει  τις πληροφορίες για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ενώ δέχεται σφοδρότατη επίθεση και για λάθος φορολογική πολιτική.

Η χώρα χρειάζεται πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση και όχι λογιστικές  απεικονίσεις για να ικανοποιούμε αριθμητικούς στόχους, φόροι ανάλογα με τα εισοδήματα και όχι ουσιαστική τιμωρία κατοχής ιδιοκτησίας.

Ο κ. Στουρνάρας πάντα μιλάει για τους «κακούς» έλληνες φορολογούμενους αλλά ποτέ δεν μίλησε για τις αδυναμίες των μνημονίων, ποτέ δεν είπε  ότι πρέπει να πιέσουμε την Τρόικα σε ό,τι είναι λάθος ενώ για τη φορολογία δεν είπε ποτέ στον κ. Τόμσεν ότι «δεν αντέχει άλλο ο πολίτης».

Στο μυαλό του Υπουργού Οικονομικών, που έχει γίνει εισπράκτορας ενώ θα έπρεπε να είναι ο αρχιτέκτονας της αναδιάταξης και ανασυγκρότησης υπάρχει μόνο: ο ΦΑΠ 2011, ΦΑΠ 2012, χαράτσια και φόροι. Παράλληλα έχει χάσει τη μάχη της φοροδιαφυγής.

Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η οργή και η αγανάκτηση της κοινωνίας είναι μεγάλη, ότι πάνω από όλα είναι η ζωή των Ελλήνων κι όχι οι στόχοι που μας βάζουν οι δανειστές μας. Δεν μπόρεσε  να χτυπήσει  το χέρι στο τραπέζι και να απαιτήσει  να αλλάξει ακόμα και αυτή την πολιτική, που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας.

Δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα στους πολίτες να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο για να ζεσταθούν, ώστε να μην καταφεύγουν σε άλλες «λύσεις», φθηνές  που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων.

Ο κ. Στουρνάρας που «άναψε» το φως στο τούνελ βρίσκεται στο βαθύ σκοτάδι της δικής του πολιτικής  που έχει αποτύχει πλήρως, διαλύοντας την οικονομία και την κοινωνία. Δεν κατάφερε να σχεδιάσει έναν δίκαιο ενιαίο φόρο ακινήτων αλλά αντίθετα ζητάει με θρασύτητα να  εισπραχθούν περισσότεροι  φόροι από τα ακίνητα που συνιστά παγίωση της «έκτακτης» φορολογίας των προηγούμενων ετών.

Ο υπουργός οικονομικών ήταν ο βασικός εισηγητής για την «παράδοξη» στάση απέναντι στο λάθος που έχει παραδεχθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου όσον αφορά την κατάρτιση του ελληνικού προγράμματος, αντί να προτείνει την πολιτική αξιοποίηση του «λάθους» του ΔΝΤ, επέμενε  στη συνέχισή του, με μεγαλύτερη ένταση, αποδεικνύοντας την πλήρη υποταγή του στην Τρόικα και τον Σόιμπλε.

Ο «τσάρος» της οικονομίας αποδυναμώνεται καθημερινά και πλέον αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση και αυτό το έχει αντιληφθεί ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος που δεν χάνει ευκαιρία να τον χρεώνει προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Το πολιτικό κεφάλαιο του Γιάννη Στουρνάρα εξαντλήθηκε, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από έναν υπουργό Οικονομικών που απλώς συμφωνεί… την ώρα που ακόμη και μεταξύ του ΔΝΤ και διαφόρων Ευρωπαίων αξιωματούχων έχουν αναπτυχθεί ανοικτές αντιπαραθέσεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Η αξιοπιστία του έχει υπονομευθεί  δημιουργώντας συνολικό πρόβλημα στη εικόνα της κυβέρνησης αφαιρώντας  κάθε οικονομική και πολιτική δυνατότητα παρέμβασης  τόσο στο εσωτερικό όσο και στις αγορές.

Το κυβερνητικό μέλλον του είναι αποκλειστική αρμοδιότητα  του Πρωθυπουργού, αλλά και μια πολύ δύσκολη απόφαση που όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσει να ληφθεί… 

Πηγή : http://kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου