MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Gold Switzerland: «Το δολάριο θα “λιώσει” σαν “παγάκι” – Καημένες ΗΠΑ»

Η έκθεση του ελβετικού οίκου «βλέπει» την αμερικανική οικονομία να βρίσκεται στο «χείλος» του «γκρεμού»
 
O ελβετικός οίκος Gold Switzerland δημοσιοποίησε μία νέα έκθεση για την αμερικανική οικονομία με βάση την οποία θεωρεί πως είναι καταδικασμένη και το δολάριο «θα λιώσει σαν παγάκι» ανεξαρτήτως εάν η Fed μειώσει η αυξήσει τα επιτόκια!
 
Μάλιστα, χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ ως «καημένη Αμερική»!
 
Τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός πως οι ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώσουν 1,6 τρισεκατομμύρια $ για το αμερικανικό χρέος!
 

 
Αυτό φυσικά εξηγεί πολλά και για τη στάση της Ουάσινγκτον στον πόλεμο της Ουκρανίας όπου φαίνεται πως κάποιοι κύκλοι επιδιώκουν την έναρξη μίας παγκόσμιας σύρραξης καθώς αυτό θα σήμαινε αυτομάτως την διαγραφή των αμερικανικών χρεών.
 
«Καημένη Αμερική, καημένε Jerome Powell.
 
Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αλλά επιμένει να φορά το γνωστό ψεύτικο χαμόγελο.
 
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος Powell «έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες» για τις μειώσεις επιτοκίων και, ως εκ τούτου, οι αγορές, οι οποίες αντιδρούν πάντα στη ρευστότητα που παρέχει η Fed με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά ο Ποπάυ στο σπανάκι, εκτινάχθηκαν.
 
Από την αρχή του χρόνου, οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, SPX και ο Nasdaq διαγράφουν εξαιρετικά ανοδική τροχιά, με καύσιμο την ελπίδα πως τα επιτόκια, επιτέλους, θα μειωθούν
 
Μάλιστα, είναι τέτοιο το momentum, που ακόμη και ο χρυσός, όπως και το Bitcoin, ανεβαίνουν.
 
Όλα αυτά δεν βγάζουν νόημα, παρά μόνον αν οι αγορές περιμένουν να καταφτάσουν κάποια στιγμή οι αναπόφευκτες επιτοκιακές μειώσεις.
 
Αλλά πλέον οι αγορές ανησυχούν πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση επιτοκίων το 2024… 
 
Όσον αφορά τις μελλοντικές επιτοκιακές μειώσεις, η κατάσταση είναι αρκετά προφανής.
 
Με αμερικανικά ομόλογα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων να ανατιμώνται το 2024 και με τα εταιρικά ομόλογα ζόμπι να ξεπερνούν τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια, εάν ο Powell δεν μειώσει τα επιτόκια, τότε οι αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων θα εξαφανιστούν…
 
Τα στοιχεία της ίδιας της Bank of America επιβεβαιώνουν ότι ο θείος Σαμ θα πρέπει να πληρώσει 1,6 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το τέλος του έτους αν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια.
 
Σημειώνεται πως η χρονιά την οποία διανύουμε είναι εκλογική, και μια ωραία επιτοκιακή μείωση θα αποτελούσε ούριο άνεμο για τον Λευκό Οίκο» λέει η Gold Switzerland.
 
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα γιατί ο Jerome Powell δεν μείωσε τα επιτόκια, η Gold Switzerland υποστηρίζει:
 
«Το επίσημο αφήγημα είναι πως η Fed καθοδηγείται από τα δεδομένα, που δείχνουν πως ο στόχος για πληθωρισμό 2% δεν επιτυγχάνεται.
 
Αν κάποιος πιστεύει σε αυτό το αφήγημα, εύκολα βγάζει το συμπέρασμα πως για να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού απαιτούνται υψηλότερα επιτόκια.
Η μεγάλη ειρωνεία και η κωμωδία, ωστόσο, είναι ότι ο πραγματικός πληθωρισμός, όπως θα υπενθύμιζε ακόμη και ο Larry Summers (ή ο John Williams στο Shadow Stats), είναι βαθιά διψήφιος και ως εκ τούτου η εξάρτηση από τα δεδομένα της Fed δεν είναι παρά ένα κωμικό ψέμα, μια χειραγώγηση δεδομένων.
 
Ένα άλλο ενδεχόμενο για να αποφευχθούν μειώσεις επιτοκίων είναι ο φόβος του Powell να κάνει το λάθος Volcker του 1980, όταν ο τότε Πρόεδρος της Fed, πιστεύοντας ότι ο πληθωρισμός εξημερώθηκε, μείωσε τα επιτόκια πολύ σύντομα και αυτό που ακολούθησε ήταν μια δραματική άνοδος:
 
Ήτοι ακόμα περισσότερος πληθωρισμός. Επιπλέον, εάν ο Powell μειώσει τα επιτόκια, η ζήτηση για ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, που είναι ήδη ένα παγκόσμιο αστείο από το 2014, θα μπορούσε να επιδεινωθεί.
 
Μια μείωση επιτοκίων ή μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων θα ενέτειναν αυτήν την ενοχλητική υστέρηση ζήτησης και, ως εκ τούτου, θα ασκούνταν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην εύρεση νέων πηγών πλαστών χρημάτων για να πληρωθεί η ολοένα και πιο αξιολύπητη πείνα της Αμερικής για ρευστότητα.
 
Εν ολίγοις, μπορεί να υπάρξουν συνθήκες για μειώσεις επιτοκίων, και συνθήκες για μη μειώσεις επιτοκίων, αλλά ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, η Αμερική θα πιάσει πάτο…». Να γιατί:
 
Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, αν ο Powell επιμείνει στο αφήγημα higher for longer, σχεδόν όλα τα assets, από ομόλογα μέχρι μετοχές, θα σπάσουν – εκτός από το δολάριο.
 
Από αυτή την άποψη, η Αμερική μπορεί να καυχιέται ότι είναι ένα από τα καλύτερα άλογα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νομισμάτων.
 
Αλλά σύντομα μετά, το αυξανόμενο κόστος των τόκων του «θείου Σαμ» για την συνεχώς αυξανόμενη έκδοση ομολόγων θα αυξηθεί τόσο, που ο μοναδικός τρόπος για να εξυπηρετηθούν τα υψηλότερα επιτόκια θα είναι μέσω πλαστών χρημάτων, κάτι που είναι εγγενώς πληθωριστικό.
 
Αυτό είναι ένα κλασικό αλλά αναμφισβήτητα πραγματικό ζήτημα «Δημοσιονομικής Κυριαρχίας», που σημαίνει ότι ο πόλεμος του Powell κατά του πληθωρισμού μέσω των αυξανόμενων επιτοκίων θα τελειώσει με μία πληθωριστική έγχυση ρευστότητας.
 
Είδαμε αυτό το ίδιο μοτίβο (αύξηση ποσοστών και QT) το 2018, το οποίο οδήγησε σε πτώση των επιτοκίων και απεριόριστο QE έως το 2020.
 
Εναλλακτικά, ο Powell θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια το 2024, να αποδυναμώσει το δολάριο, να διασώσει το ευαίσθητο αμερικανικό χρέος (και επομένως την αγορά ομολόγων) και να αφήσει τον πληθωρισμό να εκραγεί.
 
Εν ολίγοις, σε οποιοδήποτε από τα δύο σενάρια, το τέλος του παιχνιδιού είναι πληθωριστικό,
 
Αυτό είναι το μάθημα που πρέπει να λάβει κάθε οικονομία που καταλήγει να είναι στο έλεος μιας κεντρικής τράπεζας και δεν εμπιστεύεται την αγορά.
 
Βέβαια, ιστορικά, όλα τα έθνη που αποτυγχάνουν καταλήγουν στο να σκοτώσουν τα νομίσματά τους για να κερδίσουν χρόνο και να «σώσουν» ένα σύστημα που είναι μαθηματικά καταδικασμένο.
 
Όπως υπενθύμισε ο Niel Ferguson, «κάθε μεγάλη δύναμη που ξοδεύει περισσότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους παρά για την άμυνα, δεν θα παραμένει μεγάλη για πολύ».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου