MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025

Η αδυναμία μείωσης του κρατικού χρέους απόδειξη ότι το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδος σάπισε – Τρικ τα διαθέσιμα 39 δισ

Τα repos είναι μια απόδειξη ότι το κράτος στηρίζεται στο δανεισμό και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας για να συντηρηθεί οπότε ωραία τα 39 δισεκ. διαθέσιμα που παρουσιάζονται εντούτοις δεν έχουν επιλύσει το πρόβλημα… πως θα μειωθεί το ελληνικό κρατικό χρέος σε απόλυτα μεγέθη 
 
Η Ελλάδα συνεχίζει παθογενώς να συντηρεί ένα δημόσιο χρέος που με όρους Γενικής Κυβέρνησης φθάνει τα 370 δισεκ. και με όρους κεντρικής διοίκησης φθάνει τα 404,2 δισεκ. ευρώ.
 
Η γενική προσέγγιση είναι ότι μας ενδιαφέρει η σχέση χρέους προς ΑΕΠ οπότε όσο αυξάνεται το ΑΕΠ και διατηρείται σταθερό το χρέος καταγράφεται βελτίωση με όρους ποσοστιαίας μεταβολής.
 
Όμως έρχονται οι ΗΠΑ και ο Elon Musk και καταρρίπτουν αυτή την σταθερά αφού στόχος είναι η μείωση δαπανών και χρέους σε απόλυτα μεγέθη. 

Όταν ένας πολίτης έχει δάνειο το αποπληρώνει και με την πάροδο του χρόνου το δάνειο μειώνεται.
 
Όμως αυτό δεν συμβαίνει στο δημόσιο χρέος το οποίο παραμένει σταθερό έως ακλόνητα σταθερό.
 
Είναι προφανές ότι τα 39 δισεκ. ταμειακά διαθέσιμα είναι τρικ όταν η χώρα συνεχίζει να έχει εξάρτηση από τα repos και τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό.
Ενώ συμβαίνει κάτι υγιές τα δάνεια από τους μηχανισμούς στήριξης μειώνονται π.χ. έχουν περιοριστεί στα 226 δισεκ. γιατί αυτό είναι το εύλογο, οι υποχρεώσεις να μειώνονται, εντούτοις βλέπουμε ότι συνεχίζεται ο κρατικός δανεισμός έφθασαν ομόλογα και έντοκα στα 105 δισεκ. με τα έντοκα στα 8,6 δισεκ. και 94 δισεκ. ομόλογα, τα δάνεια εξωτερικού αυξάνονται στα 16 δισεκ. από 13,4 δισεκ. και τα repos μειώθηκαν στα 50 δισεκ. οριακά ωστόσο...
 
Τα repos είναι μια απόδειξη ότι το κράτος στηρίζεται στο δανεισμό και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας για να συντηρηθεί οπότε ωραία τα 39 δισεκ. διαθέσιμα που παρουσιάζονται εντούτοις δεν έχουν επιλύσει το πρόβλημα… πως θα μειωθεί το ελληνικό κρατικό χρέος σε απόλυτα μεγέθη.

Το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδος σάπισε

Η αέναη διαδικασία, δανείζεται το κράτος για να συντηρηθεί και ειδικά όταν συνεχίζει να οφείλει προς τρίτους κοινώς να μην πληρώνει πάνω από 3,6 δισεκ. και ταυτόχρονα ιδιωτικό χρέος τύπου κόκκινων δανείων, υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία να φθάνει τα 210 δισεκ. ευρώ αποδεικνύουν ότι το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδος έχει σαπίσει.
 
Εάν δεν υπήρχε και το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 31 δισεκ. το ελληνικό κρατικό χρέος δεν θα ήταν στα 404 αλλά στα 415 με 418 δισεκ. ευρώ σε ακόμη χειρότερη θέση.
 
Το ελληνικό κράτος συμπεριφέρεται εν μέρει όπως και τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που οφείλουν στις τράπεζες 960 εκατ ευρώ κοντά 1 δισεκ. ευρώ και δεν θα αποπληρωθούν ποτέ. 

Πρόκειται για ένα απόστημα που συσσωρεύεται αλλά όπως και στα κόμματα έτσι και το κρατικό χρέος δεν μπορεί να μειωθεί γιατί όλη η δομή του ελληνικού οικονομικού μοντέλου στηρίζεται στον φαύλο δανεισμό.


Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
 
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.

Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Το 2025 οι οίκοι αξιολόγησης θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους με την Ελλάδα.
 
Το 2025 - 14 Μαρτίου - περιμένουμε την Moody’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα και οι άλλοι οίκοι να αναβαθμίσουν μια κλίμακα υψηλότερα σε ΒΒΒ από ΒΒΒ- ή σε ΒΒΒ+ η Scope. 

Για το 2025 το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 8 δισεκ. ευρώ από τις αγορές.

Οι 10 κρίσιμες ημερομηνίες

7 Μαρτίου 2025 DBRS – Αξιολογεί την Ελλάδα ΒΒΒL

14 Μαρτίου 2025 Moody's - Αξιολογεί την Ελλάδα σε Ba1 με θετικές προοπτικές


18 Απριλίου 2025 Standard and Poor’s
BBB-

16 Μαίου 2025 Fitch BBB-

30 Μαίου 2025 Scope BBB

5 Σεπτεμβρίου 2025 DBRS

19 Σεπτεμβρίου 2025 Moody's


17 Οκτωβρίου 2025 Standard and Poor’s

7 Νοεμβρίου 2025 Scope

14 Νοεμβρίου 2025 Fitch

Πηγή : https://www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου