MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Προ των πυλών η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη: Συναγερμός από την ΕΚΤ – Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα

Η ΕΚΤ προειδοποιεί για δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς κινδύνους
 
Τρόμο προκαλεί η έκθεση της ΕΚΤ για η οποία προειδοποιεί για κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
 
Η ΕΚΤ επικαλείται υψηλά επίπεδα χρέους, δημοσιονομική διολίσθηση και αδύναμη ανάπτυξη και έχει σημάνει συναγερμό για  τα αυξημένα επίπεδα χρέους, την υποτονική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική διολίσθηση.
 
Στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με γεωπολιτικές εντάσεις και την αβεβαιότητα πολιτικής, θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τους φόβους για μια κρίση δημόσιου χρέους παρόμοια με την αναταραχή που σημειώθηκε πριν από δέκα έτη.
 
«Τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, σε συνδυασμό με το αδύναμο μακροπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξης, αυξάνουν τον κίνδυνο δημοσιονομικής διολίσθησης να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες της αγοράς για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους», αναφέρει η έκθεση.
 
Παράλληλα, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι η εποχή του φθηνού δανεισμού έχει τελειώσει οριστικά. Το χρέος που λήγει μετατρέπεται πλέον με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
 
Την ίδια στιγμή, οι γεωπολιτικές εντάσεις επιδεινώνουν το πρόβλημα. Οι ενεργειακές επιδοτήσεις και άλλα δημοσιονομικά μέτρα που στοχεύουν στον μετριασμό των παγκόσμιων διαταραχών αυξάνουν περαιτέρω τους προϋπολογισμούς.
 
«Τα κυρίαρχα τρωτά σημεία βαθαίνουν. Παρά τις πρόσφατες μειώσεις των δεικτών χρέους προς ΑΕΠ, οι δημοσιονομικές προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται σε αρκετές χώρες της ζώνης του ευρώ, οι οποίες επιδεινώνονται από διαρθρωτικά ζητήματα όπως η ασθενής δυνητική ανάπτυξη και η αυξημένη αβεβαιότητα πολιτικής» παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος.
 
Η Ελλάδα προηγείται με υψηλό δείκτη χρέους
 
Όπως αναφέρει το euronews, τα επίπεδα του χρέους σε ολόκληρη την ευρωζώνη παραμένουν μια κραυγαλέα ανησυχητικά, με σημαντικές ανισορροπίες μεταξύ των κρατών μελών να υπογραμμίζουν την υποκείμενη ευθραυστότητα του μπλοκ.
 
Ενώ ο μέσος λόγος χρέους προς ΑΕΠ της ευρωζώνης ανέρχεται στο 88,1%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός αυτός κρύβει έντονες αντιθέσεις.
 
Η Ελλάδα προηγείται με υψηλό δείκτη χρέους 163,6%, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 137% και τη Γαλλία με 112,2%. Εν τω μεταξύ, δημοσιονομικά πειθαρχημένες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία διαθέτουν πολύ χαμηλότερους δείκτες, σε 61,9% και 43,2%, αντίστοιχα.
 
Κοιτάζοντας το μέλλον, οι προοπτικές για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι όλο και πιο ανησυχητικές σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Ενώ τα επίπεδα του δημόσιου χρέους της ευρύτερης περιοχής προβλέπεται να παραμείνουν σχετικά σταθερά, ορισμένα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μια επικίνδυνη ανοδική τροχιά.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο τελευταίο προβλέπει ότι μέχρι το 2029, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Γαλλίας θα αυξηθεί από 112% σε 124,1%, ενώ της Ιταλίας θα εκτιναχθεί στο εκπληκτικό 142,3%, από 136,9%. Το Βέλγιο, επίσης, αναμένεται να δει το χρέος του να αυξάνεται απότομα, από 105% σε 119%.
 
Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες ευπάθειες που θα μπορούσαν να αφήσουν τα υπερχρεωμένα έθνη να αγωνίζονται να διαχειριστούν τις δημοσιονομικές πιέσεις σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης.
 

«Οχυρωμένες» οι  τράπεζες
 
Σε αντίθεση με την προηγούμενη κρίση χρέους, οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και πιο κερδοφόρες, παρέχοντας ένα απόθεμα έναντι πιθανών κρατικών και εταιρικών πιστωτικών κραδασμών.
 
Ωστόσο, η διασύνδεση των κρατικών και τραπεζικών κινδύνων παραμένει ανησυχητική. Η επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου θα μπορούσε να διαβρώσει τους τραπεζικούς ισολογισμούς, προκαλώντας δυνητικά μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική αστάθεια.
 
Η ΕΚΤ συμβουλεύει τις ρυθμιστικές αρχές να διατηρούν ισχυρά τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας των τραπεζών και να τηρούν τους κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι δανειολήπτες μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια, με στόχο τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την πρόληψη του επικίνδυνου δανεισμού.
 
Η ΕΚΤ προειδοποιεί
 
Η προειδοποίηση της ΕΚΤ είναι σαφής: Το αυξημένο χρέος, η ασθενής ανάπτυξη και η δημοσιονομική διολίσθηση θέτουν τις βάσεις για πιθανή αναταραχή στην αγορά της ευρωζώνης. Προς το παρόν, το μήνυμα από τη Φρανκφούρτη είναι ξεκάθαρο: η επαγρύπνηση είναι πρωταρχικής σημασίας και ο εφησυχασμός δεν αποτελεί επιλογή.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου