MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

200 σεισμοί από την 1 Φεβρουαρίου σε Σαντορίνη-Αμοργό – Βίντεο από κατολισθήσεις – Τί λένε ειδικοί

Σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα λίγα λεπτά μετά τις 10.00. Η αρχική εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για αυτόν που έγινε στην Σκύρο στις 10.01 το πρωί μεγέθους 4,6 ρίχτερ και με εστιακό βάθος 14,6 χιλιόμετρα σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Το επίκεντρο του συγκεκριμένου σεισμού είναι 32 χιλιόμετρα δυτικά της Σκύρου. Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας (3.2.2025) σημειώθηκε ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων ημερών, που έφτασε τα 4,8 Ρίχτερ (αρχική εκτίμηση ήταν για 4,9). Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23 χλμ νοτιοδυτικά της Αμοργού.
 
Νέα σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.05 ανοιχτά της Αμοργού, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Κατά μέσο όρο, 200 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Προηγουμένως, μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Σαντορίνης: «Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας. Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη νήσο Θήρα».
 

 
Στα πλάνα που καταγράφηκαν λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρας στον όρμο του Αθηνιού, φαίνεται η σκόνη που έχει σηκωθεί μετά από κατολίσθηση:
 


 
Έκτακτο δρομολόγιο για Σαντορίνη βάζει η ATTICA GROUP με το επιβατικό οχηματαγωγό Κίσσαμος το οποίο εκτελεί την γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς και απόψε θα κάνει μία παράκαμψη για να περάσει και από το λιμάνι της Σαντορίνης. Αποπλέει από Ηράκλειο στις 21.00 και αναμένεται στην Σαντορίνη 01.00 η ώρα τα ξημερώματα Τρίτης.
 
Μετασχηματιστές, γεννήτριες και καλώδια μέσα σε νταλίκες του ΔΕΔΔΗΕ έφθασαν στη Σαντορίνη ώστε να είναι προετοιμασμένες οι Αρχές να τροφοδοτήσουν με ρεύμα το νησί σε περίπτωση black out.
 
Σεισμική δραστηριότητα 
 
Δεν σταμάτησαν ούτε τα ξημερώματα οι σεισμοί στη Σαντορίνη. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς ήταν 4,5 και 4,3 Ρίχτερ. Λίγο πριν από τις 06:00 το πρωί, έγιναν απανωτά σχεδόν 10 σεισμοί από 2,1 έως 3,8 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι συγκλονιστική καθώς όπως φαίνεται σχεδόν ανά 5 λεπτά γίνεται ένας νέος σεισμός. Σαντορίνη, Ανάφη και Αμοργός βρίσκονται σε επιφυλακή αφού οι δονήσεις φαίνεται πως θα συνεχιστούν.
 
Στις 7:10 και 7:11 έγιναν δύο απανωτοί σεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα 26 και 23 χλμ αντίστοιχα, βορειοδυτικά της Ανάφης. Την ίδια στιγμή, κάτοικοι και τουρίστες εγκαταλείπουν άρον-άρον το νησί.  Από το βράδυ της Κυριακής, τα επίκεντρα τα δονήσεων φαίνεται πως μετατοπίζονται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθήνας, Βασίλη Καραστάθη.
 
Όπως εξήγησε ο ίδιος στον ΑΝΤ1, οι σεισμοί στις Κυκλάδες έχουν ξεπεράσει τους 500 από τότε που ξεκίνησε η δραστηριότητα με αποτέλεσμα Αμοργός, Ανάφη και Σαντορίνη να βρίσκονται σε επιφυλακή για κάποια μεγαλύτερη δόνηση. «Δεν πρόκειται για ηφαιστειακούς σεισμούς», ξεκαθάρισε στις πρωινές δηλώσεις του, υποστηρίζοντας μεν πως η σεισμική δραστηριότητα δεν πρόκειται να σταματήσει άμεσα, δε πως φαίνεται ότι θα γίνει σεισμός μεγαλύτερος των 6 Ρίχτερ.
 
Την ίδια στιγμή, γεμάτα είναι τα πλοία και τα αεροπλάνα ταξιδεύουν από την Σαντορίνη. Κάτοικοι και τουρίστες έχουν τρομοκρατηθεί με αποτέλεσμα να φεύγουν άρον άρον από το νησί ώστε να μην ζήσουν μία μεγαλύτερη δόνηση. Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής και έξω από γραφεία έκδοσης εισιτηρίων στα Φηρά, στη Σαντορίνη.
 

 
Όπως φαίνεται, μέσα στις επόμενες ημέρες όλο και περισσότεροι κάτοικοι θα φύγουν από τη Σαντορίνη, μέχρι τουλάχιστον να ηρεμήσει η σεισμική δραστηριότητα. Λόγω της τεράστιας ζήτησης, έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια για τις πτήσεις των αεροπλάνων της Aegean και της Sky Express, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια χωρίς επιστροφή να έχουν φτάσει στα 200 ευρώ.
 
Ειδικά στη Σαντορίνη υπάρχει πανικός με τη σεισμική δραστηριότητα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες να κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε εξωτερικούς χώρους. Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λόγος να φεύγουν εσπευσμένα οι πολίτες από την Σαντορίνη καθώς ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος. «Δεν υπάρχει λόγος για αυτό που γίνεται. Ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος, η διαμονή στη Σαντορίνη είναι απολύτως ασφαλής».
 

 
Τί λένε οι ειδικοί
 
Σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι «μία από τις επιστημονικές αποδείξεις προέρχεται από τους μηχανισμούς γένεσης των ισχυρότερων σεισμών που δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Όλοι πλην ενός δείχνουν πανομοιότυπη διάρρηξη διεύθυνσης ΒΑ-ΝΔ, ακριβώς ίδια με τη διεύθυνση του κύριου ενεργού ρήγματος της περιοχής». Σημειώνει ότι «οι σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί».
 
«Υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος. Δεν τον αρνούμαστε και έτσι θα πάμε μέχρι νεωτέρας» δήλωσε σήμερα το πρωί σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας από τη Σαντορίνη όπου βρίσκεται. Ο κ. Λέκκας ανακοίνωσε ότι στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσουν από κοινού η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή εκτίμησης ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν την κατάσταση.
 
Πάντως ο κ. Λέκκας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση της σεισμικής δραστηριότητας βορειοανατολικά της Σαντορίνης με τη δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ηφαιστείου. «Είμαστε 15 Έλληνες επιστήμονες εδώ και καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα» τόνισε ο καθηγητής.
 
Ακόμη ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι «δεν έχει αλλάξει η κατάσταση όσον αφορά στη σεισμική διέγερση. Υπάρχει τα τελευταία 24ωρα και δεν μπορούμε να πούμε ότι θα τερματιστεί άμεσα. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες». Ανέφερε επίσης ότι όσο μεγαλώνει η απόσταση του επίκεντρου από τη Σαντορίνη τόσο θετικό είναι για το νησί.
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, μίλησε για τα δύο ενδεχόμενα της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή, λέγοντας πως είτε οι σεισμοί θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, είτε θα υπάρξει νέα μεγαλύτερη δόνηση που θα προκαλέσει τσουνάμι και έκρηξη του ηφαιστείου.
 
«Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση σεισμική η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά τα σενάρια» ανέφερε ο κ. Γκανάς, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
 
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία αυτή ανοιχτά της Σαντορίνης και μεταξύ της νήσου Σαντορίνης και Ανύδρου, οπότε πρέπει να περιμένουμε κι άλλο να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου» επισήμανε ο κ. Γκανάς, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για το δυσμενές σενάριο, οπότε όλη η προσπάθεια της πολιτείας και των επιστημόνων γίνεται στο να προετοιμαστεί το κράτος να αντιμετωπίσει ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει τη διέγερση του ηφαιστείου.
 
Κλειστά σχολεία
 
Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων στα νησιά των Κυκλάδων που βρίσκονται στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, αποφάσισε η Επιτροπή των Σεισμολόγων, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης, Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
 
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ έγινε σειρά συστάσεων στους πολίτες, ώστε να αποφύγουν πιθανές δυσάρεστες συνέπειες από κάποιον σεισμό.
 
Πέρα από τα κλειστά σχολεία, οι δήμοι των νησιών συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:
  • Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών
  • Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Για την διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών ισχυρές δυνάμεις του ΕΚΑΒ, θα αναχωρήσουν αρχικά για Σαντορίνη και στη συνέχεια θα μεταβούν σε Αμοργό και Ίο. Έχει θεωρηθεί απαραίτητη η παρουσία διασωστών αφού οι σεισμοί είναι αλλεπάλληλοι και ισχυροί αφού έχουν μέγεθος 4.7, 4.6, 4.3 και 4 Ρίχτερ.
 
Στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ως επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στη στοχευμένη ενίσχυση των δυνάμεών του σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο.
 
Oι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο ενισχύονται από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα.
 
Τα τουρκικά ΜΜΕ για την Σαντορίνη
 
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Τούρκοι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, που είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
 
«Σήμερα (σ.σ χθες) στο Αιγαίο σημειώθηκαν 200 σεισμοί. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό, έχουν γίνει πολλές προειδοποιήσεις προς τους πολίτες και σε κάποια νησιά έκλεισαν τα σχολεία» δήλωσε η παρουσιάστρια του τηλεοπτικού δικτύου Haber Global Ντιλαρά Σαγιάν.
 
«O σεισμός ουσιαστικά τώρα πήγε λίγο πιο ανατολικά. Αν είχε συμβεί μόνο γύρω από τη Σαντορίνη θα μπορούσαμε να το ερμηνεύσουμε πως είναι αποτέλεσμα των εκρήξεων του ηφαιστείου, που βρίσκεται δίπλα από τη Σαντορίνη. Όμως ενώ έχουμε 200 σεισμούς, κάποιοι από αυτούς πάνω από 4 Ρίχτερ, τους βλέπουμε μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης» σχολίασε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Γιντίζ Σουκρού Ερσόι.
 
«Πράγματι κάποιες φορές σε τέτοιες περιοχές το κύμα των σεισμών ερμηνεύεται πως συμβαίνει λόγω του ηφαιστείου. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση επικρατεί η άποψη πως αυτή η σεισμική δραστηριότητα έχει σχέση με τα ρήγματα, και όχι με το ηφαίστειο. Αλλά χρειάζεται κι άλλη παρακολούθηση» τόνισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης Οκάν Τουγσιούζ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου