Στην αντεπίθεση πέρασε ο Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τη διαγραφή του από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε το απόγευμα στο συνέδριο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών, με θέμα «50 χρόνια της μεταπολίτευσης- ελληνική εξωτερική πολιτική», με τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται στο πρώτο πλάνο της τοποθέτησής του…
Στο στόχαστρό του για άλλη μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε εθνικό μειοδότη που πρέπει να πάει σπίτι του, θέτοντας παράλληλα μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα…για τη Διακήρυξη των Αθηνών, το επεισόδιο με το ιταλικό πλοίο στην Κάσο και την Κύπρο.
Υιοθετούμε ρητορικά την αποτροπή και εφαρμόζουμε το αντίθετο της αποτροπής, τον κατευνασμό, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Υπήρξαν πολλές σχολές στην εξωτερική πολιτική: μια εθνοκεντρική, με εκφραστή τον Ανδρέα Παπανδρέου και εκείνη που έβλεπε την υπεράσπιση της Ελλάδας να περνά μέσα από τους διεθνείς θεσμούς, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Κώστα Σημίτη.
Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή συνέθετε αυτές τις δύο σχολές, αναζητούσε ρόλο για την Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα» είπε ο κ. Σαμαράς.
«Μια τέτοια πολιτική ακολούθησε και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και, επιτρέψτε μου να το πω, και η δική μου» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, απέναντι στην Τουρκία και την επιθετικότητά της, πρέπει να έχουμε αποτρεπτική πολιτική.
«Η αποτροπή είναι η επιλογή που έχει ο λιγότερο ισχυρός όταν δεν θέλει να υποταχθεί. Απαιτεί πειστικότητα και αξιοπιστία» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.
Η αποτροπή δεν φτάνει. Χρειάζονται και αληθινές συμμαχίες κατά του κοινού εχθρού.
Η Τουρκία προχωρεί σε υπερεπέκταση, ανοίγοντας πολλά μέτωπα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει νέο ρόλο για τον εαυτό της στην Ευρώπη και στη Δύση συνολικά, στον ενεργειακό εφοδιασμό, στην ενεργειακή αυτονομία της ηπείρου» σημείωσε και προσέθεσε καρφώνοντας την κυβέρνηση για την πτώση του Assad: «Στη Συρία έπεσε ένα καθεστώς, άνοιξε όμως ο ασκός του Αιόλου. Κι εμείς πανηγυρίζουμε».
Διακήρυξη των Αθηνών
Ο κ. Σαμαράς επέκρινε για ακόμη μία φορά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από πλευράς της κυβέρνησης.
«Φτάσαμε στο σημείο να μας παραπέμπει η Κομισιόν γιατί δεν εφαρμόζουμε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό για να μην ερεθίσουμε την Τουρκία, δεν διεκδικούμε κανένα ρόλο στην περιοχή μας και εμείς απλώς δεν υπάρχουμε. Αυτά λέγονται εγκατάλειψη πλήρης της εξωτερικής περιοχής.
Αντί να κάνουμε σημαία μας τον χάρτη κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Η Τουρκία ζητάει συνεκμετάλλευση και εμείς απλώς φοβικά παίζουμε το παιχνίδι της καθυστέρησης.
Αλλά ας πάμε πιο πέρα. Τι κέρδισε η Ελλάδα;
Είχαμε λέει ήρεμα νερά αλλά στον αέρα. Δηλαδή δεν είχαμε πολλές παραβιάσεις. Είχαμε αλλεπάλληλες τουρκικές NAVTEX τη σοβαρότατη πρόκληση στην Κάσσο.
Τα ήρεμα νερά παρέμεναν ήρεμα γιατί αυτοί μας προκαλούσαν και εμείς κοιτούσαμε αλλού» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Υιοθετούμε την αποτροπή και εφαρμόζουμε τον κατευνασμό. Υπογράφουμε σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία τη στιγμή που η Τουρκία έχει δημιουργήσει νέα τετελεσμένα εις βάρος μας. Η Τουρκία καταπατά έξω από την Κάσσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και παρ όλα αυτά εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία.
Γιατί ρώτησε το ιταλικό πλοίο την Τουρκία για εργασίες σε διακηρυγμένη ελληνική ΑΟΖ; Ξέρει κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση να μας πει; Δηλώνουμε ότι κόκκινη γραμμή για εμάς είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι εάν καταπατήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δε θα αντιδράσουμε.
Στον Οργανισμό για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια η Ελλάδα στήριξε τον εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο. Αυτόν που μιλάει για γκρίζες ζώνες τον ψηφίσαμε εμείς για υπεύθυνο ασφαλείας στην Ευρώπη.
Εφόσον με την Τουρκία αναγνωρίζουμε μόνο μία διαφορά, εκείνη για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, τότε τι συζητούν επί ώρες στις συναντήσεις τους ο Γεραπετρίτης με τον Fidan;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Αντ. Σαμαράς, που επανέλαβε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, δεδομένου ότι αυτοχαρακτηρίστηκε εθνικός μειοδότης, θα πρέπει να πάει σπίτι του».
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο είπε: «Την έχουμε αφήσει -φοβάμαι- μόνη της, στην προοπτική μιας διεθνούς διάσκεψης στην οποία θα αντιμετωπιστεί ως ισότιμη οντότητα με το ψευδοκράτος.
Το ερώτημα για μένα δεν είναι ειρήνη ή πόλεμος. Αυτό είναι ψευτοδίλημμα.
Το αληθινό πρόβλημα είναι εάν θα έχουν εξωτερική πολιτική, αποτροπή, ενεργές συμμαχίες, εάν θα διεκδικήσουμε ρόλους. Και τώρα δεν κάνουμε τίποτα απ' αυτά. Ειρήνη θα πει ευθύνη».
«Πιστεύω ότι χαλάω τη σούπα του δικαιωματισμού»
Σε ερώτηση για τη διαγραφή του: «Νομίζετε ότι όσα είπα μόνο εγώ τα πιστεύω; Αν ήμουν μόνο εγώ δε θα ενοχλούσα κανένα. Ξέρω ότι έγινε μια δημοσκόπηση που έλεγε ότι οι απόψεις Σαμαρά και Καραμανλή είχαν απήχηση 50% και ότι 40% διαφωνούσε με τη διαγραφή.
Πιστεύω ότι χαλάω τη σούπα του δικαιωματισμού. Η ομιλία μου στη Βουλή, εκεί τα είπα όλα και ο κόσμος άκουσε μια άλλη άποψη».
«Το όραμα της ευρωπαϊκής σύγκλισης έχει τραυματιστεί βαριά»
«Σε αυτά τα 50 χρόνια έγιναν πολλά, άλλαξαν πολλά και ζήσαμε συνταρακτικές ανατροπές. Η εξωτερική πολιτική είχε τρεις διακριτές προσεγγίσεις. Είχαμε μια αυστηρά εθνοκεντρική πολική με κύριο εκφραστή τον Ανδρέα Παπανδρέου και με παράδειγμα το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου.
Από την άλλη είχαμε μια εξωτερική πολιτική που εκχωρούσε την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων στο διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς κυρίως στην Ενωμένη Ευρώπη με εκφραστή τον Κώστα Σημίτη και παραδείγματα τις συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι.
Είχαμε τέλος την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή που συνέθετε τις δύο προηγούμενες προσεγγίσεις κρατώντας όμως τις ισορροπίες και τα όρια.
Το όραμα της ευρωπαϊκής σύγκλισης της εποχής Ντελόρ που έζησα ως υπουργός εξωτερικών έχει τραυματιστεί βαριά» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Για Ουκρανία και πράσινη ανάπτυξη...
Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αντώνης Σαμαράς καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας, ωστόσο επεσήμανε πως δεν γίνεται να υπάρξει χώρα μέλος του ΝΑΤΟ με πυρηνικά όπλα δίπλα στη Μόσχα…
Περαιτέρω, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε πως για την Κύπρο ως κυβέρνηση δεν είπαμε τίποτε, ωστόσο για την Ουκρανία κάναμε τεράστια καμπάνια.
Σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη, ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως είναι κοστοβόρα και δαπανηρή, χωρίς το ανάλογο αντίκρισμα.
Τέλος, κατέδειξε την υποκρισία της Γερμανίδας καγκελαρίου Merkel, που όπως είπε επί μνημονίων μάς τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια, με σημαντικές συνέπειες.
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου