MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

«Καθρεφτάκια στους ιθαγενείς» μοιράζει ο Μητσοτάκης: Στα… 880 ευρώ (μεικτά) ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 830 στα 880 ευρώ
 
Τη στιγμή που η ακρίβεια έχει φτάσει στα ύψη, με πολλά νοικοκυριά να έχουν ελαχιστοποιήσει ακόμα και τις δαπάνες για τρόφιμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «διοργανώνει» ολόκληρη συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου για να ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ από 1ης Απριλίου 2025. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 50 ευρώ, πολύ λιγότερο δηλαδή από το κόστος μιας «επίσκεψης» στο σούπερ μάρκετ για τα εβδομαδιαίες προμήθειες μιας 4μελούς οικογένειας. Επισημαίνεται ότι το ποσό των 880 ευρώ είναι μεικτά δηλ. το τελικό ποσό που θα λάβει ο εργαζόμενος θα είναι πολύ μικρότερο…
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η αύξηση στον κατώτατο μισθό από τη μία τσέπη θα μπει και από την άλλη θα βγει. Κι αυτό διότι οι φορολογούμενοι θα αλλάξουν κλιμάκιο φορολόγησης...

Κι όλα αυτά τη στιγή, που τα νοικοκυριά έχουν μειώσει την κατανάλωση ακόμα και του ψωμιού. Οι καταναλωτές αναφέρουν ότι μειώνουν την ποσότητα του ψωμιού που αγοράζουν, λόγω των αυξημένων εξόδων. Σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, η μέση μηνιαία κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό υποχώρησε στα 8,1 κιλά το 2023, από 8,5 κιλά το 2022. Αντίστοιχα, η ημερήσια κατανάλωση ψωμιού έχει πέσει στα 100 γραμμάρια ανά άτομο, όταν το 2011 ήταν 200 γραμμάρια.
 
Η εισήγηση Μητσοτάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ
«Είναι μια επιπλέον ενίσχυση 50 ευρώ το μήνα και η σωρευτική μικτή αύξηση σε σχέση με το 2019 φτάνει τα 2.735 ευρώ τον χρόνο. Με άλλα λόγια σχεδόν 5 καθαρούς μισθούς του παρελθόντος ενώ το ετήσιο καθαρό κέρδος του εργαζόμενου θα προσεγγίζει τώρα έναν σχεδόν επιπλέον μισθό σε σχέση με πέρυσι» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε ότι «το μέτρο αυτό αφορά 570.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά όπως είπαμε συμπαρασύρει και 600.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο και βέβαια αφορά και όσους λαμβάνουν επιδόματα μητρότητας, γάμου, ανεργίας. Βέβαια επηρεάζει θετικά και τις τριετίες και κατά συνέπεια και τον μέσο μισθό. Και θέλω να τονίσω ότι αυτή η απόφαση φέρνει την Ελλάδα στην 11η θέση μεταξύ 22 ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν καθεστώς κατώτατου μισθού».

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός έθεσε στόχο τα 950 ευρώ για τον κατώτατο μισθό το 2027. 

Σε μια προσπάθεια, δε, να «χαϊδέψει τα αυτιά» των δημόσιων υπαλλήλων, τη μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «ειδικά στο Δημόσιο η οριζόντια αύξηση ανέρχεται στα 30 ευρώ, μετά την περσινή των 70 ευρώ, και σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις το συνολικό όφελος κάθε υπαλλήλου θα αγγίξει μεσοσταθμικά τα 190 ευρώ το μήνα. Πρόκειται συνεπώς, αν το δει κανείς σε σχέση με το 2022 για έναν ακόμα μισθό ουσιαστικά, ένα στοιχείο το οποίο θα το ξαναπώ, προφανώς και δε μας ικανοποιεί, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να φτάσουμε, πιστοποιεί ωστόσο ότι παρά τις δυσκολίες, οι επιλογές αυτές είναι τελικά οι μόνες οι οποίες οδηγούν σε ένα θετικό αποτέλεσμα».
 
Στο... παιχνίδι και οι «κυβερνητικές πηγές»
 
Ελάχιστα λεπτά μετά την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, στο «παχνίδι» μπήκαν και οι «κυβερνητικές πηγές», τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για την 5η αύξηση της βασικής αμοιβής από το 2019. Η σωρευτική αύξηση σε βάθος εξαετίας ανέρχεται στο 35,4%. Το κέρδος για τους εργαζόμενους ισοδυναμεί πλέον με περίπου 5 επιπλέον κατώτατους μισθούς του 2019 ανά έτος».

Τα ίδια στελέχη παραθέτουν και τα εξής παραδείγματα:

«Η μικτή αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από 1η/4/2025 θα ανέλθει στα 50 ευρώ:

Αυτό αντιστοιχεί σε μηνιαία καθαρή αύξηση 34 ευρώ για εργαζομένους χωρίς παιδιά, χωρίς άλλα εισοδήματα και 43 ευρώ για εργαζομένους με 2 ή περισσότερα παιδιά χωρίς άλλα εισοδήματα, μετά από πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και φόρο εισοδήματος.

Σε ετήσια βάση (14 μισθοί), το καθαρό όφελος των εργαζομένων είναι 473 ευρώ (χωρίς παιδιά) και 606 ευρώ (με 2 ή περισσότερα παιδιά).

Συνολικά από τον Δεκέμβριο 2019, οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν επιπλέον καθαρά 195 ευρώ (χωρίς παιδιά) και 215 ευρώ (με 2 ή περισσότερα παιδιά) κάθε μήνα, και 2.735 ευρώ (χωρίς παιδιά) έως 3.010 ευρώ (με 2 ή περισσότερα παιδιά) ετησίως».
 
Από τη μία τσέπη θα μπει και από την άλλη θα βγει
 
Ωστόσο, εάν δεν αλλάξει η φορολογική κλίμακα, μεγάλο μέρος της αύξησης στον κατώτατο μισθό θα επιστρέψει στον... κράτος, μέσω της εφορίας.

Ενδεικτικό αναφέρεται πως ένας άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα ή έγγαμου χωρίς παιδιά, ο οποίος αμείβεται με 14 μισθούς, αν σήμερα λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 830 ευρώ μεικτά, ο φόρος που του αναλογεί διαμορφώνεται στα 137 ευρώ ή σε 9,8 ευρώ τον μήνα. Από 1η Απριλίου, οι αποδοχές του εν λόγω εργαζόμενου θα αγγίξουν τα 880 ευρώ μεικτά. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο ετήσιος φόρος θα ανέβει στα 270 ευρώ ή τα 19 ευρώ τον μήνα, διπλασιάζεται δηλαδή, καθώς μεγαλύτερο «κομμάτι» των αποδοχών του θα φορολογείται με τον συντελεστή 22%, ο οποίος ενεργοποιείται από τα 10.000,01 ευρώ και πάνω. Με άλλα λόγια η τελική επιβάρυνση θα είναι 133 ευρώ τον χρόνο ή 9,5 ευρώ τον μήνα. 

Και βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει «χτίσει» αφορολόγητο ποσό 8.686 ευρώ, με τις απαραίτητες συναλλαγές με την κάρτα του.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου