MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Ποιος φοβάται τον Αλέξη 16 χρόνια μετά;

Βία και προληπτικές προσαγωγές στον σωρό ● Τρομάζει η μαζικότητα στις πορείες μαθητών, φοιτητών και πλήθους κόσμου την ημέρα πένθους και οργής ● Καταγγελίες φοιτητών για αστυνομοκρατία: Με προσαγωγές, καταστολή, διώξεις θέλουν να τρομοκρατήσουν τον λαό και τη νεολαία για να υποταχθούν και να μη σηκώνουν κεφάλι ● Χτυπήθηκε και προσήχθη και η δικηγόρος Αννυ Παπαρρούσου
 
«Κάντε προσαγωγές!». Η εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων που ακούστηκε από τον ασύρματο του αστυνομικού χτες ήταν σαφής και δηλωτική για αυτό που θα ακολουθούσε και θα σημάδευε την 16η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αλλά και ο κόσμος ήταν εκεί, κατά χιλιάδες, για να τιμήσει τον νεκρό του.
 
Η εγρήγορση της ΕΛ.ΑΣ. ήταν εμφανής από πολύ νωρίς χθες το πρωί. Η Σταδίου, η Ακαδημίας, η Χαριλάου Τρικούπη, όλες οι κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας, όπως και τα γύρω στενά, ήταν γεμάτα πάνοπλους ένστολους που πραγματοποιούσαν ελέγχους σε νέους, σε ανήλικους, ακόμα και σε απλούς περαστικούς που πήγαιναν στην εργασία τους.
 
Από αστυνομοκρατία και καταστολή σημαδεύτηκαν οι φετινές πορείες μνήμης στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο αλλά και αλληλεγγύης, φέτος, στον παιδικό του φίλο Νίκο Ρωμανό που βρίσκεται ξανά στη φυλακή για ένα «ορφανό» αποτύπωμα: δεκάδες προληπτικές προσαγωγές στον σωρό, τραμπουκισμοί, αναίτιοι έλεγχοι - ακόμη και ανήλικων παιδιών αλλά και δικηγόρων την ώρα που ασκούσαν τα καθήκοντά τους - στοίβαγμα δεκάδων προσαχθέντων σε κλούβες και μεταφορά τους στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Μέχρι αργά το απόγευμα η ΕΛ.ΑΣ. είχε πραγματοποιήσει πάνω από 82 προσαγωγές, εκ των οποίων η μία είχε μετατραπεί σε σύλληψη.
 
Περίπου 5.000 αστυνομικοί βρίσκονταν επί ποδός από το πρωί. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. όπως και αστυνομικό drone έδιναν εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.
 
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Στην πρωινή μαζική και μαχητική πορεία των χιλιάδων μαθητών και φοιτητών που άφησαν ένα λουλούδι στο μνημείο της δολοφονίας στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου και φώναξαν στους δρόμους της ΑΘήνας για ακόμη μία χρονιά ότι «αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», η αστυνομική παρουσία ήταν ασφυκτική, με δεκάδες ελέγχους στα στενά του Κέντρου και αναίτιες προσαγωγές.
 
EUROKINISSI

Συνολικά 32 προσαγωγές, ακόμα και μαθητών, έγιναν κατά τη διάρκεια των πρωινών κινητοποιήσεων. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία φοιτητών, μελών των «Αγωνιστικών Κινήσεων»: «Μας υπέβαλαν όλους σε αναίτιο έλεγχο και προσήγαγαν δύο συναγωνιστές μας χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Η αστυνομία θέλει να τρομοκρατήσει τον λαό και τη νεολαία. Δεκαέξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το σύστημα οξύνει τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Με προσαγωγές, καταστολή, διώξεις θέλει να τρομοκρατήσει τον λαό και τη νεολαία για να υποταχθούν και να μη σηκώνουν κεφάλι. Δεν θα τους περάσει!», τόνισαν στην καταγγελία τους.
 
Η καταστολή κορυφώθηκε ωστόσο αργότερα, λίγο μετά τις 4 απόγευμα, όταν διαδηλωτές βρίσκονταν καθ’ οδόν για την απογευματινή πορεία. Τότε τρεις διμοιρίες της ομάδας ΔΕΛΤΑ περικύκλωσαν χωρίς καμία αφορμή περίπου 30 άτομα, μέλη της κοινότητας των Προσφυγικών, στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Φαναριωτών. Στο σημείο κατέφτασε άμεσα η δικηγόρος Αννυ Παπαρρούσου προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις αναίτιες προσαγωγές και χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς. Η δικηγόρος προσήχθη μαζί με τα μέλη της κοινότητας των Προσφυγικών και ακόμη έναν δικηγόρο, τον Νίκο Κολοκοτρώνη.
 
Παρ’ ότι οι δικηγόροι γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους, οι αστυνομικοί δεν πτοήθηκαν. Ολοι τους μεταφέρθηκαν στην Πέτρου Ράλλη για να μην υπάρχει συνωστισμός στη ΓΑΔΑ. Το περιστατικό έχει καταγραφεί και σε βίντεο που αποτυπώνει τη δικηγόρο να προσπαθεί να βγει από την αστυνομική κλούβα, δηλώνοντας ρητά την επαγγελματική της ιδιότητα, και οι αστυνομικοί να τη σπρώχνουν επανειλημμένα πίσω με δύναμη.
 
Στη συνέχεια, μέσα στην Πέτρου Ράλλη εκτυλίχθηκε ένα νέο περιστατικό καταστολής. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όταν οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, άντρες της ομάδας ΟΠΚΕ άρχισαν να προπηλακίζουν και να σπρώχνουν τους διαδηλωτές. Στο σημείο έσπευσαν και οι δικηγόροι Γιώργος Κακαρνιάς, Κάτια Τατση και Ευγενία Κουνιάκη για να συνδράμουν νομικά τους διαδηλωτές. Μέχρι αργά το απόγευμα οι δύο προσαχθέντες δικηγόροι δεν είχαν αφεθεί ελεύθεροι, όπως και κανένας άλλος από τους διαδηλωτές.
 
Για τη σύλληψη των δικηγόρων αλλά και το όργιο των μαζικών προσαγωγών εξέδωσε ανακοίνωση η Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή: «Από το πρωί γινόμαστε δέκτες αναφορών από δικηγόρους, πολίτες και φοιτητικές οργανώσεις ότι η Αστυνομία προσάγει άτομα χωρίς καμιά αιτιολογία ή υπόνοια διάπραξης του οποιουδήποτε αδικήματος. Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις οι προσαγωγές λαμβάνουν χώρα έξω από τα σπίτια των προσαχθέντων/εισών, με μόνο πιθανό κριτήριο την πολιτική-συνδικαλιστική δραστηριότητα τους», σημειώνει η παράταξη των δικηγόρων.
 
Οι δικηγόροι χαρακτηρίζουν αιχμηρά τις μαζικές προληπτικές προσαγωγές «ολιγόωρες συλλήψεις χωρίς αδίκημα» και συμπληρώνουν πως «είναι πρακτικές τελείως παράνομες και μόνο σκοπό έχουν την τρομοκράτηση των διαδηλωτών και την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης. Καταγγέλλουμε την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την Κρατική Ασφάλεια που μεθοδεύει την αρπαγή πολιτών με σκοπό την ομηρία τους πριν από πορείες».
 
Η εικόνα του αστυνομοκρατούμενου κέντρου διατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια των απογευματινών κινητοποιήσεων. Οι χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν μετά τις 7 το απόγευμα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου και ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία, με χιλιάδες άντρες των αστυνομικών δυνάμεων να παρατάσσονται δίπλα τους σε όλο το μήκος της πορείας.
 
● Συγκεντρώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και άλλες πόλεις
 
Αννυ Παπαρρούσου, προσαχθείσα δικηγόρος
 
Πρόκειται για ακραία περιστατικά που δεν χωρούν σε καθεστώς δημοκρατίας. Δεν έχουμε μόνο παράνομες προσαγωγές που ματαιώνουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Εχουμε πλέον και πλήρη απαξίωση του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου που πρέπει πάντοτε να διατηρεί τις αρχές της έννομης τάξης όπου τον καλούν.
 
Καταγγελία Νέας Αριστεράς
 
Για «επιχείρηση εκφοβισμού» της ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο η Νέα Αριστερά, καταγγέλλοντας τις προσαγωγές μελών τής Νεολαίας του κόμματος πριν από την απογευματινή συγκέντρωση: «Καταγγέλλουμε την προκλητική στάση της αστυνομίας και ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των δύο μελών της Νεολαίας μας. Δεν φοβόμαστε, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Μια ημέρα σαν και αυτή, η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν».
 
Τα μηνύματα των κομμάτων
 
Στην ανάγκη η γενιά που ενηλικιώθηκε μετά τον θάνατο του Αλέξη να ζήσει σε μία καλύτερη κοινωνία στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο σεβασμός του κράτους δικαίου, η καταπολέμηση της αστυνομικής βίας, η βελτίωση των όρων ζωής και του μέλλοντος για τη νεολαία της χώρας μας συνεχίζουν να είναι επίκαιρα αιτήματα ειδικά σε μια περίοδο που βάλλονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές της δεξιάς», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.
 
Αντιπροσωπεία της νεολαίας της Νέας Αριστεράς κατέθεσε λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας. Ο βουλευτής του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, στάθηκε στην άδικη προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού: «Σήμερα όμως όλοι και όλες έχουμε και μία παραπάνω ευθύνη. Να μην αφήσουμε άλλη μία κρατική σκευωρία να τσακίσει την ζωή και τα όνειρα ενός ανθρώπου. Ο Νίκος Ρωμανός πρέπει να αποφυλακιστεί».
 
Και το Κίνημα Δημοκρατίας αφήνει αιχμές για την υπόθεση Ρωμανού, με τον Στέφανο Κασσελάκη να μιλά για προφυλάκιση με μισό δακτυλικό αποτύπωμα την ώρα που 2 χρόνια συγκαλύπτεται η αλήθεια για τα Τέμπη, χαρακτηρίζοντας χρέος όλων να δημιουργηθεί μία χώρα με ισότητα απέναντι στον νόμο, στον συνάνθρωπο, στις ευκαιρίες, στο μέλλον για τη γενιά του Αλέξη.
 
Για συνθήκες που μοιάζουν τρομακτικά με εκείνες του 2008 κάνει, τέλος, λόγο η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ): «Μπορεί να έχουν περάσει 16 χρόνια, αλλά οι συνθήκες μοιάζουν τρομακτικά. Βρισκόμαστε σε μια εποχή τρομερής ανασφάλειας. Με τις πολεμικές συγκρούσεις να εντείνονται στην Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, αλλά και σε πολλές ακόμα γωνιές του κόσμου, κάνοντας το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου πολέμου να μη μοιάζει μακρινό. Με την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, ενοίκια και λογαριασμούς συνδυαζόμενη με τους χαμηλούς μισθούς να θέτουν επιτακτικά το ερώτημα αν μπορούν οι νέοι άνθρωποι να ζήσουν με αξιοπρέπεια».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου