MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

''Καμπανάκι'' της Λαγκάρντ για την κρίση στις ΗΠΑ

Η αποτυχία των ΗΠΑ να αυξήσουν το όριο του δημόσιου χρέους θα ήταν «πολύ χειρότερη» εξέλιξη από την παρούσα παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, λόγω της αδυναμίας των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, καθώς δεν θα έβλαπτε μόνο την εγχώρια οικονομία, αλλά θα είχε επιπτώσεις και σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η δημοσιονομική παράλυση είναι ήδη επιζήμια, αλλά η αδυναμία αύξησης του ορίου του χρέους θα ήταν ακόμη χειρότερη», είπε η κυρία Λαγκάρντ σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον, ενόψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την ερχόμενη εβδομάδα.

 Από την Τρίτη, στις ΗΠΑ έχουν κλείσει όλες οι μη αναγκαίες υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική αργία. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους, ώστε να μπορέσει το ομοσπονδιακό κράτος να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του.

Η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ιδιαίτερη ευθύνη» απέναντι στην παγκόσμια οικονομία όσον αφορά στη νομισματική πολιτική, δεδομένου ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ενδέχεται σύντομα να περιορίσει τις ενέσεις ρευστότητας στην αγορά.

Αναφερόμενη στον υπόλοιπο κόσμο, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου στην Ιαπωνία και στις χώρες της ευρωζώνης, επισημαίνοντας όμως ότι η μετάβαση σε μια πιο σταθερή ανάπτυξη μπορεί να χρειαστεί ακόμη λίγο χρόνο. Η ευρωζώνη «πήρε ανάσα» την άνοιξη, μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης και η οικονομία της αναμένεται ότι θα αυξηθεί περίπου κατά 1% το 2014, κατέληξε.

Χθες, η κυρία Λόρα Κόντρις, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΔΝΤ, εκτίμησε πως η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ προς το παρόν έχει «ήπιες» επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όμως μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν περιορισμό στις χορηγήσεις πιστώσεων εξ'αιτίας της «αβεβαιότητας» που προκαλεί. «Κάθε φορά που αυξάνεται η αβεβαιότητα, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στη ζήτηση και πιθανόν στην προσφορά πιστώσεων», σημείωσε η κυρία Κόντρις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, το σύνολο των ειδικών προβλέπει ότι η διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα μειώσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά μερικά δέκατα το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ, στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού χρέους μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε σήμερα ότι μια στάση πληρωμών στις ΗΠΑ λόγω μιας αδυναμίας αύξησης του ορίου του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους «θα ήταν κάτι το πρωτοφανές και εν δυνάμει καταστροφικό», έχοντας έναν πιο σημαντικό αντίκτυπο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Η πιστωτική αγορά θα μπορούσε να παγώσει, η αξία του δολαρίου να κάνει βουτιά και τα αμερικανικά επιτόκια να εκσφενδονιστούν στα ύψη οδηγώντας σε μια χρηματοπιστωτική κρίση και σε μια ύφεση, που θα θυμίζουν τα γεγονότα του 2008, ή σε μια ακόμη χειρότερη», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε έκθεσή του, δύο εβδομάδες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου κατά την οποία το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει το όριο του χρέους, καθώς στην αντίθετη περίπτωση το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια στάση πληρωμών.

«Όπως το είδαμε (να συμβαίνει) πριν από δύο χρόνια, η παρατεταμένη αβεβαιότητα για το αν το έθνος μας θα εξοφλήσει εγκαίρως και στο σύνολό τους τις χρηματοπιστωτικές του υποχρεώσεις θα βλάψει την οικονομία μας», σημειώνει εξ'άλλου ο υπουργός Οικονομικών, κ. Τζέικομπ Λου σε ανακοίνωσή του.

«Η καθυστέρηση της αύξησης του ορίου του χρέους ως το τελευταίο λεπτό είναι ακριβώς αυτό που δεν χρειάζεται η οικονομία μας», προσθέτει.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει το προνόμιο να προβαίνει στην αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 16,7 τρισεκ. δολάρια, και η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων αρνείται να το κάνει ευρισκόμενη σε μια σφοδρή μάχη με την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου, κ. Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου