MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Νομισματική επανάσταση: 134 κράτη ετοιμάζουν ψηφιακά νομίσματα για το διεθνές εμπόριο, άλμα στις συναλλαγές εκτός δολαρίου

Η έρευνα του Atlantic Council - Αυξάνεται το διμερές εμπόριο εκτός δολαρίου 
 
Η συμμαχία της ομάδας των BRICS εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος πληρωμών για να τερματιστεί η εξάρτηση από το δολάριο – το οποίο είναι ακόμη κυρίαρχο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
 
Το μπλοκ θέλει να αμφισβητήσει την κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος στο παγκόσμιο εμπόριο και τις συναλλαγές.
 
Η Ρωσία, μέλος των BRICS, προχωρά επίσης στη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων (CBDC) με τη βοήθεια της τεχνολογίας blockchain.
 
Η κίνηση έχει βοηθήσει την οικονομία της να παραμείνει «ζωντανή» εν μέσω των πρωτοφανών κυμάτων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον Λευκό Οίκο.
 
Η ομάδα των BRICS προσπαθεί τώρα να χρησιμοποιήσει τα ψηφιακά νομίσματα προς όφελός της, καθώς οι διακανονισμοί των εμπορικών συναλλαγών θα καταστούν πιο ομαλοί και ασφαλείς χωρίς την διαμεσολάβηση του δολαρίου.
 
Το Atlantic Council δημοσίευσε πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι 134 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των BRICS, «χτίζουν» ψηφιακά νομίσματα.
 
Όλα τα CBDC βρίσκονται επί του παρόντος σε δοκιμαστική λειτουργία και οι πιλοτικές συναλλαγες εκτελούνται από τις αντίστοιχες κεντρικές τους τράπεζες.
 
Από τις 134 χώρες, 66 κράτη έχουν φτάσει σε προχωρημένα στάδια στη δοκιμή των CBDC.
 
«Η νέα μας έρευνα δείχνει ότι 134 χώρες (συμπεριλαμβανομένων των κρατών της ομάδας των BRICS) διερευνούν τώρα να υιοθετήσουν ένα CBDC, που αντιπροσωπεύει το 98% του παγκόσμιου ΑΕΠ», συμπέρανε το Atlantic Council.
 
Επιπλέον, «66 χώρες βρίσκονται τώρα σε προχωρημένη φάση εξερεύνησης, η οποία περιλαμβάνει τα στάδια εκτόξευσης, πιλοτικής ή ανάπτυξης», αναφέρεται στην έκθεση. Τα μέλη των BRICS, Ινδία και Ρωσία, τρέχουν τώρα τη δεύτερη σειρά δοκιμών των ψηφιακών νομισμάτων.
«Από τον Σεπτέμβριο του 2024, κάθε κράτος - μέλος της ομάδας των G20 εξερευνά την προοπτική να υιοθετήσει ένα CBDC», έγραψε το Ατλαντικό Συμβούλιο.

«Με 19 κράτη βρίσκονται στο πλέον προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης του CBDC.
 
Η Ιαπωνία, η Ινδία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Τουρκία είναι μεταξύ των 13 χωρών της G20 που πιλοτικά θα υιοθετήσουν CBDCs.
 
Ενώ εισήχθησαν νέα projects στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ινδονησία», αναφέρει η έκθεση.
 
Ως εκ τούτου, οι BRICS θα μπορούσαν να τερματίσουν την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ αφού τα ψηφιακά νομίσματα γίνουν ο κανόνας για το διεθνές εμπόριο και τις συναλλαγές.
 

Το δολαριακό κόστος στις συναλλαγές

Την ίδια ώρα η χρήση εθνικών νομισμάτων στις συναλλαγές μεταξύ των μελών της BRICS έχει ήδη ξεπεράσει το δολάριο, δήλωσε στο Sputnik ο Sameep Shastri, αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου BRICS.
 
«Αισθάνομαι ήδη ότι έχει ήδη ξεπεραστεί επειδή οι χώρες κάνουν εμπόριο χρησιμοποιώντας τα νομίσματά τους, γιατί όταν μελετάμε σε ένα πολύ απλό μικροεπίπεδο, αγοράζω X προϊόν από τη Ρωσία, πληρώνω μια ισοτιμία του δολαρίου στην Ινδία και μετά εκκαθαρίζεται η συναλλαγή και πληρώνεται ο έμπορος στο τοπικό νόμισμα.
 
Επομένως, υπάρχει ένα επιπλέον κόστος πίσω από αυτό (σε κάθε συναλλαγή), το οποίο τώρα εξαλείφεται όταν πληρώνω απευθείας με ρούβλι ή με ρουπία», δήλωσε ο Shastri στο περιθώριο του BRICS Urban Future Forum στη Μόσχα.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα ενός κοινού νομίσματος των BRICS, υποδεικνύοντας ότι οι BRICS ακολουθούν προσεκτικά βήματα, αλλά όταν οι χώρες φτάσουν σε ένα ορισμένο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης όπου είναι δυνατός ο γενικότερος συντονισμός, τότε ένα τέτοιο νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα.
 
Οι κανονισμοί και τα κεφάλαια

«Και τώρα έχουμε ήδη αρχίσει να μιλάμε για την αποδοχή κάποιων ψηφιακών νομισμάτων, γίνονται κανόνες και κανονισμοί σε αυτά τα κράτη, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι όλα σε κρυπτονομίσματα, και πιστεύω ότι έχει επίσης ένα δίκαιο μερίδιο του μέλλοντος, επειδή δεν οριοθετούνται από καμία συγκεκριμένη χώρα ως τέτοια.
 
Αλλά τότε, πρέπει να τεθούν σε ισχύ ορισμένοι κανόνες και κανονισμοί για τη χρήση τέτοιων κεφαλαίων, γιατί μπορούμε, γνωρίζουμε, και γνωρίζουμε ότι, ξέρετε, αυτά τα κεφάλαια μπορεί να χρησιμοποιηθούν κακώς», πρόσθεσε ο Shastri.
Η απεξάρτηση από τη Δύση – Η Ρωσία και η Ινδία
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών της BRICS τον Ιούνιο τόνισαν τη σημασία της αυξημένης χρήσης των εθνικών νομισμάτων στις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ των μελών της BRICS.
 
Η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας υπό τις κυρώσεις καταδεικνύει ότι τα κράτη των BRICS δεν εξαρτώνται από τη Δύση, δήλωσε ο Sameep Shastri.
 
«Πάντα δίνω το παράδειγμα τελευταία [σχετικά με] το κόστος των κυρώσεων.
 
Η Ρωσία έδειξε τον δρόμο στα κράτη των BRICS.
 
Δεν εξαρτόμαστε από τις δυτικές δυνάμεις ή τα εμπορικά σήματα ή τις υπηρεσίες τους. Θα μπορούσαμε να το δημιουργήσουμε μόνοι μας.
 
Και η θετική επίδραση της τάξης του 2% στη ρωσική οικονομία (λόγω της αποδολαριοποίησης)  αποδεικνύει ότι οι εταιρείες εδώ το κάνουν», είπε ο Shastri.

Ο αντιπρόεδρος παρατήρησε παρόμοιο αποτέλεσμα από την πρωτοβουλία Make in India που ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό Narendra Modi.
«Η Ινδία αναπτύσσεται ραγδαία.
 
Έχουμε γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία.
 
Μία παρόμοια στόχευση την έχουν «αγκαλιάσει» όλα τα κράτη των BRICS+», πρόσθεσε ο Shastri.
 
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αντιμετωπίσει την πίεση των κυρώσεων που ασκεί η Δύση στη Ρωσία εδώ και αρκετά χρόνια και η οποία συνέχισε να αυξάνεται.
 
Η Μόσχα σημείωσε ότι η Δύση δεν είχε το θάρρος να παραδεχτεί την αποτυχία των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στη Δύση, έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα απόψεις ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι αναποτελεσματικές και ότι το δολάριο ως γεωπολιτικό όπλο υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο στο μέλλον να εξουδετερωθεί.


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου