Η πρώτη σημαντική πράξη της Ursula von der Leyen στη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής της ΕΕ πυροδοτεί ένα σοβαρό γαλλογερμανικό χάσμα και απειλεί να κλονίσει τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι και η ίδια Γερμανίδα, ταξίδεψε στην Ουρουγουάη την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να σφραγίσει μια εμπορική συμφωνία-ορόσημο της ΕΕ με τη Νότια Αμερική, την οποία το Βερολίνο επιθυμεί απεγνωσμένα και η Γαλλία μισεί.
Υπονοώντας ότι η γραμμή τερματισμού για μια συμφωνία - που ετοιμάζεται εδώ και δεκαετίες - ήταν επιτέλους ορατή, έγραψε στο Χ: "Ας δουλέψουμε, ας τη διασχίσουμε."
Για τους Γερμανούς, αυτά είναι σπουδαία νέα.
Όλο και περισσότερο εξοργισμένοι με τη βιομηχανική παρακμή, η συμφωνία της Mercosur είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βοηθήσει στην εξεύρεση νέων αγορών ανάπτυξης για τους δοκιμαζόμενους πρωταθλητές της γερμανικής μεταποίησης.
Το μεγάλης επιρροής λόμπι αυτοκινήτων VDA δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι "κεντρικής σημασίας" η επίτευξη της συμφωνίας, σύμφωνα με το Politico.
Οργή στη Γαλλία, ρήγμα με Γερμανία
Για τους Γάλλους, το ταξίδι της von der Leyen στο Μοντεβιδέο αποτελεί ανάθεμα.
Το μίσος για τη συμφωνία Mercosur με την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Βολιβία διαπερνά ολόκληρη την πολιτική τάξη.
Οι Γάλλοι φοβούνται ότι η συμφωνία θα υπονομεύσει τους αγρότες τους με ένα κύμα φθηνών πουλερικών και βοδινού κρέατος από τη Λατινική Αμερική - και θα ξεσηκώσει τη λαϊκή οργή κατά του κατεστημένου και της ΕΕ.
Το ρήγμα Παρισιού-Βερολίνου είναι τόσο ευαίσθητο για ολόκληρη την ΕΕ επειδή η διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών είναι μία από τις πιο κρίσιμες αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό και των 27 χωρών της ΕΕ.
Τα επανειλημμένα βέτο της Γαλλίας στη συμφωνία της Mercosur εξοργίζουν τους Γερμανούς ηγέτες σε τέτοιο βαθμό που αμφισβητούν το νόημα του χειρισμού του εμπορίου από τις Βρυξέλλες και μάλιστα προτείνουν ότι ίσως θα ήταν πιο λογικό για το Βερολίνο να ανακτήσει τον έλεγχο της δικής του εμπορικής πολιτικής.
Μια τέτοια ριζική ανάκτηση αρμοδιοτήτων -το εμπόριο είναι μία από τις λεγόμενες βασικές αρμοδιότητες που ενώνουν το μπλοκ υπό τις Βρυξέλλες- θα έθετε μείζονα ερωτήματα σχετικά με τον λόγο ύπαρξης της ΕΕ.
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου